Cu riscul ca PSD sa piarda functia cheie si anume sefia Senatului, presedintele PSD, Victor Ponta a fortat luni inlocuirea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului. Potrivit surselor HotNews.ro, Ponta i-a dat un ultimatum lui Geoana: fie demisioneaza din functia de presedinte al Senatului, fie este exclus din PSD. Ponta a beneficiat de ajutorul senatorilor care, in sedinta de grup, au votat cu 25 de voturi pentru si 5 abtineri retragerea sprijinului politic al acestuia si inlocuirea cu Titus Corlatean. In replica, Geoana a preferat sa ignore decizia grupului PSD invocand faptul ca partidul pierde functia numarul doi in stat. In acelasi timp, Puterea se incalzeste pe margine, anuntandu-l drept viitor posibil candidat la sefia Senatului pe Vasile Blaga.

Mircea Geoana si Victor Ponta Foto: AGERPRES

Dupa ce presedintele PSD, Victor Ponta, anunta in urma cu cateva zile intr-un interviu acordat agentiei Mediafax ca partidul nu-si permite pierderea functiei de la Senat, luni situatia s-a schimbat radical. De-abia intors din America, Mircea Geoana a primit o lovitura in plex prin decizia conducerii PSD de-al inlocui din functie cu Titus Corlatean.

Ponta, sfatuit de juristii partidului, a convocat sedinta grupului PSD din Senat si le-a transmis senatorilor ca, procedural, Mircea Geoana poate fi inlocuit din functia de presedinte al Senatului fara ca PSD sa riste sa piarda functia. Primul pas al lui Ponta a fost sa expuna senatorilor PSD o teorie care are la baza o decizie din 2005 a Curtii Constitutionale, potrivit careia PSD are dreptul sa revoce si sa numeasca presedintele Senatului pana la alegerile din 2012.

Pasul doi: Ponta i-a propus lui Mircea Geoana sa demisioneze din functia de la Senat si in schimb va obtine sefia comisiei de Afaceri Externe. Sursele HotNews.ro sustin ca Ponta i-ar fi spus lui Geoana ca in cazul in care va refuza oferta va fi exclus din PSD. Cum era de asteptat, Mircea Geoana a declinat oferta iar Ponta a supus la vot in grup retragerea sprijinul politic al acestuia.

Senatorii au adoptat cu 25 de voturi pentru si 5 abtineri propunerea inlocuirii lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului cu Titus Corlatean. Invocand decizia 601/2005 a Curtii Constitutionale, liderul grupului PSD, Ilie Sarbu, a cerut in plen inlocuirea lui Mircea Geoana cu Corlatean.

Propunerea de inlocuire a lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean la sefia Senatului nu a fost dezbatuta in plenul Camerei Superioare, sedinta fiind suspendata.

Dupa refuzul lui Geoana, Ponta a anuntat ca va sesiza comisia de Integritate a partidului lasand sa se inteleaga ca acesta risca excluderea. "Orice membru PSD care nu respecta deciziile partidului trebuie sa raspunda in fata Comisiei de Integritate Morala (...) Maine dimineata voi sesiza Comisia de Integritate, ea trebuie sa decida", a anuntat Ponta, intr-o interventie la Realitatea Tv.

PSD poate pierde sefia Senatului

Social-democratii sustin ca decizia Curtii Constitutionale prevede ca inlocuirea presedintelui Senatului se poate face numai cu o persoana din acelasi grup parlamentar, care nu-si poate pierde dreptul la functia de presedinte, dobandit in virtutea rezultatelor obtinute in alegeri, respectandu-se principiul configuratiei politice.

Dupa propunerea facuta de PSD in plen, reprezentantii Puterii au unda verde sa vina cu o propunere pentru sefia Senatului. Democrat-liberalii se bazeaza pe regulamentul de functionare al Senatului potrivit caruia validarea unui nou presedinte al Camerei Superioare trebuie facuta prin votul a jumatate plus unu din numarul senatorilor. Cum reprezentantii Opozitiei nu detin 69 de mandate, PSD risca sa piarda functia de presedinte al Senatului.

