Mircea Geoana a declarat, marti seara, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca "zestrea electorala a PSD si a USL va fi afectata daca dispare un jucator important de pe scena", respectiv functia de presedinte a Senatului, pe care o detine. "Daca il excluzi pe Geoana, excluzi si ceea ce reprezinta Geoana pentru partid", a spus el.

Mai mult, Geoana a declarat ca reprezinta "un asset, un activ important" pentru partid, cel care a castigat 5.200.000 de voturi la ultimele alegeri prezidentiale si ca "cel putin 10-20-30%" din acel electorat simpatizeaza sau empatizeaza cu el in continuare.

"Eu sunt cel care reprezint, pentru jumatate de Romanie, daca nu mai mult, principalul reprezentant al stangii romanesti. Si in sondaje se vede acest lucru. La nivelul tarii, lumea nici nu stie ca Ponta este presedintele partidului inca. Pentru ca dureaza, publicul nostru este inertial. Cand eram presedinte al PSD, lumea credea ca este inca Iliescu, acum e Ponta si lumea crede ca e Geoana", a spus social-democratul.

"Daca cineva doreste ca USL sa nu faca 50% la alegerile viitoare, atunci dati-l afara pe Geoana din partid si, chit ca stau acasa si incep sa scriu o carte, va garantez ca partidul va pierde cel putin 10-15-20 de procente", a insistat Geoana, cu privire la eventuala sa inlaturare.

Catre Ilie Sarbu: Mintiti cu nerusinare!

Mircea Geoana a dezmintit totdata afirmatiile unor colegi de partid care au spus ca acesta s-ar fi intalnit, luni seara, si a discutat cu mai multi politicieni din arcul puterii. Geoana l-a atacat dur pe Ilie Sarbu, liderul grupului PSD din Senat, care a facut afirmatii in acest sens, marti, in cadrul unei emisiuni televizate.

"Vreau sa-i transmit dlui Ilie Sarbu, cu care am pe care l-am pus ministru cu mana mea si care parea ca este in echipa mea... l-am auzit spunand la un post de televiziune ca stie el sigur ca eu m-am intalnit aseara la un restaurant al Armatei cu cei de la UNPR... vreau sa-i spun: Domnule Ilie Sarbu, mintiti cu nerusinare!", a declarat Geoana.

"Aceste minciuni nu-i fac cinste unui om cu parul alb, cu nepoti acasa (...) La varsta lui sa se scalambaie cu minciuni de acest gen", a mai spus Geoana despre Sarbu.

Geoana a sustinut ca nu l-a sunat nimeni din partea Puterii. "M-au sunat cativa colegi senatori, de la liberali, preocupati de ce se intampla. Pentru ca ei sunt constienti de faptul ca, daca se ajunge la o fractura ireversibila in PSD, si liberalii platesc pretul. Sunt pe aceeasi craca si unii si altii... in timp ce dl Ponta taie cu bomfaierul la craca ce reprezinta sansa noastra de a castiga", a aratat el.

Geoana: Pe Ponta l-am facut om

"Daca si-au pus in cap sa excluda un om care a adus peste 5 milioane de voturi, cineva care reprezinta, cred eu, un asset pentru partid, un activ important... atunci sa nu se mire ca tendintele de scadere ale USL in sondaje se vor accentua. Si sa nu vina cineva si sa spuna ca eu am facut acest rau. Daca mi-am oferit serviciile de buna credinta pentru acest partid, sunt dispus in continuare sa pun umarul. Am nevoie de un singur lucru: de putin respect si consideratiune", a spus fostul lider PSD.

"Cum poate sa spuna Ponta ca am fost cinci ani de zile lider sovaielnic? Pai liderul ala sovaielnic l-a facut om pe Victor Ponta, l-am ridicat impotriva vointei partidului", a afirmat Geoana.

Intrebat daca nu cumva Ponta ar fi fost de fapt deranjat de declaratia sa privind o eventuala noua candidatura la prezidentiale, Geoana a raspuns:

"Eu cred ca e altceva, ceva care-mi scapa, cred ca e o anumita nesiguranta a unui tanar lider de partid, care se simte incomodat de cineva care ocupa o masa critica semnificativa in acest partid.

Si eu am avut acelasi disconfort uneori cand ii simteam pe Iliescu, Mitrea sau Nastase - personaje destul de robuste, care nu intotdeauna au avut intentii bune fata de mine, dar care reprezentau ceva in partid.

Si atunci, un lider intelept care vrea sa conduca partidul la victorie trebuie sa inteleaga ca e nevoie si de ala, si de ala. Eu nu am o viziune comuna cu Ion Iliescu asupra social-democratiei sau viitorului Romaniei, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa avem o coexistenta civilizata in partid".