La nivel declarativ democrat liberalii recunosc ca criticile presedintelui Traian Basescu sunt indreptatite si ca partidul nu are o imagine stralucita in urma cazurilor de coruptie constatate din ultima perioada. Totodata, acestia sustin ca au inceput sa corecteze aceste probleme prin adoptarea Codului Etic. Neoficial, democrat liberalii au pareri impartite: unii sunt nemultmiti de acuzatiile sefului statului, altii recunosc ca anumiti lideri de la varful PDL au promovat oameni cu pete la dosar. Presedintele Traian Basescu i-a avertizat public pe democrat-liberali ca "daca nu isi vor corecta atitudinea fata de actele de coruptie, au sansa sa nu ia nu numai 30%, ci nici 25%"

Sustinatorii lui Emil Boc au sarit ca arsi la criticile lui Traian Basescu. Sub protectia anonimatului parlamentarii au facut zid in jurul lui Emil Boc si au criticat declaratiile presedintelui."Nu este corect sa ne puna eticheta de partid al coruptilor. Stim ca sunt probleme dar nu suntem singurii cu corupti, alte partide au mult mai multe bube. M-a surprins atacul la adresa premierului, Boc nu merita sa fie tarat intr-un astfel de scandal, este cel mai corect politician pe care l-a avut Romania", a declarat un parlamentar sub protectia anonimatului.

Din tabara pedelistilor, sustinatori ai lui Traian Basescu sunt criticati liderii PDL care si-au promovat apropiatii in functii atat la partid cat si in teritoriu. "Erau asteptate criticile presedintelui. Cand la sefia departamentelor interne ale partidului pui oameni cercetati penal ca Botis, Falca si Mircea Andrei, faci parada cu ei prin presa, la ce te astepti? Sa fii laudat de presedinte? Ioan Oltean de cand a ajuns secretar general a avut drept prioritate doar sa-si promoveze in functii apropiatii", au comentat sursele democrat liberale.

La nivel oficial, democrat liberalii sustin ca declaratiile presedintelui sunt indreptatite. Secretarul general al PDL Ioan Oltean recunoaste ca imaginea partidului nu este una stralucita, iar vicepresedintele Sever Voinescu sustine ca PDL este in plin proces de corectare dupa adoptarea Codului Etic.

Ioan Oltean: Sunt de acord cu faptul ca partidul nu are o imagine stralucita prin evenimentele care s-au petrecut in acest domeniu. Noi speram sa nu mai existe si altele, nu este un fenomen pe care ni l-am dorit si nici nu-l dorim. Ele s-au produs si trebuie sa gasim modalitatile prin care partidul sa se detaseze de aceste evenimente. Tocmai de aceea am si inasprit, daca vreti, prevederile Codului Etic, pentru a ne indeparta de acesti colegi ai nostri care sunt tentati sa greseasca.(Agerpres)

Sever Voinescu: "Presedintele ne-a dat cu capul de toti peretii si are dreptate. In ultima perioada PDL a inceput sa-si corecteze atitudinea. Codul etic a fost adoptat si functioneaza si in ultimile situatii de genul acesta. PDL a reactionat rapid si ferm de fiecare data".

Raluca Turcan: "Eu personal cred unele decizii ale partidului luate in situatii grave l-au dezamagit pe presedinte, dezamagire pe care o simtim cu totii atunci cand exista o diferenta intre asteptari si realitate. Ultimele cazuri de coruptie ne lovesc ca o maciuca in moalele capului. In situatia asta sunt doua lucruri care trebuie mentionate.

In primul rand coruptia unor membri PDL nu este egala cu coruptia PDL, coruptia este individuala si trebuie sa stim clar ca asta inseamna ca tot partidul este corupt. Al doilea lucru este faptul ca PDL ca urmare a adoptarii Codului Etic a reactionat prompt si i-a exclus pe cei supectati de coruptie si a refuzat sa proceduze precum PSD in cazul lui Nicolescu".

Cezar Preda: E grav pentru noi, un partid care in 2004 am venit pe asteptarile romanilor de a lupta impotriva coruptiei, sa avem in interiorul nostru asemenea oameni. Dar, asta este, ne ducem crucea. Cred ca sunt putini in partid. Ei sunt scosi acum la iveala de justitie, sa vedem cum se vor finaliza aceste cazuri si sa incercam sa prezentam oamenilor, pana la urma, politicieni in PDL care sunt altfel, care sunt curati si vor sa faca ceva bun pentru aceasta tara(...)

Nu suntem acum ceea ce a asteptat Romania sa fim in ansamblul nostru, dar sper sa demonstram ca incet, incet, avem si acest Cod etic, incep rotile sa se invarta si sa plece oamenii care au venit pe functii numai pentru a avea avantaje proprii"(Mediafax)

Presedintele Traian Basescu i-a avertizat, luni intr-o emisiune televizata la postul public de telviziune, pe democrat-liberali ca "daca nu isi vor corecta atitudinea fata de actele de coruptie, au sansa sa nu ia nu numai 30%, ci nici 25%". "Eram doar un partid de 7% in 2000, cand am intrat in Parlament, si in 2002 a fost faimoasa hotarare cu incompatibilitatile - consilierii si primarii, viceprimarii care aveau afaceri cu primaria in mod direct sau prin membri de familie au avut optiunea sa inceteze afacerile sau sa plece din PDL.

Au plecat atunci o suta si ceva de consilieri. Cat de mare e diferenta, fata de acum, daca au ajuns la spagi... pentru mine sunt o mare deceptie(...) Daca nu isi vor corecta atitudinea fata de actele de coruptie (democrat-liberalii - n.r.), au sansa sa nu ia nu numai 30%, ci nici 25%. Nu mai suntem la stadiul la care sa stea linistiti daca stiu ca comit acte de coruptie. Ii spun amical oricarui politician, sa nu stea linistit daca comite acte de coruptie", a avertizat seful statului.