De altfel, secretarul general al PDL, Ioan Oltean a anuntat ca sefia Senatului "trebuie sa revina PDL pentru ca presedintele Senatului este propus si ales prin vot". Oltean a avansat si o propunere si anume pe senatorul Vasle Blaga. "Acolo majoritatea decide, deci nu putem vorbi despre un altfel de vot decat de cel majoritatii. Candidatul care va fi propus si va obtine cel mai mare numar de voturi, acela va fi constitutional noul presedinte al Senatului", a spus Oltean.

Filmul mazilirii lui Mircea Geoana

  • 7 noiembrie, ora 11:00  Conducerea Senatului s-a intalnit cu delegatia FMI. Mircea Geoana, in calitatea de presedinte al Senatului a participat la intalnirea cu delgatia FMI fara sustinerea Opozitiei. Intalnirea dintre conducerea Senatului si delegatia FMI a fost boicotata de reprezentantii PSD si PNL, care au lipsit intentionat lasandu-l pe Geoana doar cu senatorii PDL.
  • ora 13:15 Inaintea sedintei conducerii PSD, vicepresedintele PSD, Marian Oprisan declara ca "social-democratii nu trebuie sa piarda functia de presedinte al Senatului care le apartine in actuala legislatura". "Eu cred ca este mult mai importanta acum intentia Puterii privind reorganizarea administrativ-teritoriala intr-un moment absolut neprielnic si pe principii nesanatoase. Sigur, Mircea Geoana a gresit cand a declarat ca vrea sa candideze la Presedintie. Acest lucru nu-l poate face. Avem Congresul PSD, pe de o parte, si, pe de alta parte, noi am constituit o alternativa la actuala Putere, USL, si e clar ca Victor Ponta va fi premier daca vom veni la Putere si Crin Antonescu presedinte".
  • ora 13:40 In timp ce sedinta Biroului Politic al PSD este in plina desfasurare apare informatia pe surse ca social-democratii discuta subiectul retragerii sprijinului politic lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului.  
  • ora 15:32 La finalul sedintei, presedintele PSD Victor Ponta a refuzat sa confirme daca BPN al partidului a decis sa-i retraga lui Mircea Geoana sprijinul pentru presedintia Senatului. "Dupa ce mergem la grup, dupa aceea va spunem. Merg si discut la grup cu colegii senatori si dupa acea va instiintam, dupa ce terminam. (...) La iesire va comunic decizia colegilor mei de la grupul de la Senat. Vreau sa discut cu colegii mei inainte de a face o comunicare", a declarat Ponta. 
  • ora 15:48 Presedintele PNL Crin Antonescu declara ca PNL sprijina orice decizie a PSD. "Decizia PNL nu poate fi decat una, si anume sa luam act de hotararea PSD in aceasta privinta  si sa o sustinem, senatorii PNL... Pozitia de presedinte al Senatului revine grupului senatorial al PSD, PSD poate decide daca domnul Mircea Geoana sau altcineva este reprezentantul PSD in aceasta functie si noi in calitate de aliati nu avem decat sa sustinem, si prin vot daca e nevoie, hotararea PSD". 
  • ora 15:52 Vicepresedintele PSD, Titus Corlatean sustine ca este constitutional ca grupul care a propus presedintele unei Camere sa faca o alta propunere si confirma o posibila rocada cu Mircea Geoana la sefia Senatului.
  • ora 16:19 Ion Iliescu declara ca "ar fi bine ca Mircea Geoana sa accepte o rocada la sefia Senatului" si spera ca acesta "sa aiba inteligenta minima necesara" in acest sens. "Nu pe aceasta cale mergem sa-si prezinte demisia, sa faca vacanta aceasta pozitie de presedinte de Senat, ci sa fie o rocada. Este dreptul acestui partid sa faca asa ceva", a subliniat Ion Iliescu.
