Partidul Social-Democrat a caracterizat vizita de lucru a presedintelui Traian Basescu la Curtea Constitutionala a Romaniei ca fiind ''noua descindere in forta" si "o tentativa de subordonare a actului de justitie intereselor sale si ale clicii politicianiste pe care o patroneaza'', transmite Agerpres, citand un comunicat al PSD. Seful statului s-a intalnit miercuri cu judecatorii Curtii Constitutionale, Basescu declarand ulterior ca s-a discutat, in principal, despre necesitatea imbunatatirii calitatii actelor normative, pentru a fi evitata confuzia in instante si contradictiile cu legi existente. Intalnirea a avut loc cu usile inchise si nu a fost anuntata public nici de catre Administratia Prezidentiala, nici de catre Curtea Constitutionala.

''PSD este convins ca nu este catusi de putin intamplator faptul ca Traian Basescu si-a programat inspectia la numai o zi dupa ce USL a anuntat ca va ataca la Curtea Constitutionala Ordonanta de urgenta care prevede inghetarea salariilor si a pensiilor pentru anul 2012 si Legea arhivelor nationale. Avand in vedere ca, asa dupa cum el insusi a declarat, Traian Basescu le-a dat judecatorilor indicatii precise despre actele normative care pot si, mai ales, care nu pot fi atacate la Curtea Constitutionala, apreciem aceasta noua 'descindere in forta' ca fiind numai o tentativa de subordonare a actului de justitie intereselor sale si ale clicii politicianiste pe care o patroneaza'', afirma PSD.

Departamentul de justitie, politici legislative si drepturi cetatenesti al PSD considera ''inacceptabil'' faptul ca Administratia Prezidentiala si CCR nu au informat opinia publica asupra motivelor, scopului si concluziilor vizitei, ''indiferent daca ea a avut loc la invitatia presedintelui Curtii Constitutionale''.

''Motivul, mai degraba pretextul, pe care il invoca Traian Basescu este in afara cutumelor statului de drept care stipuleaza ca seful statului viziteaza aceasta institutie numai in doua ocazii: la preluarea mandatului si la Ziua Constitutiei'', afirma PSD, care ii cere presedintelui Basescu ''sa puna capat practicilor neconstitutionale si profund imorale si sa se conformeze principiului sacru al statului de drept conform caruia, in Romania, nimeni nu este mai presus de lege!''

Dupa intanirea de miercuri, Traian Basescu a declarat: "Am discutat probleme de constitutionalitate in general. Pana la urma, am fost la Curtea Constitutionala, nu la Parlament. Impreuna am discutat nevoia imbunatatirii calitatii actelor normative ca sa nu se mai creeze confuzii in instante. A fost o intalnire interinstitutionala normala. A fost o invitatie a presedintelui Curtii Constitutionale careia i-am dat curs cu placere". El a precizat ca nu s-a discutat pe o lege anume, intalnirea abordand controlul constitutional general. Discutiile au durat peste doua ore.