Purtatorul de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, califica drept puerile justificarile presedintelui Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean, cu privire la neratificarea acordului de extradare dintre Romania si Siria, si spune ca prin atitudinea sa senatorul social-democrat actioneaza ca un protector al unei persoane condamnate pentru rapirea de cetateni romani.

"Justificarile domnului Corlatean sunt puerile si il descalifica profesional. Nu am auzit pe undeva ca Uniunea Europeana nu ar dori ca infractorii sa fie extradati. Dimpotriva, Uniunea Europeana sustine aplicarea legii. E tragic ca domnul Corlatean nu a descoperit inca acest lucru. Tergiversarea, de catre domnul Corlatean, a acordului de extradare cu Siria, echivaleaza cu un act de subminare a aplicarii legii. Realitatea cruda este ca prin atitudinea sa, de tergiversare a acordului de extradare, domnul Corlatean actioneaza ca un protector al unei persoane condamnate pentru rapirea de cetateni romani", spune Valeriu Turcan, intr-o declaratie transmisa Agerpres.

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, social-democratul Titus Corlatean, a respins ferm, miercuri, intr-o conferinta de presa, afirmatiile sefului statului la adresa sa si a forului pe care-l conduce, potrivit carora comisia ar bloca ratificarea acordului de extradare cu Siria, ceea ce impiedica aducerea lui Omar Hayssam in Romania. Corlatean l-a acuzat la randul sau pe Traian Basescu ca a facut declaratiile respective, pentru ca nu ar fi de acord ca in locul lui Mircea Geoana, "un presedinte obedient", la Senat, sa fie ales un presedinte care sa i se opuna.

Corlatean a explicat ca forul paralmentar pe care il conduce a fost sesizat in primul semestru al acestui an cu procedura de ratificare a patru acorduri semnate anterior intre Guvernele roman si sirian: un acord privind extradarea, un altul privind transferarea persoanelor condamnate, un acord privind transporturile rutiere internationale si, in sfarsit, un al patrulea acord privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate. Toate aceste proceduri sunt "inghetate" a mai spus Corlatean la nivelul Comisiei de politica externa din Senat in asteptarea unui "angajament clar al Guvernului in sprijinirea ratificarii acestor acorduri".