Presedintele PSD, Victor Ponta, a fost lasat singur de Adrian Nastase si Ion Iliescu in chestiunea inlocuirii lui Mircea Geoana de la sefia Senatului, dupa ce cu o zi inainte cei doi grei il sustinusera. Pus in fata declaratiilor impaciuitoare ale lui Nastase si Iliescu la adresa lui Geoana, Ponta si-a sustinut decizia de a-l schimba din functie si a spus ca "Nastase si Iliescu au exprimat opinii personale cand au afirmat ca PSD nu va insista pentru inlocuirea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului, decizia partidului fiind alta". Diferentele de opinii dintre Ponta si tandemul Iliescu / Nastase readuce in prim-plan disputele interne din PSD, unde Nastase pozeaza tot mai des in liderul de facto al partidului.

Ponta le arata lui Iliescu si Nastase cine e seful in PSDFoto: Agerpres

Cronologia evenimentelor

  • Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca Adrian Nastase si Ion Iliescu au exprimat opinii personale cand au afirmat ca PSD nu va insista pentru inlocuirea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului, decizia partidului fiind alta.

Ponta a afirmat ca decizia luata luni de BPN al PSD si decizia grupului PSD din Senat, de inlocuire a lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean in functia de presedinte al Senatului, nu se vor schimba.

"Doresc sa reiterez pozitia PSD fata de evenimentele de luni, pozitie pe care o transmit ca presedinte al PSD: decizia de luni a BPN, luata cu unanimitate de voturi, precum si decizia luata de grupul senatorial nu se vor schimba", a precizat el.

Presedintele PSD a subliniat ca afirmatiile lui Adrian Nastase si ale lui Ion Iliescu, potrivit carora PSD nu va insista cu revocarea lui Mircea Geoana, sunt opinii personale, iar el, ca presedinte al partidului, va pune in aplicare acele decizii.

  • Ion Iliescu si Adrian Nastase au anuntat, marti la pranz, ca PSD nu va solicita revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului, intrucat partidul risca sa piarda sefia Senatului.

Ponta a precizat ca, daca pozitia majoritatii membrilor BPN fata de aceste decizii se va schimba, este dispus sa convoace Comitetul Executiv si chiar congresul PSD.

"Domnul Ion Iliescu si domnul Adrian Nastase au exprimat pozitii personale, dar eu voi pune in aplicare deciziile luate luni, fara niciun fel de schimbare. Anume, continuarea demersurilor de inlocuire a lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean in functia de presedinte al Senatului si sanctionarea domnului Geoana pentru nerespectarea deciziilor luate de forurile statutare ale partidului", a declarat Ponta.

  • Pozitia lui Ponta a fost sustinuta marti si de alti doi membri ai partidului - Dan Sova si Liviu Dragnea. Referindu-se la declaratiile lui Iliescu si Nastase, Dragnea a spus ca "orice alt comentariu este o parere personala", iar Sova a spus ca "ramane insa ferma decizia unanima a BPN de ieri, si nu cred ca poate cineva nega acest lucru".

Liderul PSD a aratat ca nu este dispus sa se razgandeasca in privinta celor doua decizii si este dispus, daca va fi necesar, sa convoace CEx al PSD si chiar Congresul partidului, pentru luarea masurilor care se impun.

"Eu nu ma razgandesc dupa 24 de ore si, desi accept faptul ca alti colegi se pot razgandi, deciziile partidului nu se vor schimba. Sunt dispus ca, in masura in care majoritatea membrilor Biroului Permanent National considera necesara schimbarea deciziilor de luni, sa convoc de urgenta Comitetul Executiv si, daca va fi nevoie, Congresul PSD, pentru a se lua masurile care se impun", a declarat presedintele PSD.

Ponta a aratat ca nu este dispus sa renunte la consecventa, intrucat a fost una dintre promisiunile facute cand a fost ales presedinte al PSD.

"Dupa ce PSD a avut timp de cinci ani un presedinte foarte sovaielnic si dispus sa isi schimbe foarte rapid deciziile, eu le-am promis colegilor mei ca voi da dovada de hotarare si consecventa si niciun membru al PSD nu ma poate convinge sa renunt la aceasta decizie", a subliniat presedintele social-democrat.

  • Insa Victor Ponta parea a fi de alta parere saptamana trecuta. El a declarat, intr-un interviu pentru Mediafax, ca este deranjat de faptul ca presedintele Senatului, Mircea Geoana, si-a "arogat" calitatea de lider al opozitiei in vizita in SUA.

Presedintele PSD a subliniat ca nu va initia procedura de inlocuire a lui Mircea Geoana de la presedintia Senatului daca PSD risca sa piarda postul.

  • Insa luni, cu riscul ca PSD sa piarda functia cheie si anume sefia Senatului, presedintele PSD a fortat inlocuirea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului. Potrivit surselor HotNews.ro, Ponta i-a dat un ultimatum lui Geoana: fie demisioneaza din functia de presedinte al Senatului, fie este exclus din PSD.

Asaltul lui Nastase

Marti, Ponta a afirmat ca Geoana "nu are ce cauta" in PSD.

Astfel, pozitia lui Ion Iliescu si Adrian Nastase, contradictorie in acest moment cu cea a lui Ponta, este un nou indiciu al incercarii celor doi de a castiga putere in partid.

La Consiliul National al PSD, care a avut loc la sfarsitul lunii octombrie, Ponta a susinut ca desi ii admira pe Ion Iliescu si pe Adrian Nastase, nu poate si nu are cum sa mai fie ca acestia, pentru ca lumea si Romania s-au schimbat.

"Am spus si o sa spun tot timpul cat de mult ii admir pe Ion Iliescu si pe Adrian Nastase, dar eu nu pot si nu am cum sa mai fiu ca Ion Iliescu sau Adrian Nastase, pentru ca lumea si Romania s-a schimbat si pentru ca in 2012 noi trebuie sa fim cei care intelegem aceasta schimbare, noi suntem cei de la care oamenii asteapta nu solutii pentru trecut, nu doar de inlaturare a celor de la putere, ci mai ales sa schimbam ceea ce este rau in Romania si sa intelegem realitatile cu care Romania se va confrunta in 2012-2016", a spus liderul PSD.

"Nu cred ca acest partid trebuie sa mai piarda vreodata din cauza liderului sau. Nu cred ca munca noastra, a tuturor, mai poate sa fie stricata de greseala unuia dintre noi. Cred ca esti un adevarat coleg si un adevarat membru al PSD daca intelegi cand faci rau partidului stand in prima linie sau intr-o anumita functie si, daca intelegi, iti ajungi colegii aparandu-i de ceea ce inseamna opinia publica, de ceea ce inseamna o mass-media care va fi cu noi la putere mai critica decat este cu puterea actuala", a afirmat acesta.

Pe de alta parte, Consiliul s-a dovedit ocazia perfecta pentru Adrian Nastase pentru a poza in liderul de facto al partidului. In timp ce Victor Ponta s-a ascuns de presa iritat de declaratiile lui Ion Iliescu si telefoanele lui Marian Vanghelie, Adrian Nastase, relaxat, a acordat interviuri, a trasat sarcini tinerilor pesedisti si a cerut mobilizare generala pentru campania electorala din 2012.

In plus, de la acel moment, Adrian Nastase - deseori secondat de Ion Iliescu - a fost prezent permanent in mass-media, preluind initiativa in ceea ce priveste agenda interna a PSD.