Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat in conferinta de presa sustinuta duminica la Senat ca, daca ar exista garantii ca inlocuirea sa de la sefia Senatului s-ar putea face cu un alt senator PSD, si-ar inainta demisia. Potrivit presedintelui Senatului, initierea procedurii de eliberare din functia de presedinte al Senatului ar cauza pierderea pozitiei de catre partid. Mircea Geoana a adaugat ca va participa la audierile Comisiei de arbitraj si integritate morala.

Mircea GeoanaFoto: AGERPRES

Principalele declaratii ale presedintelui Senatului:

  • Sunt ingrijorat de faptul ca aceasta saptamana neagra risca sa aduca in randul electoratului si al opiniei publice un sentiment de instabilitate.
  • In ultimele zile, limbajul folosit de unii dintre colegii mei a crescut in intensitate si a coborat in calitate. De la afirmatii de genul "nu pierdem Senatul" s-a ajuns la afirmatii de genul "Senatul nu este al nostru, deci nu avem ce pierde", de la asa-zisul mandat al vizitei in America, pe care am realizat-o in mod util pentru tara, s-a ajuns la acuzatiii transante cu privire la excluderea mea din partid.
  • Consider ca, inca de la inceput, s-a stiut faptul ca aceasta procedura de asa-zisa rocada la conducerea Senatului este imposibil de realizat, este o fictiune juridica si regulamentara si ca nu se putea incerca inlocuirea mea fara ca actuala putere si majoritate sa fi pus mana, pe gratis, pe a doua functie din statul roman. Reactia mea era previzibila, nu am acceptat sa predau cu mana mea cea mai inalta functie a opozitiei in sistemul de putere romanesc adversarilor nostri politici.
  • A proteja interesele partidului, ale electoratului si ale opozitiei reprezinta un gest de loialitate fata de partid, si nu de insubordonare. Daca exista o garantie a faptului ca inlocuirea mea se poate face cu un alt coleg senator din PSD, nu am nici un fel de ezitare sa fac acest lucru. Sansele de a realiza aceasta permutare sunt insa, in termeni practici, zero. Consider ca o declansare de procedura de vacantare a pozitiei de presedinte al Senatului va conduce, in mod matematic, la oferirea pe tava a acestei functii importante adversarilor nostri politici. Nu este vorba de insubordonare ci de loialitate fata de partid.
  • In mod premeditat, un numar de colegi au indus in eroare conducerea partidului, in absenta mea, cu un set de motive fabricate.
  • Vizita in America este o vizita pregatita de luni de zile. Este o vizita pe care partea americana a considerat-o ca fiind un mesaj catre echilibrul politic pe care doresc sa il pastreaze in relatia cu Romania, dupa vizita presedintelui Romaniei in SUA. S-a considerat ca, imediat dupa vizita presedintelui, o vizita a omului doi in statul roman, reprezentant al opozitiei romane si nu lider al opozitiei, reprezinta un semn de echilibru si de impartialitate politica din partea partenerilor nostri americani. Nu m-am prezentat ca lider al opozitiei, am fost invitat in calitate de reprezentant al opozitiei ocupand cea mai inalta functie in statul roman - presedintele Senatului Romaniei, a doua functie in stat, reprezentant al opozitiei romane.
  • [n.r. In SUA] nu am facut altceva decat sa reprezint interesele natiunii romane si ale opozitiei romane. Nu am nevoie de mandat de la nimeni pentru a merge in SUA. Sunt presedintele Senatului iar ideea ca ar trebui sa am un mandat de la partid este infirmata de faptul ca am facut vizite identice pe care le-am facut in America au trecut, practic, fara nici un fel de critica din partea colegilor de partid.
  • Reactia exagerata a ridicat semne de intrebare si la Washington. Am incercat sa aflu  care este adevarul. Sorin Oprescu avea perfectata o vizita in SUA, participand la o conferinta organizata de primarul New York-ului. Din informatiile pe care le am astazi, domnii Ponta si Antonescu au dorit sa mearga in SUA in acea perioada pentru a merge in aceasta tripleta: Ponta - Antonescu-Oprescu. Nu am blocat vizita, nu am avut cunostinta de aceasta intentie, iar acuzatiile care transpar din declaratiile unor colegi de-ai mei, ca eu as fi intervenit ca vizita sa nu se faca sunt, pur si simplu, absurde, ridicole si care m-ar fi discreditat in fata partenerilor americani. Adevarul adevarat este ca s-a folosit un canal lateral, care a deranjat, incercandu-se prin domnul Viorel Hrebenciuc, gasirea unei firme de lobby care sa intermedieze aceasta vizita, in loc ca liderii naturali ai opozitiei sa mearga pe usa din fata si sa aiba o vizita pe care, sunt convins, ca ar fi vrut sa o aiba.
  • Am fost acuzat de faptul ca "ce conteaza ca sta Geoana la Senat, pentru ca oricum nu ne ajuta cu nimic". Singurul loc in care opozitia a avut victorii mici, dar simbolice, a fost tocmai aici in Senat. Aici ne-am luptat timp de 3 saptamani impotriva legii de asistenta sociala. [...] Aici ne-am batut pentru a avea singura motiune simpla care a avut succes in Romania.
  • Am fost acuzat ca nu reprezint interesele partidului. Crede cineva ca abandonarea acestei pozitii este un lucru pozitiv pentru opozitie?
  • Un cuvant despre ce ar insemna pierderea presedintiei Senatului pentru batalia care urmeaza. Senatul este camera decizionala pe problema regionalizarii. Incercarile pe care actuala putere le va face in mod agresiv si sustinut de a modifica teritoriul electoral pentru anul viitor - comasare de alegeri, vot prin corespondenta, modificarea sistemului electoral, regionalizarea - toate vor fi facute fara nici un fel de rezistenta in parlament [n.r. in cazul pierderii pozitiei de catre opozitie].
  • Din respect pentru institutiile partidului si din credinta ca normalitatea democratia si obiectivitatea nu au disparut din partidul nostru, continuand sa solicit recuzarea de la conducerea sedintei de astazi a Comisiei de arbitraj si integritate morala, am decis sa particip la aceasta reuniune in conditiile mentionate; domnul Sova s-a antepronuntat, face parte dintre cei care trebuie sa fie anchetati de aceasta comisie pentru sfatul gresit si inducerea in eroare a conducerii partidului cu privire la asa-zisa rocada si procedura inexistenta pe care au invocat-o.
  • Aceste acuzatii la adresa mea sunt nefondate. […] Cred ca situatia actuala face rau partidului si face rau opozitiei si, daca vom continua sa mergem pe acest drum, sa nu mire pe nimeni ca interesul si increderea publicului roman in actuala constructie a opozitiei vor continua sa scada. PDL nu poate castiga alegerile, USL inca poate sa le piarda. Cu aceasta dorinta de a asigura victoria opozitiei si schimbarea directiei gresite a Romaniei, raman in continuare un soldat fidel al acestui partid. Nu am nevoie de functii, nu am nevoie de nimic altceva decat de respect si de recunoasterea faptului ca reprezint ceva in partid, in Romania si pe plan international.