  • ora 16:55 Dupa discutia cu Victor Ponta si senatorii PSD, Mircea Geoana anunta ca nu isi depune demisia din functia de presedinte al Senatului. "Este o decizie profund gresita, o greseala strategica majora(...) daca se face inlocuirea mea de la sefia Senatului, PSD nu va recistiga automat presedintia Senatului. Nu exista nici o rocada. Nu exista nici o procedura de inlocuire a presedintelui Senatului fara un vot in plen".
  • ora 16:58 Grupul PSD din Senat voteaza cu 25 de voturi pentru si 5 abtineri retragerea sprijinului politic al lui Mircea Geoana si inlocuirea acestuia cu Titus Corlatean.  
  • ora 17:09 Victor Ponta anunta ca decizia BNP si a Grupului senatorial este ca pentru functia de presedinte al Senatului sa fie propus Titus Corlatean, iar Geoana sa ocupe functia de presedinte al Comisiei de politica Externa a Senatului. "Am luat aceasta decizie dintr-un motiv foarte simplu: functia de presedinte a Senatului apartine PSD pana la sfarsitul acestei legislaturi (...)nimeni care se afla in aceasta functie nu poate sa mearga in strainatate fara sa aiba un mandat din partea tarii, nimeni care se afla in aceasta functie nu poate, de exemplu, sa il invite aici pe premierul Emil Boc fara ca niciun senator sa stie acest lucru", a declarat Ponta.
  • ora 17:29 Mircea Geoana deschide sedinta de plen cu declaratia: "Good afternoon! Scuze pentru intarzierea de azi. Se pare ca unele grupuri politice sunt mai naravase in aceasta perioada a anului." Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu propune in plenul Senatului ca subiectul privind inlocuirea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului sa fie introdus pe ordinea de zi a plenului, insa Geoana refuza sa supuna votului propunerea colegului sau de partid.
  • Sarbu anunta ca grupul PSD i-a retras sprijinul politic lui Geoana, sustinandu-l in schimb pentru functia de presedinte al Senatului pe Titus Corlatean. In replica, Geoana sustine ca propunerea de modificare a ordinii de zi trebuie sa fie una regulamentara si ii cere lui Sarbu sa adreseze solicitarea sa Biroului Permanent al Senatului pentru a putea fi analizata. Liderul grupului UNPR, Serban Mihilescu a cerut o pauza de consultari intre liderii de grup. In consecinta Geoana a suspendat sedinta pentru consultari politice.
  • ora 17:47 Sedinta plenului se reia si liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu, anunta de la tribuna ca "procedura de rocada pentru sefia Senatului nu exista nicaieri". "Decizia Curtii nu spune ca se face asa, tam-nesam si doar prin anuntarea vointei dvs. a acestei manevre politice. Apropo, grupul care a propus atunci aceasta nu mai exista: PSD+ PC. (...) Nu poti si cu tigaia unsa si cu slanina in pod', a spus Radulescu de la tribuna.
  • ora 17:56 Sedinta plenului este suspendata dupa ce liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu, a solicitat o a doua pauza de consultari. 

Conducerea PSD reprezentata de Victor Ponta, Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea s-a aratat in nenumarate randuri deranjata de actiunile fostului presedinte al PSD, Mircea Geoana. Vizita lui Geoana in Statele Unite a iritat la maxim conducerea PSD, in special pe Victor Ponta.

Social-democratii pregateau pentru Ponta si Crin Antonescu o vizita in America, numai ca Mircea Geoana s-a orientat mai repede si le-a stricat planurile. Potrivit surselor HotNews.ro, staff-ul PSD planuia de cateva saptamani vizita lui Ponta si Antonescu in America in calitate de lideri ai Opozitiei. Viorel Hrebenciuc ar fi purtat discutii si negocieri intense pentru a obtine o intalnire a celor doi lideri USL la Washintgton cu secretarul de stat Hilarry Clinton.