VIDEO Deputatii au decis inghetarea pensiilor si salariilor in anul 2012

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 8 noiembrie 2011, 14:44 Actualitate | Politic


Salariile din sectorul public si pensiile vor fi inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, potrivit Ordonantei 80/2010 adoptate marti de deputati, care viza initial adoptarea unor masuri de reducere a arieratelor si de asigurare a finantarii imprumuturilor facute de administratiile locale, relateaza Agerpres.

Proiectul a fost aprobat cu 146 de voturi pentru, 104 impotriva si patru abtineri iar Opozitia a anuntat ca il va contesta la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei 80/2010 a fost introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor la solicitarea liderului deputatilor PDL, Mircea Toader, desi opozitia a criticat acest demers, sustinand ca in acest caz forul se "descalifica".

La propunerea deputatului PSD Aura Vasile programul de dezbatere a fost prelungit, dupa ce ea a sesizat ca deputatii nu au primit raportul asupra acestui proiect de lege.

La reluarea dezbaterilor, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a criticat "modul smecheresc" in care proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a plenului, cerand acordarea unui termen de trei zile pentru ca parlamentarii sa studieze raportul. In plus, el a aratat ca PSD nu va vota acest proiect de lege.

In schimb, presedintele Camerei, Roberta Anastase, a aratat ca plenul a aprobat dezbaterea acestui act normativ in sedinta de marti.

In acest context, viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a propus retrimiterea actului normativ la Comisia de buget, insa propunerea sa a fost respinsa de plen cu 86 de voturi favorabile, 123 impotriva si doua abtineri.

El a precizat ca PNL nu va vota si va contesta la CCR proiectul de lege, sustinand ca acesta nu intruneste conditiile legale. "Daca majoritatea va reusi sa voteze acest proiect de lege, il vom contesta imediat la Curtea Constitutionala", a spus Nicolaescu.

El a motivat ca un proiect de lege nu poate fi modificat substantial in Camera decizionala. Liberalul a afirmat ca au fost introduse un "noian" de capitole noi.

"In situatia in care intr-una din Camere, in speta Camera decizionala, se introduc capitole noi care nu au de-a face cu textul initial, proiectul de lege trebuie sa se intoarca la prima Camera sesizata sa se ia cunostinta, sa se exprime asupra acestor propuneri si dupa aceea se intoarce la a doua Camera, care este Camera decizionala", a explicat el.

Nicolaescu a subliniat ca prin acest act normativ pensiile nu vor fi indexate si intrarea in vigoare a legii pensiilor se amana de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, iar salariile nu vor fi majorate.

"Desi se anunta pe foarte multe canale in mod demagogic si diversionist ca este posibil ca in 2012 sa se majoreze salariile, in textul de lege scrie negru pe alb ca nu se vor majora salariile, ci ca se vor mentine la nivelul celor din 2011. (...) Nu-i mai lasati pe reprezentantii dumneavoastra, stimati membri ai grupului majoritar, sa va mai minta pe dumneavoastra si pe cetateni ca dumnealor prin amendamentele facute doresc sa nu se modifice pensiile si salariile si ca atare romanii sa traiasca tot mai prost", a spus el, adaugand ca amendamentele adoptate in comisie nu sunt semnate de niciun deputat.

Liberalul a apreciat ca actul normativ nu ar fi trebuit sa fie adoptat inaintea proiectului de lege privind aprobarea indicatorilor macro-economici ai Romaniei.

Si social-democratii Viorel Stefan si Mircea Dusa au aratat ca PSD va contesta la CCR acest proiect de lege.

"Incalcati cu nonsalanta Constitutia, pentru ca Parlamentul Romaniei a fost sesizat pentru modificarea articolului 11 din OUG 37/2008 si dumneavoastra ati adaugat o noua lege acestei sesizari si noi suntem in afara cadrului de sesizare. Este neconstitutional. Vom ataca la CCR aceasta lege si in mod cert nu va va folosi la elaborarea proiectului de buget pentru 2012, cum ati motivat urgenta", a spus Viorel Stefan.

