Cererea PSD de inlocuire a presedintelui Senatului, care nu a ajuns la vot in Biroul Permanent, a prilejuit insa un schimb de replici intre Mircea Geoana si Ilie Sarbu, dupa ce in discutie a fost invocata alianta PDL-PSD, Sarbu spunandu-i lui Geoana ca din acea alianta a "rezultat presedinte", relateaza Mediafax.

Ilie Sarbu a inaintat Biroului Permanent cererea prezentata anterior in plen privind inlocuirea lui Mircea Geoana in functia de presedinte al Senatului cu Titus Corlatean. "Biroul Permanent (al PSD - n.r.) m-a mandatat sa o aduc, asa cum ati solicitat, ati spus in plen ca trebuie", a precizat Sarbu, conform stenogramei sedintei de luni a Biroului Permanent al Senatului.

"Vreau sa va informez cu privire la solicitarea liderului Grupului parlamentar al PSD ca, in conformitate cu art. 39 al Regulamentului Senatului, calitatea de membru al Biroului permanent, presedinte, vicepresedinti, chestori, secretari, inceteaza inainte de expirarea mandatului. Pentru presedintele Senatului Constitutia prevede, ca regula, un mandat continuu de 4 ani, un mandat complet; in cateva situatii expres indicate: pierderea calitatii de senator - nu este cazul, demisie - nu este cazul sau revocare - ceea ce, se pare, inca nu este cazul", a spus Mircea Geoana.

Presedintele Senatului a adaugat ca in continuare considera ca formula de propunere a unei inlocuiri fara sa se treaca prin etapele premergatoare "obligatorii, regulamentare si constitutionale" nu este posibila, iar propunerea anexata cererii, o hotarare a Senatului de numire a unui nou presedinte al Senatului prin decret, nu poate fi facuta decat dupa vacantarea oficiala a postului de presedinte si intrarea intr-o procedura de vot in plenul Senatului.

"Nu exista alta posibilitate decat vacantarea pozitiei in conditiile expres exprimate de Regulament, de lege si de Constitutie si de vot in plenul Senatului, unde, evident, pot fi invocate argumente legate de Decizia nr. 601, in care Grupul parlamentar al PSD sau alte grupuri parlamentare isi vor sustine cauza. Deci, din punctul meu de vedere, aceasta solicitare nu poate fi pusa in dezbaterea Biroului Permanent pentru ca nu indeplineste conditiile regulamentare, legale si constitutionale", a mentionat Geoana.

Liderul grupului PDL, Cristian Radulescu, a afirmat ca documentul este o reluare a temei din plen, fara noutati si ca "trimiterile sunt aceleasi, omisiunile de trimitere la ceea ce trebuie din Regulament sunt cam aceleasi".

"Se cere inlocuirea presedintelui Geoana cu posibilul presedinte Corlatean. Fata de aceasta cerere eu fac urmatoarea declaratie si oferta: daca este vorba de una din posibilitatile prevazute de Regulament si care au fost citate adineauri - si ma refer la revocare, ca la demisie n-avem cum sa ajutam, dar daca este vorba de revocare atunci... (...) Avem toata disponibilitatea sa ajutam. Putem, intr-o jumatate de ora, sa venim cu semnaturile necesare, pe care sa le punem peste ale celor de la PSD si putem, dupa aceea, sa continuam...", a spus Radulescu.

"Iar faceti alianta cu PSD-ul?", a intervenit Mircea Geoana.

Ilie Sarbu a raspuns acestei interventii a lui Geoana. "Ati blamat alianta cu PDL-ul. Va amintesc ca din acea alianta ati rezultat presedinte", a spus Sarbu.

"Nu, nu, nu, dansul a spus ca suprapune semnaturile", a aratat Geoana.

Ilie Sarbu a continuat: "E bine sa nu uitati ca aveti acum o perioada mai grea si eu va inteleg, memoria va mai poate juca diverse feste".

Geoana a tinut sa adauge ca nu uita "nici artizanii acelei aliante".

"Stim si ca recunostinta este o floare rara, dar, ma rog, in Romania ne-am obisnuit cu lucrurile acestea", a mai spus Ilie Sarbu, Geoana replicand: "Stim si asta. Aici, intr-adevar, aveti dreptate".

Mircea Geoana le-a spus celorlalti membri ai Biroului Permanent ca, in conditiile in care cerintele regulamentare nu sunt intrunite, "o chestiune neregulamentara nu poate sa faca obiectul unui vot sau a unei decizii a Biroului permanent sau a plenului".

"Intram in zona de revocare, de demisie sau de incetare a mandatului de senator - orice e posibil in Romania aceasta zglobie - atunci, evident, vom intra in procedura obisnuita", a mentionat el.

PSD a depus, luni, o cerere scrisa la Biroul Permanent al Senatului pentru "inlocuirea" lui Mircea Geoana in functia de presedinte al acestui for legislativ. PSD solicita inlocuirea lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean in functia de presedinte al Senatului.

Saptamana trecuta, PSD a solicitat in plenul Senatului introducerea unui asemenea punct pe ordinea de zi a sedintei. Solicitarea PSD nu a fost supusa votului atunci in plen, iar in final sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum, astfel ca nu s-a luat nicio decizie.