Mircea Geoana a declarat luni ca cererea PSD ca el sa renunte la presedintia Senatului in favoarea colegului Titus Corlatean este "o decizie profund gresita, o greseala strategica majora", lasind sa se inteleaga ca nu va renunta singur la functie. Geoana a spus ca, daca el va fi inlocuit de la sefia Senatului, PSD nu va recistiga automat presedintia Senatului: "Nu exista nici o rocada. Nu exista nici o procedura de inlocuire a presedintelui Senatului fara un vot in plen".

Alte declaratii ale lui Mircea Geoana:

- Inteleg ca va exista o propunere din partea Grupului PSD (din Senat - n.red.)

- Faptul ca cineva care are o relatie atit de buna cu America provoaca astfel de reactii la Bucuresti imi ridica mari semne de intrebare

- Nu am cerut decit un minim respect din partea partidului

- Se incearca in acest moment oferirea catre Putere a unei functii importante, ultima detinuta de catre Opozitie. Se pare ca sint dispusi sa faca orice ca sa scape de Geoana

- Sa ma bata Dumnezeu daca inteleg care este calculul din spatele acestei decizii.

Context:

Biroul Politic National al PSD a decis luni sa-i ceara lui Mircea Geoana sa renunte benevol la presedintia Senatului pentru a prelua in schimb sefia Comisiei de Politica Externa de la Titus Corlatean, care ar urma sa devina seful Senatului.

Miscarea de luni a PSD este o surpriza pentru ca, in urma cu o saptamina, Victor Ponta declara intr-un interviu pentru Mediafax ca nu se pune problema inlocuirii lui Geoana de la sefia Senatului pentru ca aceasta ar insemna pierderea functiei detinute de PSD.

PSD sustine acum ca o rocada benevola Geoana - Corlatean la sefia Senatului ar trebui sa aiba loc fara votul plenului.

Importanta functiei

Pe linga importanta simbolica, functia de presedintele al Senatului are si o importanta strategica majora: in cazul suspendarii presedintelui Romaniei sau al incapacitatii temporare de exercitare a functiei, seful Senatului devine presedinte interimar (Constitutia Romaniei, art. 98)