Silviu Prigoana este de acord cu eliminarea caracterului national al statului, sustinuta de UDMR

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 2 noiembrie 2011, 19:53 Actualitate | Politic


Silviu Prigoana
Foto: Agerpres
Deputatul PDL Silviu Prigoana a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca este de acord cu propunerea UDMR de eliminare din Constitutie a caracterului national al statului, aratand ca in toate legile fundamentale ale tarilor care au aderat la UE a fost eliminata "aceasta poveste".

"Acest lucru se intampla in toate statele europene. In toate constitutiile tarilor care au aderat la spatiul comunitar este eliminata aceasta poveste. Acum intram in comunitatea europeana si vom fi statele europene, asa cum exista Statele Unite al Americii, asta se doreste de fapt si caracterul national trebuie sa dispara, va fi nationalitate europeana", a spus Silviu Prigoana.

"Ei sunt americani punct si noi trebuie sa fim toti europeni punct, fara granite, fara Kosovo, fara mutat granite mai la Brasov sau mai la Oradea", a mai spus Prigoana, intrebat in legatura cu propunerea UDMR de eliminare a caracterului national al statului roman.

Grupul parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor a depus un amendament la proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei prin care se elimina caracterul national al statului roman, cu toate ca dispozitiile actualei Constitutii privind caracterul national nu pot face obiectul revizuirii.

Articolul 1 din Constitutia actuala a Romaniei prevede, la alineatul 1, ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil". Conform amendamentului depus de grupul UDMR, articolul 1. (1) va avea urmatorul cuprins: "Romania este stat suveran si independent, unitar si indivizibil".

Actuala Lege fundamentala a Romaniei prevede, la articolul 152 - (1) privind" limitele revizuirii, ca "dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii".

Propunerea UDMR de eliminare din Constitutie a caracterului national al statului a reusit sa coalizeze reprezenanti ai taberelor politice adverse, Roberta Anastase, Victor Ponta, Dan Voiculescu, Cristian Diaconescu si Ioan Oltean sustinand cu totii ca amendamentul Uniunii este inacceptabil.


Citeste mai multe despre   
2375 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Un pic pe linga subiect (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 20:03)

  outside_the_wall [utilizator]

  Citez:
  «Actuala Lege fundamentala a Romaniei prevede, la articolul 152 - (1) privind" limitele revizuirii, ca "dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii".»

  INDEPENDENTA JUSTITIEI?! Pai respecta judecatorii de la virf aceasta prevedere din Constitutie? Constitutia este calcata in picioare de catre magistrati si de catre politicieni. Vai!
  • +4 (6 voturi)    
   aberatie (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 20:41)

   alpha [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

   o lege facuta de oameni poate fi modificata de oameni.si ceasca credea ca nimeni nu va mai modifica constitutia comunista si s-a vazut ce s-a intamplat.oricum peste 90% din votanti ar respinge propunerea udmr deci discutia e sterila.
 • +3 (7 voturi)    
  politicieni (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 20:21)

  Ari3s [anonim]

  Cand lucrurile se vor lamuri, astia vor fi primii aruncati la tomberon.
 • -2 (4 voturi)    
  unu (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 20:22)

  unu [anonim]

  daca e de acord si cu tinutul secuiesc e ok
 • +6 (10 voturi)    
  Tara arde si baba se piaptana (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 20:23)

  vasile [anonim]

  Astia nu au altceva de facut. Pierd timpul cu prostii de astea. Oricum e clar ca nu o sa voteze nici un Roman schimbarea. Iar sa faci referendum pentru asta...
 • +1 (9 voturi)    
  Hmm! (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 20:34)

  Ioana [anonim]

  Nu stiam ca si dumnealui este in PDL! Nu's ce tot o dau cu scoaterea caracterului national din constitutia Romaniei? Tot ce stiu e, ca deocamdata, UE atarna de un fir de par. Sa vedem cum se termina aceasta criza politica internationala! In curand, se vor constitui adevaratele tabere internationale, pe care le vom afla curand! UE, a fost doar o masinarie, din care s-au strecurat banii europeni in America. Este posibil ca, abia alianta adevaratelor state democrate, sa constituie STATELE UNITE ALE EUROPEI. Vom asista, in viitorul apropiat la caderea imperiului american.
 • -2 (2 voturi)    
  Treaba lui (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 20:42)