Mircea Dusa a aratat ca prin acest proiect de lege se incalca dreptul la viata al romanilor.

Proiectul de lege prevede prin amendamentele adoptate ca "in anul 2012 cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011".

Aceleasi prevederi sunt valabile si pentru personalul didactic si cel auxiliar, insa se arata ca incepand cu luna ianuarie 2012, in cazul acestora se aplica prevederile Legii 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant.

De asemenea, se stipuleaza ca "in anul 2012 cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara/salariul brut lunar, indemnizatia bruta de incadrare se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii".

In proiect se mai arata ca valoarea de referinta pentru salarii se mentine si in anul 2012 la 600 de lei.

"In anul 2012 nu se aplica valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare prevazuti in anexele la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice", se precizeaza in actul normativ.

In plus, proiectul prevede ca prin exceptie pentru personalul din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si cele aflate in coordonarea primului-ministru si cele aflate sub controlul Parlamentului, ale caror contracte colective de munca isi inceteaza valabilitatea in anul 2012, salariile se stabilesc potrivit Anexei VIII la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, fara a depasi nivelul din decembrie 2011.

"In anul 2012, nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva", mai stipuleaza actul normativ.

Pe de alta parte, proiectul prevede ca termenul prevazut in Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se proroga pana la data de 1 ianuarie 2013.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege.Citeste mai multe despre   
2815 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Excelent (Marţi, 8 noiembrie 2011, 14:51)

  HP [utilizator]

  Sa speram ca si la anul va fi la fel.
 • +1 (5 voturi)    
  Viata grea (Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:10)

  Byl [anonim]

  Pretul energiei creste, carburantii la fel si salariile raman pe loc. Noi cum mai traim?
  • 0 (4 voturi)    
   strangi cureaua... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:31)

   UnCapsunarCanadian [anonim] i-a raspuns lui Byl

   si vorba lu' impuscatu mai pui o haina pe tine!

   numai bine si hai ca nu-i dracu chiar atat de negru!
   UnCapsunarCanadian
   • +1 (1 vot)    
    hm (Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:49)

    a [anonim] i-a raspuns lui UnCapsunarCanadian

    mi se pare ca vb fara sa fii atent la esenta. Da, salariile raman la fel, dar din nefericire nu acolo se pierd bani multi, ci la asa-zisele investitii, complet inutile multe si nejustificate pe criza asta. Iar aceste "investitii" s-au facut tot anul si se continua si la anul cu ele. Iar toate sunt luate de firmele lor capusa.

    Atata timp cat de "investitii" sunt bani, se gaseau si de salarii. se scadeau putin de la hotii si se gaseau, daca chiar se voia. Dar nu, mai bine sa fure clientela partidului tot ce se poate.

    Nu poti sa continui sa ii tii pe oamenii aia nemotivati in timp ce tu iti imbuibi prietenii, ca angajatii astia bugetari se prind si ei si te saboteaza incet-incet.

    Ca sa nu zic ca mai bine micsorezi numarul lor, le dai in plus alora care raman, ii motivezi si motivezi privatii sa preia din somaj. Evident, cum sa scadem noi vreo taxa? noi putem doar sa le marim.
   • +2 (2 voturi)    
    aoleoo (Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:54)

    Ghita [anonim] i-a raspuns lui UnCapsunarCanadian

    pai am pensie 450 ron...zi-mi cum sa o strang pe curea .
 • +2 (6 voturi)    
  bravo (Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:13)

  catalin [anonim]

  foarte corecta aceasta decizie.
  bugetarii nu sunt categorie privilegiata, veniturile lor scad sau cresc cu veniturile tarii;
  iar pensionarii trebuie sa inteleaga ca pensiile lor sunt platite din banii castigati de privati la momentul respectic nu din banii pe care ei iau dat la stat acu 60 de ani (asa e sistemul pensiilor de stat).
  • +1 (3 voturi)    
   la fel (Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:44)

