Initiativa legislativa care propune ca ofiteri desemnati de Serviciul Roman de Informatii pot sa devina organe de cercetare penala speciala a creat un adevarat scandal miercuri la Camera Deputatilor. Proiectul initiat de deputatul PDL Cezar Preda a fost blocat in comisiile de specialitate mai multe saptamani si a intrat in plen fara un raport. Democrat-liberalii au incercat sa evite dezbaterea acestuia in plen astfel incat, proiectul sa fie adoptat tacit in varianta propusa de initiator. De partea cealalta, opozitia PNL si PSD au cerut in mod repetat de la tribuna dezbaterea pe articole a proiectului in plen.

La inceputul sedintei, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader a cerut scoaterea proiectului de pe ordinea de zi motivand ca acesta nu are raport de la comisiile de specialitate. Deputatii PSD si PNL au refuzat solicitarea cerand insistent dezbaterea acestuia in plen.

Mircea Dusa, deputat PSD: "Nu puteti priva deputatii de a dezbate acest proiect de lege, care este foarte important. (...) Chiar daca PDL si-a facut o metoda din a trece legi prin Parlament prin aprobare tacita fara dezbatere parlamentara va rog la acest proiect de lege sa renuntati la aceasta metoda si ca reprezentanti ai Puterii aveti datoria sa asigurati majoritatea, iar ceea ce nu va convine sa respingeti prin vointa plenului".

Eugen Nicolaescu, deputat PNL: "Este o premiera, probabil in Romania, ca un grup parlamentar din randul caruia este initiatorul proiectului de lege sa nu doreasca dezbaterea proiectului de lege in camera care ar trebui sa aiba si ea un punct de vedere pana cand ajunge la camera decizionala. Eu cred ca ar trebui sa se revizuiasca atitudinea grupului parlamentar al PDL in tot ce inseamna rolul acestui grup in legiferare".

Solicitarile opozitiei l-au determinat pe presedintele de sedinta, democrat-liberalul Ioan Oltean sa anunte ca nu se ia o decizie pana cand nu apare in plen initiatorul. Oltean a incercat sa treaca la urmatorul punct de pe ordinea de zi insa PSD si PNL au protestat.

In ajutorul opozitiei a intervenit si UDMR care prin vocea liderului de grup, Mate Andras l-a acuzat pe Oltean ca nu respecta decizia plenului. "Nu putem astepta amanarea dezbaterii, putem ajunge la precedente periculoase. Trebuie sa trecem la vot", a spus Mate Andras.

Liberalul Ludovic Orban a amenintat ca nu pleaca de la tribuna pana cand presedintele de sedinta nu incepe dezbaterea. "Sa acceptam un asemenea comportament inseamna sa fim complici la incalcarea democratiei, sa-i lasam pe domnii Cezar Preda, Traian Basescu sa legifereze si sa acceptam ca securistii sa ne ancheteze direct", a afirmat Orban.

Ioan Oltean a suspendat sedinta invocand necesitatea consultarilor intre liderii de grup. Dupa reluarea lucrarilor opozitia a continuat presiunile cerand dezbaterea proiectului de lege, acuzand PDL ca doreste ca proiectul de lege sa fie adoptat tacit. "Din punct de vedere regulamentar nu aveti temei pentru o astfel de decizie", a spus Tariceanu de la tribuna.

La insistentele PSD si PNL, Ioan Oltean a propus ca dupa sedinta de plen, comisiile de specialitate sa se intalneasca pentru intocmirea raportului la acest proiect de lege, iar joi sa fie organizata o sedinta de plen dedicata dezbaterilor pe acest subiect. Propunerea a fost suspusa la vot si a fost adoptata cu 193 de voturi favorabile, unul impotriva si sase abtineri.

Dupa scandalul din plen, reprezentantii PDL din comisiile de specialitate unde trebuia elaborat raportul au lipsit iar sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum. "Nu a fost cvorum pentru ca cele doua comisii reunite sa poata sa lucreze si sa faca raportul pe initiativa legislativa a domnului Preda. Am hotarat ca initiativa legislativa sa intre maine (n.r. - joi) fara raport in dezbaterea plenului', a declarat vicepresedintele Comisiei juridice, Florin Iordache.

Iordache a precizat ca proiectul de lege trebuia sustinut de initiator, Cezar Preda, care nu e in tara. In cazul in care la sedinta de plen de joi nu se intruneste cvorumul necesar proiectul va fi adoptat tacit si va merge spre dezbatere la Senat care este forul decizonal in acest caz.

Proiectul de lege a fost initiat de presedintele comisiei de aparare, Cezar Preda si sustinut de seful SRI, George Maior, care a fost audiat la comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Initiativa propune ca ofiteri anume desemnati de Serviciul Roman de Informatii sa poata fi numiti in calitate de "organe de cercetare penala speciala". "Organele de cercetare penala speciale ale Serviciului Roman de Informatii isi desfasoara activitatea sub conducerea si supravegherea procurorului", se arata in proiectul deputatului PDL, care modifica acte normative in domeniul securitatii nationale.

George Maior sustine ca legea se refera doar la cazurile in care angajatii SRI fac obiectul anchetei penale. Purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru a explicat ca SRI intentioneaza sa-si formeze propriul parchet iar ofiterii sa nu mai fie anchetati, ca pana acum, de parchetul militar, ci de o structura interna care sa aiba competente de cercetare penala.

Proiectul de lege initiat de Cezar Preda este insa vag iar din el se intelege ca ofiterii SRI pot efectua acte de urmarire penala in orice dosar, nu doar in cele cu militari activi. Din precizarile SRI se mai poate intelege ca modificarile propuse sunt promovate de serviciu prin intermediul presedintelui comisiei de control SRI, Cezar Preda (PDL). Mai multe detalii vezi aici.