  Coco [anonim]

  Nu ma intereseaza ce crede nenea Prigoana.
 • +3 (9 voturi)    
  caracter national (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 20:47)

  Relu [anonim]

  Daca asa sustine dl. acad.prof.dr.(cu doctoratul sustinut la Sorbona sau Cambridge,nu-mi aduc bine aminte) SILVIU PRIGOANA, probabil si dupa indelungi consultari cu distinsa si documentata si emancipata sa sotie,nu-mi ramane decat sa -mi plec capul cu adanc respect in fafa Domniei Sale.Pentru ca,in rest,mi-e greata!
 • -1 (5 voturi)    
  povesti nemuritoare (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 20:48)

  dacicus [utilizator]

  daca e poveste, atunci caracterul national al statului e o poveste nemuritoare...

  povestea caracterului national are multi admiratori, ea este parte din cionstitutiile multor tari membre ue.
  dar silviu nu considera, se pare, constitutia ca fiind o lege fundamentala...
  logica nu e nici ea fundamentala... si ce daca ue se poate destrama? vezi cazul greciei care ar putea fi exclusa din comunitate...
  uniunea europeana nu este un stat federativ, ci este o asociere de state independente, care asociere nu este afectate de statele au sau nu caracter national. si ce daca, nu-i asa, silviu? asta nu e fundamental.
  si ce daca abandonand elemente din constitutie ne punem la risc? ce e fundamental aici?

  e interesant de vazut ce e fundamental pentru silviu...
 • 0 (6 voturi)    
  desigur (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 20:53)

  Murphy [anonim]

  romanii considera ca natiunea nu conteaza, doar statul! de-aia a si zis basescu ca relatiile Romaniei cu serbia nu depind de soarta romanilor timoceni! cinste unguirlor ca sunt solidari.
 • +3 (3 voturi)    
  Statul national si (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 20:59)

  Florin [anonim]

  Ideea de natiune presupun in primul rand o credintã colectivã într-un anumit tip de omogenitate.
  O natiune crede în rasa sa, în limba, civilizatia proprie, în caracterul national. Totalizeazã ideile de patrie si de cetãtean al acesteia.

  Desi Franta, Austria, Germania sunt state europene, deseori reactioneaza pe plan european in interes national. Nu ar fi deplasat sa zic ca in Franta spre exemplu, conceptia de minoritate nu exista, toti sunt cetateni francezi, toti sunt un popor, o natiune.

  Pentru inchegarea statului national de acum, la 1848, 1872, 1918 au luptat nu doar romani, ci si sasi, svabi, secui, tigani... noi toti formam natiunea romana, nu doar majoritatea romaneasca, ci totalul popoarelor ce formeaza cultura existenta in granitele astea.
  • 0 (0 voturi)    
   Maghiarii din Romania (Joi, 3 noiembrie 2011, 7:13)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Florin

   fac parte din natiunea maghiara, cu limba, obiceiuri si cultura diferite de noi. Daca au participat si ei la formarea statului roman nu-i firesc sa ca statul sa-i recunoasca ca fundament? Este mai inteligent sa sprinjini statul roman pe doi piloni, nu numai pe unul. E drept ca ar sta mai intr-o rana dar tot ar fi mai stabil decat acum cand sta ca o ciuperca doar intr-un singur pilon.
   • 0 (0 voturi)    
    conform dex (Joi, 3 noiembrie 2011, 9:43)

    florin [anonim] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    Natiunea e o comunitate stabilă de oameni, istoriceşte constituită ca stat, apărută pe baza unităţii de limbă, de teritoriu, de viaţă economică şi de factură psihică, care se manifestă în particularităţi specifice ale culturii naţionale şi în conştiinţa originii şi a sorţii comune.

    Acum, conform definitiei, tind sa-ti dau dreptate in parte, dar din punctul meu de vedere ei au facut parte din natiunea maghiara cat au fost constituiti sub statul maghiar (in forma lui de atunci). Dar in tot timpul asta am evoluat impreuna ca si comunitate nationala, mi s-ar parea greu de separat poporul roman de restul.