   Hans Castorp [anonim] i-a raspuns lui catalin

   Probabil acum ai undeva intre 30 si 40 de ani, lucrezi in "mediul privat" si esti infestat de libertariansim. Este foarte bine! Mi-as dori sa iti ajute Dumnezeu sa ajungi si tu la varsta de pensionare, sa nimeresti o situatie economica similara cu cea de astazi si sa nu faci parte dintr-o categorie "favorizata" de pensionari. In acele vremuri sa deschizi PC sau cum ii va zice atunci si sa citesti un articol cuprinzand o stire similara cu aceasta si un comentariu plin de manie si lipsit de sentimente cum este al tau. Sau, na, sa fiu baiat bun, sa nu zici ca te blestem - macar sa ai parte in noptile care vin de un asemenea vis.
   Nu stiu la ce te ajuta pe tine nefericirea semenilor tai? Te simti mai bine ca "le-ai zis-o"? Iti cresc veniturile? Devii mai sipatic la fete?

   Numai bine!
   • 0 (2 voturi)    
    hans tata, economia nu-i cu sentimente (Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:59)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui Hans Castorp

    Eu de exemplu, ca si cetatean al tarii nu-s de acord sa se creasca pensiile din bani imprumutati. Si asha deficitul la bugetul de pensii de de vro 3 mld eur. Daca poporul in intregul sau vrea pensii mai mari, sa accepte cresterea CAS in mod proportional, si atunci sunt de acord cu marirea pensiilor. Altfel in 5 ani ajungem ca grecia, si vei vedea atunci ce e aia criza.

    Pogvestile astea ca ala are si alalaltu' n-are sunt bune de dat la A3 sau RTV, da' pentru economie nu sunt utile. O regula de bun simt pe care cam toata lumea a uitat-o zice sa nu cheltui pentru consum mai mult decit produci, ca sa nu-ti amanetezi viitorul.

    Cit despre pensiile celor care au acum 30-40 de ani, ele vor fi si mai mici decit cele actuale, daca luam in calcul faptul ca fac parte din generatia decreteilor si ca in momentul in care vor iesi ei la pensie, raportul pensionari/angajati va fi si mai rau
  • +1 (1 vot)    
   nu toti bugetari sunt la fel (Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:47)

   tepes [anonim] i-a raspuns lui catalin

   daca ai nevoie de politie, pompieri , armata ambulanta ai mai avea curajul sa le spui in fata tinere ce ai scris aici? Nu cred ca ei sunt cei cu previlegi. Cei din parlament, de la guvern, cei de la toate autoritatile care te plimba din ghiseu in ghiseu aia au privilegi tinere comentator. Aia de la SRI SPP si alte servici secrete care iti asculta telefonul si iti urmaresc corepondenta electronica aia au avut anul trecut majorari de buget la salari. Si sigur vor avea si anul acesta
 • +1 (5 voturi)    
  din pacate - decizie logica (Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:21)

  lulu [anonim]

  In conditiile actuale nici nu se putea altfel. De unde daca nu producem? De unde daca furam si din putinul ramas? De unde daca ne-am indatorat pentru zeci de ani?
 • +4 (4 voturi)    
  de acord (Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:22)

  Tom_Macaragiu [utilizator]

  cu conditia ca inutilii astia sa nu isi majoreze nici ei salariile, iar bugetul aprobat pt parlament sa fie si el redus, asa cum au fost reduse salariile.
 • +1 (1 vot)    
  excelent (Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:56)

  Florin [anonim]

  este vorba de pensiile si salariile deputatilor,nu?
  • 0 (0 voturi)    
   este vorba de pensiile si salariile ... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 18:15)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Florin

   este vorba de pensiile si salariile votantilor psd si pnl ?

   Sa traiti bine! (dar numai cine trebuie ;))
 • 0 (0 voturi)    
  USL = socialisti (Marţi, 8 noiembrie 2011, 16:41)

  cristi [anonim]

  doar populistii din USL viseaza la crescteri de salariile in 2012. peste tot in lume salariile si pensiile sunt inghetate la stat...vorbim de BUGETARI nu de privati
 • 0 (0 voturi)    
  afara din parlament!!!! (Marţi, 8 noiembrie 2011, 19:16)

  raul [anonim]

  PDL-ul afara din parlament, la fel ca si PNTCD-ul!!!!!!!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version