Un Congres extraordinar al PSD este "imperios necesar", pentru a decide ce cale alege partidul: cea democratica si participativa sau cea bazata pe forta si pe impunerea gandirii unice, scrie Mircea Geoana marti, pe blogul lui.

Mircea GeoanaFoto: Agerpres

Discutia din Comitetul Executiv National de maine nu va fi doar despre excluderea mea din partid, ci ea consfinteste o alegere intre doua conceptii de conducere a unui partid politic. Pentru ca, sa ne fie clar, sunt doua moduri de a conduce acest partid, doua conceptii de directii si de solutii pentru tara. Este o confruntare intre doua scoli de gandire: cea democratica si participativa si cea bazata pe forta si pe impunerea gandirii unice. Partidul va trebui sa decida care e calea de urmat.

In opinia sa, miza sedintei de marti, cand Comitetul Executiv al PSD se va pronunta, prin vot, asupra excluderii sale din partid, "trebuie sa fie legata de viitorul partidului si de soarta sa in alegeri".

Mircea Geoana acuza faptul ca "de un an si jumatate, PSD se scufunda intr-o criza profunda a directiei strategice": "Degringolada in decizii este evidenta prin nu mai putin cinci schimbari de strategie in 2010, prin utilizarea tacticilor confuze si, pe cale de consecinta, ineficiente, prin abordarile incomplete si incoerente, prin demersuri ilogice si greu de justificat".

"Partidul merge intr-o directie gresita, mai ales pentru ca nu merge cu adevarat in vreo directie, ci bajbaie. Partidul a bajbait in octombrie 2010, cand aveam, potrivit, declaratiilor oficiale ale liderilor PSD, numarul de voturi suficiente in Parlament pentru a schimba Guvernul. Partidul bajbaie in noiembrie 2011, atunci cand anunta ca incepe procedura de suspendare a presedintelui desi recunoaste fatis ca nu are voturile pentru a reusi cu succes acest exercitiu", sustine Mircea Geoana.

Presedintele Senatului afirma ca PSD nu va deveni niciodata o alternativa credibila daca nu se comporta in mod credibil, "si nu ne putem comporta in mod credibil cu o strategie facuta pe genunchi".

"Reuniunea Comitetului Executiv National este, poate, ultima sansa de a mai indrepta lucrurile. PSD si USL vor fi puse, in viitorul cat se poate de apropiat, in fata unui context electoral in care toate regulile se vor fi schimbat: colegiile se redeseneaza, numarul de parlamentari se micsoreaza, regionalizarea este iminenta, iar comasarea va deveni o realitate. Iar in tot acest context, energia colectiva a PSD este indreptata impotriva lui Mircea Geoana?", se intreaba el.

Concluzia sa - "Este cat se poate de gresit".

"Un Congres Extraordinar este imperios necesar. Nici macar actiunea de suspendare nu trebuie sa opreasca aceasta inevitabila clarificare. Discutia din Comitetul Executiv National de maine (marti, n.r.) nu va fi doar despre excluderea mea din partid, ci ea consfinteste o alegere intre doua conceptii de conducere a unui partid politic. Pentru ca, sa ne fie clar, sunt doua moduri de a conduce acest partid, doua conceptii de directii si de solutii pentru tara. Este o confruntare intre doua scoli de gandire: cea democratica si participativa si cea bazata pe forta si pe impunerea gandirii unice".

"Partidul va trebui sa decida care e calea de urmat. Iar aici nu poate exista cale de mijloc. Nu poate fi vorba nici de impacare, nici de iertare, pentru ca este vorba de principii si nu de orgolii", adauga Geoana, care conchide: "Este momentul adevarului, iar acest moment nu poate fi nici fentat, nici acoperit".

Articolul se incheie cu un Post Scriptum, in care Mircea Geoana anunta ca primarul orasului Brad, Florin Cazacu, de la PSD, a intrat in greva foamei pentru ca orasul pe care il conduce "nu a fost sprijinit in niciun fel de Guvern pentru a putea cumpara combustibili pentru agentul termic furnizat in regim centralizat".

"Nu credeti, stimati colegi din conducerea PSD, ca acest gest ar fi meritat atentia dumneavoastra astazi?", se intreaba fostul presedinte al partidului.