UDMR nu renunta la dorinta ca sintagma "stat national" sa fie eliminata din Constitutia Romaniei, senatorul Gyorgy Frunda declarand intr-un interviu la RFI ca "Romania nu este stat national". Formatiunea maghiara poate "sa voteze impotriva Constitutiei", daca sintagma "stat national" nu este eliminata, a spus Frunda.

Gyorgy FrundaFoto: AGERPRES

Iata cateva dintre declaratiile facute de senatorul UDMR:

  • Imediat dupa primul Razboi Mondial, toate statele europene s-au declarat a fi nationale, unele chiar inainte de primul Razboi Mondial. Dupa al doilea Razboi Mondial, la mijlocul anilor '50, Franta, care este inventatorul sintagmei de national, natiune, stat national a renuntat a se autodefini in Constitutia franceza ca stat national
  • Aceasta definire se bate cap in cap cu alte prevederi din Constitutia Romaniei, care acorda drepturi minoritatilor nationale din Romania. Cum pot sa definesc Romania ca stat national, daca numai la cinci articole mai jos recunosc ca in Romania exista minoritati nationale, carora le garantez dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarii identitatii nationale? Cum pot sa traiesc intr-un stat national, daca eu asigur minoritatilor nationale sa-si foloseasca limba in administratie publica, in invatamant si asa mai departe? Cum pot sa definesc statul roman ca stat national, daca statul roman, la ora actuala membru al UE recunoaste puterea de decizie a Comisiei Europene de la Bruxelles sau a Curtii Europene de la Strasbourg, in domenii care pana acum caracterizau exclusiv statul national?

Grupul parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor a depus un amendament la proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei prin care se elimina caracterul national al statului roman, cu toate ca dispozitiile actualei Constitutii privind caracterul national nu pot face obiectul revizuirii.

Articolul 1 din Constitutia actuala a Romaniei prevede, la alineatul 1, ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil".

Conform amendamentului depus de grupul UDMR, articolul 1. (1) va avea urmatorul cuprins: "Romania este stat suveran si independent, unitar si indivizibil".

Actuala Lege fundamentala a Romaniei prevede, la articolul 152 - (1) privind limitele revizuirii, ca "dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii".

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.