In absenta lui Victor Ponta din tara si dupa declaratiile lui Ion Iliescu si Adrian Nastase de mentinerea a lui Geoana in functie, mai multi lideri social democrati au prins curaj sa vorbeasca. Primarii de la Dolj fac zid in jurul lui Geoana si ii cer lui Ponta sa nu-l excluda din PSD. De partea cealalta, o parte din liderii de organizatii sustin demersul presedintelui PSD. Pentru a calma spritele in interiorul PSD sedinta Comisiei de Integritate, in care va fi analizat cazul Geoana, a fost programata peste trei zile, mai exact duminica.

Presedintele Comisiei de Etica a PSD, Dan Sova, a anuntat ca Mircea Geoana a fost invitat sa dea explicatii la sedinta comisiei care va avea loc duminica. Conform Statutului, propunerea care va fi adoptata de Comisia de Integritate va fi supusa dezbaterii Comitetului Executiv National.

Ion Iliescu isi mentine opinia

Intr-un interviu acordat Gandul.info, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliesu sustine ca partidul pierdere sefiei Senatului este sinucidere colectiva."Ori ne asumam riscul pierderii sefiei Senatului, mergand in plen - ceea ce arata ca o sinucidere colectiva -, ori ne linistim, lasam lucrurile cum sunt si analizam, la sange, comportamentul lui Mircea Geoana (...) Tinerii astia sunt mai pripiti, cum ajunge unul sef vrea sa-i dea afara pe ceilalti. Nu cred ca e o solutie"

Sustinatorii lui Geoana

La sedinta organizatiei PSD, Dolj primarii social democrati au amenintat cu demisia din partid daca Geoana va fi exclus. Potrivit agentiei Medifax acestia ar fi semnat o scrisoare de protest prin care ii cer lui Victor Ponta sa renunte de urgenta la lupta pe care o are cu Mircea Geoana pentru ca nu are nimeni de castigat.

"Consideram ca nu este potrivit ca presedintele PSD sa aiba conflicte si sa-l ameninte cu excluderea pe Mircea Geoana care este, potrivit sondajelor de opinie, al doilea lider PSD ca incredere in ochii opiniei publice. Va precizam ca o decizie de excludere din PSD a lui Mircea Geoana echivaleaza pentru noi cu o decizie de excludere a noastra", se arata in scrisoarea citata de Medifax.

Totodata, liderul organizatiei Gorj, Florin Craciumaru sustine ca decizia de inlocuire a lui Geoana este una pripita. De precizat este ca din organizatia Gorj face parte si presedintele PSD, Victor Ponta. "Ceea ce se intampla la ora actuala, nu face bine nimanui si in special Partidului Social Democrat', Decizia, de inlocuire din functia de presedinte al Senatului a lui Mircea Geoana, este 'una pripita cred ca ar fi trebuit consultati liderii de organizatii din tara', a declarat Carciumaru pentru un radio local, citat de agentia Agerpres.

Vicepresedintele PSD, Ecaterina Andronescu, intrebata daca trebuie continuata actiunea de inlocuire a lui Mircea Geoana, a facut apel la unitatea partidului. "Eu cred ca populatia Romaniei are alte asteptari de la noi si cred ca noi catre aceasta trebuie sa ne concentram si cred ca trebuie sa lasam la o parte orice fel de dispute in interior, pentru ca lumea nu asteapta aceste dispute, lumea asteapta sa iesim cu proiecte si sa iesim cu actiuni concrete, in asa fel incat anul viitor sa putem castiga alegerile", a declarat Andronescu.

Fidelii lui Ponta au iesit la rampa cu declaratii de sustinere a demersului initat de presedinele PSD.

Organizatia PSD Bacau, condusa de Viorel Hrebenciucsustine "necesitatea'' sanctionarii lui Mircea Geoana pentru nerespectarea deciziei luata, luni, in cadrul Biroului Permanent National (BPN) al social-democratilor."Nu este admisibila tolerarea acestui comportament, de a nu respecta o decizie luata unanim la varful partidului.

Sustinem decizia de luni a BPN, precum si intentia presedintelui Victor Ponta de a duce pana la capat acest demers, pentru ca este unul legitim(...)ma sura sanctionarii actualului presedinte al Senatului, in urma recomandarii Comisiei de integritate este necesara pentru ca acesta nu este la prima sfidare a autoritatii partidului iar PSD se afla in fata unei lupte grele, in 2012 si are nevoie de o solidaritate a liderilor si de unitate de monolit", se arata intr-un comunicat de presa, remis Hotnews.ro

Liderul PSD, Valcea Ion Calea a declarat ca il considera pe Mircea Geoana vinovat pentru nesupunere la deciziile conducerii partidului."Desi am luptat, si recunosc asta, pentru domnul Mircea Geoana in campanii electorale pentru dumnealui ca lider de partid nu pot sa nu recunosc faptul ca Mircea Geoana se face vinovat de nesupunere la decizii luate de conducerea partidului. Ca presedinte al uneia din cele mai puternice organizatii PSD din Romania, mie personal nu mi-ar conveni ca un subaltern sa puna la indoiala o directiva luata la nivelul conducerii. Unde oare am ajunge daca nu ar exista o disciplina de partid', a declarat Calea, citat de Agerpres.

Si senatorul Daniel Savu considera ca excluderea lui Mircea Geoana din PSD este "singura decizie logica in conditiile refuzului acestuia de a aplica o decizie a BPN."Aceasta sfidare fatisa a deciziei BPN confirma, in opinia mea, faptul ca domnul Geoana este preocupat doar de mentinerea functiei de la Senat, ajutat fiind de cei cu care, pana luni, a avut o intelegere subterana: PDL si UNPR. Luni, aceasta intelegere a fost devoalata. In aceste conditii, excluderea din partid a lui Mircea Geoana se impune de la sine".

Intr-un comunicat de presa, presedintele PSD, Diaspora Cristian Rizea sustine ca decizia Bioului Permanent Natonal al PSD este una coresta si relevanta.''Ca presedinte al PSD Diaspora, consider ca disciplina de partid trebuie sa primeze in detrimentul intereselor particulare ale oricarui membru, fie ca se numeste Mircea Geoana sau altfel''.

Cu riscul ca PSD sa piarda functia cheie si anume sefia Senatului, presedintele PSD, Victor Ponta a fortat luni inlocuirea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului. Potrivit surselor HotNews.ro, Ponta i-a dat un ultimatum lui Geoana: fie demisioneaza din functia de presedinte al Senatului, fie este exclus din PSD. Ponta a beneficiat de ajutorul senatorilor care, in sedinta de grup, au votat cu 25 de voturi pentru si 5 abtineri retragerea sprijinului politic al acestuia si inlocuirea cu Titus Corlatean. In replica, Geoana a preferat sa ignore decizia grupului PSD invocand faptul ca partidul pierde functia numarul doi in stat.

Adrian Nastase a declarat, marti, ca demersurile privind inlocuirea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului nu ar mai trebui sa continue, in conditiile in care, analizand evenimentele din ultima perioada, aceasta "nu pot duce decat la un avantaj pentru PDL". "Rau cu rau, dar mai rau fara rau", a spus Nastase. Si Ion Iliescu a declarat ca PSD nu va solicita revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului, iar situatia "va ramane asa cum este acum".

Pe de alta parte, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca nu renunta la demersul anuntat si ca daca nu se respecta decizia conducerii PSD,isi depune mandatul de presedinte.