Pentru prima data in istoria Primariei Sibiu, edilul municipiului, Klaus Iohannis, este nevoit sa se dea in judecata, din cauza unei decizii a Curtii de Conturi, care il obliga sa inapoieze statului, 9.900 de lei bani primiti anul trecut ca si drepturi speciale si pe care i-a cheltuit pentru cravatele si camasile de serviciu, relateaza corespondentul Agerpres.

"Destinatia lor (a banilor n.r.) legala este, conform contractului, o compensatie pentru tinuta de serviciu, medicamente etc. Imi cumparam de exemplu cravate, poate si niste camasi, ca sa fiu acceptabil imbracat in fata dvs. Eu am de restituit 9.900 de lei, atata mi-am autoimputat. O sa ma dau in judecata, ce sa fac, doar nu o sa pun banii de buna voie", a declarat joi, Iohannis, intr-o conferinta de presa.

Acesta a precizat ca este pasionat de cravate, motiv pentru care, in fiecare calatorie a sa, isi cumpara cate o cravata drept suvenir.

"Altii isi cumpara carti postale si linguri din locurile in care merg, eu imi cumpar cravate", a spus primarul sibian.

Primarul Klaus Iohannis va avea proces cu sine insusi si alti 1.000 de angajati ai Primariei, care si ei, la randul lor, au de restituit in total un milion de euro, bani primiti anul trecut, lunar, ca drepturi speciale, pe langa salariu. Ca sa scape si sa nu inapoieze banii, angajatii vor da in judecata primarul, care la randul lui va avea doua procese: unul in care se da in judecata pe el si cere sa nu isi ia 9.900 de lei din salariu, iar al doilea va fi cu Curtea de Conturi, careia ii contesta decizia. Pe langa aceste trei procese si Sindicatul angajatilor din Primarie va ataca in justitie decizia Curtii de Conturi, care a hotarat ca aproape toti angajatii Primariei, inclusiv primarul si viceprimarii sa dea inapoi o parte din banii incasati in 2010.

Edilul Sibiului este de partea angajatilor si ii acuza pe inspectorii de la Curtea de Conturi ca au actionat la comanda sefilor din Bucuresti, dar acuza si legislatia din Romania.

"Va dati seama ca un angajat, daca castiga 850 de lei pe luna, daca ii imput 400 de lei pe luna, cu ce bani merge acasa. (...) Rapoartele Curtii nu cred ca sunt la comanda politica, dar sunt la comanda. Aceste spete au fost tratate diferit, cu rezultate variate, datorita legislatiei foarte proaste in materie de salarizare. Legislatia este execrabila", a precizat Iohannis.

Acesta a mai adaugat joi ca cei de la Curtea de Conturi "sunt niste musafiri dragi, care stau trei - patru luni in fiecare an, in control la Primarie, cer acte de la angajati care nu au nicio treaba".

Fiecare dintre cei 1.000 de angajati ai Primariei a primit in fiecare luna din 2010, in plus pe langa salariu, 500 de lei, bani cu care salariatii spre exemplu puteau sa isi cumpere haine ca sa vina decent imbracati la serviciu. Aceste drepturi s-au dat si in acest an, pana in august.

"Primaria Sibiu a acordat aceste sume de bani in baza unei Hotarari Judecatoresti obtinuta in anul 2005 care specifica in mod clar ca aceste drepturi nu sunt de natura salariala, ci sunt drepturi speciale. Fara aceste drepturi speciale, care oricum sunt modeste ca si cuantum, majoritatea angajatilor Primariei Sibiu sunt remunerati cu sume de sub 700 de lei. Hotararea Judecatoreasca este cea care valideaza contractul colectiv de munca care a generat plata acestor drepturi speciale", conform unui comunicat al Primariei.

Raportul Curtii de Conturi Sibiu a considerat ca "drepturile speciale acordate angajatilor Primariei Sibiu" sunt de fapt "drepturi de natura salariala".