Copresedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, au evitat, luni, sa precizeze ce articole din Constitutie a incalcat presedintele Traian Basescu, astfel incat sa justifice decizia USL de a demara procedura de suspendare a acestuia din functie. Intrebati de ce anume se face vinovat, in opinia lor, Traian Basescu, pentru a justifica decizia USL, cei doi copresedinti au afirmat ca presedintele si-a subordonat toate institutiile statului, potrivit Mediafax.

"Domnul Basescu a reusit din 2009 sa isi subjuge in totalitate Guvernul. Nu mai exista Guvern, exista Traian Basescu care anunta masuri guvernamentale. A reusit sa ocoleasca sau sa isi subordoneze Parlamentul. (...) Domnul Basescu mai are o singura reduta, care se cheama Justitia, motiv pentru care se duce la CSM sa le spuna judecatorilor cum ar trebui sa judece, se duce la DNA si anunta cine va fi sef in continuare. Asta nu este treaba lui Basescu, ci a magistratilor. Lucrurile ni se par foarte grave, deci suntem obligati sa reactionam", a declarat Ponta.

El a spus ca articolele din Constitutie despre care USL apreciaza ca au fost incalcate de presedinte vor figura in cererea care va fi adresata Parlamentului si Curtii Constitutionale: "Totul se face in scris, vorbele se uita. Nu vreti sa le vedeti scrise?", a raspuns el intrebarilor jurnalistilor.

Victor Ponta a mai spus ca avizul Curtii Constitutionale asupra cererii de suspendare este consultativ, judecatorii trebuind doar sa verifice legalitatea cererii si respectarea procedurii constitutionale.

Intrebat cum va reactiona USL daca procedura de suspendare va fi un esec, Ponta a raspuns: "Oamenii vor sa il demita pe Basescu, dar il apara niste parlamentari cumparati si santajati".

Liderii USL au anuntat, luni, ca au decis sa declanseze procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.