In urma centralizarii datelor din 354 de sectii de votare din totlaul de 515 sectii, prezenta la referendumul privind reorganizarea administrativa a judetului Constanta este de 43%, informeaza Mediafax. Pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie de prezenta a jumatate plus 1 din numarul total al alegatorilor.

UPDATE Potrivit reprezentantilor Biroului Electoral de Circumscriptie Constanta, pana la ora 12.00 au fost primite datele din 514 sectii de votare dintr-un total de 515, iar procentul de prezentare la urne este de 43%, informeaza agentia de presa citata anterior. Reprezentantii BECJ Constanta au decis insa sa ia o pauza de cateva ore, anuntand ca vor face publice la ora 16.00 rezultatele oficiale ale referendumului.

Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta (BECJ Constanta), luni, pana la ora 8.00 fusesera centralizate datele de la 354 de sectii, rezultand o prezenta de 43%. De asemenea, 95% din totalul celor prezenti la vot au fost impotriva desfiintarii judetului Constanta.

Potrivit unui comunicat al PDL Constanta, in urma numararii efectuate de reprezentantii PDL in peste 70 la suta din sectiile de votare din judetul Constanta prezenta la vot este de 43,37 la suta.

Locuitorii din judetul Constanta au fost chemati la referendum, duminica, pentru a spune daca sunt de acord sau nu cu desfiintarea judetului.

Referendumul, la care erau asteptate 632.776 de persoane, a fost organizat in baza unei hotarari votate in 22 iunie de consilierii PSD si PNL, dupa ce reprezentantii PDL au lansat tema reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii.

Hotararea CJ a fost atacata apoi in instanta de catre prefect, insa Curtea de Apel Constanta a respins, in 13 octombrie, actiunea acestuia.

Organizarea acestui referendum a provocat controverse intre prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, si presedintele CJ, Nicusor Constantinescu, care se acuza reciproc ca incalca legea.

Referendumul nu a fost lipsit de probleme. Una dintre acestea este reprezentata de absenta de la BECJ Constanta a angajatilor de la Directia de Statistica din Constanta. Acestia ar fi trebuit sa centralizeze datele venite de la sectiile de votare. In lipsa lor, BEC a decis ca rolul lor sa fie preluat de angajati ai Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Constanta, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean. Prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, a contestat aceasta masura precizand ca institutia in discutie nu este abilitata sa faca centralizarea datelor.

O alta problema asupra careia prefectul judetului atrage atentia este prelungirea referendumului cu o ora. Palaz a anuntat ca va face plangere penala impotriva membrilor BEC care au luat aceasta decizie incalcand legea.

Pentru acest referendum Consiliul Judetean Constanta a alocat doua milioane de lei.

Potrivit unor surse citate de Ziua de Constanta, luni, la ora 16.00, presedintele CJC, Nicusor Constantinescu va anunta rezultatul final al referendumului local.

Citeste si: