Vicepremierul Marko Bela a declarat marti, la TVR Info, ca UDMR, desi a nu a militat niciodata pentru reducerea numarului de parlamentari, a acceptat totusi un compromis. El a atras insa atentia colegilor de guvernare din PDL: "Daca vrem sa mergem impreuna mai departe trebuie sa fim constienti ca intre cele doua lucruri: ideea de a reduce si ideea de a nu reduce numarul parlamentarilor trebuie sa existe o cale de mijloc. Ei singuri, prin lege, nu ar putea sa reduca numarul de parlamentari".

Marko BelaFoto: AGERPRES

"De la inceput am fost consecventi, nu am militat niciun moment pentru reducerea numarului parlamentarilor, fiindca suntem o tara relativ mare in Europa si daca cineva face socotelile nu avem foarte multi parlamentari raportat la populatia de 20 de milioane. Evident, putem reduce, exista si Parlamente mult mai mici. Am discutat cu partenerii de coalitie ca acceptam o reducere, dar nu una drastica la 300 de parlamentari inclusiv senatori si deputati, ci in jur de 300 de deputati, dar in cazul Senatului, unde la fel acceptam o reducere, acel numar va fi in plus fata de cele 300 de locuri", a explicat Marko Bela.

Fostul lider UDMR a explicat ca de numarul parlamentarilor se leaga si problema proportionalitatii: "Suntem o tara relativ mare si multicolora din multe puncte de vedere, nu numai etnic. E foarte bine daca diferitele culturi, zone, inclusiv etnii, sunt reprezentate in Parlamentul Romaniei. Si daca reduci drastic numarul parlamentarilor este evident ca anumite culori, unele curente, forte mai mici vor ramane in afara Parlamentului. Noi avem interesul sa avem aici in Bucuresti cat mai multi parlamentari, noi fiind ardeleni in primul rand".

Marko Bela considera ca cei din PDL au un angajament privind numarul parlamentarilor, in schimb UDMR-ul nu are un asemenea angajament: "Noi nu am propus reducerea numarului, nu am militat pentru asa ceva, dar am acceptat un compromis, o reducere fata de actualul numar, e o reducere importanta. In orice coalitie, lucrurile functioneaza pe baza de compromis... unde nu-ti lezezi in mod esential propriile interese, unde de dragul aliantei, colaborarii, solidaritatii mai cedezi si tu, dar nu intr-o masura in care sa actionezi impotriva propriilor tale interese. In acest moment si PDL a obtinut ceva, fiindca reducem numarul de parlamentari si noi din UDMR am obtinut ceva pentru aceasta reducere ramane la un nivel suportabil pentru UDMR".

Coalitia de guvernamant a decis luni dimineata comasarea alegerilor locale si parlamentare pentru noiembrie 2012, precum si reducerea numarului de parlamentari pana la 388. Parlamentul va ramane insa bicameral, iar viitoarea legislatura ar putea avea 88 de senatori si circa 300 de deputati. Pentru finalizarea proiectului de lege este necesara redesenarea colegiilor, lucru care va fi facut in urmatoarele saptamani in interiorul Coalitiei de guvernare.