"Sigur ca urmaresc cu mare atentie ce se intampla in Grecia si in toata Europa; sunt un suporter convins al Premierului Papandreou, nu doar pentru ca este socialist (cu niste maniere si o educatie mai degraba caracteristice unui mare lider conservator); l-am cunoscut personal, este un personaj extrem de echilibrat, charismatic si care s-a zbatut in cei aproape doi ani de cand este in functie cu o abnegatie si o demnitate care fac cinste tarii si familiei sale. Nu doresc niciunui politician sa se confrunte in viata cu o situatie asemanatoare si cred ca foarte putini ar face fata cu adevarat la asa ceva", scrie liderul social-democrat Victor Ponta, pe blogul personal.

Victor Ponta marturiseste si ca este "cu totul de acord" cu decizia lui Papandreou privind organizarea unui referendum:"Eu sunt cu totul de acord cu decizia luata, dar nu-mi gaseam timp sa scriu pe blog pe ce se bazeaza aceasta convingere! Dar azi m-am infuriat cumplit vazand o declaratie a fabuloasei doamne Udrea si iata – efect pozitiv – trec peste oboseala si scriu aceste randuri."

Victor Ponta explica si de ce este un sustinator al referendumului grecesc: "Numai un dictator sau un iresponsabil patologic (cum este cazul Romaniei) isi asuma decizii fundamentale pentru tara sa impotriva vointei propriului popor - tarile democratice au o consultare publica macar la nivelul reprezentantilor legitimi ai poporului – Parlamentul; dar referendumul ofera o legitimitate net superioara oricarei decizii luate in cadrul unei institutii formale. Ii invidiez pe greci ca au in sfarsit un lider care tine cont de parerea lor".

"Papandreou este cel care a luat (cum spuneam mai sus) toate masurile dure cerute de FMI – rezultatul a fost oarecum identic cu cel din Romania, adica situatia este mai rea decat inainte din toate punctele de vedere; iar “medicii” in loc sa schimbe “reteta” si sa caute alte metode, cer noi sacrificii care vor duce doar la ceva si mai rau (cel putin asta mi-a spus mie Joseph Stiglitz in 2010, chiar in Grecia, si s-a dovedit ca a anticipat corect); poate ca drumul ales este gresit si nimic nu este mai diabolic decat sa perseverezi in greseala", mai scrie liderul PSD.

"Papandreou a avut formidabilul curaj de a merge impotriva curentului marii finante, a bancilor care au facut miliarde profit pe spinarea oamenilor, a marilor moguli cu bonusuri de milioane pentru catastrofele produse si a liderilor politici care prefera sa treaca in sarcina tuturor oamenilor obisnuiti datoriile facute de speculanti iresponsabili (care sigur nu isi pierd nici vilele de lux, nici Jeturile private, nici yachturile de pe Riviera sau apartamentele amantelor). Linsajul mediatic declansat imediat in presa europeana dependenta de lumea finantelor si preluat in modul jalnic si mimetic de “apostolii dreptei” din Romania mi-a intarit convingerea ca Papandreou a procedat bine, a calcat pe musuroi acolo unde aproape nimeni nu are curaj sa o faca de teama marilor Guverne Mondiale", continua liderul social-democrat.

"Sunt convins ca Papandreou a reinventat tocmai in tara in care acest sistem functiona in urma cu 2.500 de ani. Si ca avem mult de invatat din acest exemplu; ca trebuie sa ii invidiem pe greci ca in momente atat de grele au un lider adevarat – nu un dictator frustrat si razbunator impotriva propriului popor; ca oamenii liberi si demni prefera sa merga la vot nu sa citeasca reviste cu ministrese dezbracate pe coperta! Ii tin pumnii sa reuseasca, sunt solidar cu grecii care trec printr-o adevarata drama si ma gandesc ca daca viata m-ar fi pus in fata unei decizii atat de grele as fi facut exact ca Papandreou!" incheie Victor Ponta.