    Acum totusi s-ar putea sa incurc eu termenii si sa am niste tendinte nationaliste cu trasaturi de stanga (exista asa ceva?).
 • 0 (2 voturi)    
  Franţa nu recunoaşte noţiunea de minoritate etnică (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 21:13)

  felis_tigris [utilizator]

  La ei, eşti sau nu, cetăţean francez.
  "Acest lucru se intampla in toate statele europene" spune Prigoană. Prietene, ai o problemă!
 • 0 (6 voturi)    
  sa vedem cine va voteaza voua noua constutie (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 21:36)

  ergh [anonim]

  ARTICOLUL 152
  (1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.


  "Poveste" esti tu, ametitu de prigoana.
  Romanii au fost, sunt si vor ramane NATIONALISTI pentru ca doar asa putem supravietuii inconjurati de popoare ostile intr-o lume condusa de monstri cu sete de bani si nimic altceva.
  • -2 (2 voturi)    
   cam suna clopotelul fratilor (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 23:21)

   de ce oare ma cheama prigoana? [anonim] i-a raspuns lui ergh

   Eu prigoana ma declar mason dar si ortodox, adica sunt si diavol dar merg si spre indumnezeire, sunt mai catolic decat papa. Pai si daca sunt mason nu e normal sa ne stergem putin memoria si sa devinem asa mai fara istorie. Am si eu o sarcina de indeplinit, ce numai Basescu sa tradeze neamul asta romanesc. Acum noi masoni nu mai suntem o organizatie secreta si doar discreta, mai uitati-va si voi la nasul.
  • +3 (3 voturi)    
   Imposibilitatea revizuirii (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 23:27)

   Silviu [anonim] i-a raspuns lui ergh

   Indiferent ce cred eu sau dumneavoastra, imposibilitatea revizuirii unor articole din constitutie este totusi o cretinatate fara margini. Sa presupunem prin absurd ca 90% din populatia Romaniei va dori reinstaurarea monarhiei. Ce facem, ramanem totusi republica doar pentru ca asa a scris in Constitutie Antonie Iorgovan?
 • -2 (6 voturi)    
  ???? (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 22:05)

  nu conteaza [anonim]

  ce naiba cauta asta in parlament?
 • -3 (7 voturi)    
  rasu curcilor (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 22:20)

  huidu si gainusa [anonim]

  eu unul sunt socat.

  de cand Prigoana Silviu isi da cu parerea in chestiuni de genul acesta ?

  cine e acest individ si ce a facut pentru poporul roman atat de profund incat a ajuns sa comenteze un articol intreg hotnews despre aceasta ... personalitate marcanta a spatiului pulitic romanesc.

  Romani - trezirea !!!

  scuze - Rromani trezirea !!!
 • 0 (6 voturi)    
  tui la el mai (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 22:40)

  rakleta [utilizator]

  sa faca la el in tomberon ce vrea nu in la noi ....
 • 0 (0 voturi)    
  NU eliminarii. DA imbunatatirii (Joi, 3 noiembrie 2011, 0:11)

  V.R. [utilizator]

  Ar fi bine nu sa eliminam caracterul national al Romaniei, ci sa-l inlocuim (sau sa-l imbunatatim) cu caracterul altor natiuni (cum ar fi cu cel al natiunii germane, dar chiar si cu cel al natiunii maghiare cred ca ar fi un progres pentru noi - atata timp cat nu le preluam sovinismul)

  Daca eliminam caracterul national al Romaniei de tot, riscam sa fim inlocuiti si noi ca popor de catre tigani sau musulmani (Anglia si Franta sunt deja intr-un astfel de proces de inlocuire nationala, tocmai pentru ca si-au abandonat caracterul etnic si notiunea ca valorile lor culturale sunt net superioare celor ale imigrantilor afro-pakistano-magrebieni)
  • 0 (0 voturi)    
   cu parere de (Joi, 3 noiembrie 2011, 7:27)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

   Rau.....dar in cativa zeci de ani pe aceste meleaguri numit romania ,majoritari vor fii Rromi ! Fiindca femeile lor nasc cativa copii iar romancele unu ( in celmai buncaz ) doi ! Sunt curios recensamantul ce rezultate ne va arata ? fiindca se stie ca multi rromi sau declarat ROMANI !
 • 0 (0 voturi)    
  americanii vorbesc aceeasi limba (Joi, 3 noiembrie 2011, 7:21)

  vic [anonim]

  Atâta doar că americanii vorbesc aceeaşi limbă şi au aceleaşi obiceiuri. Statele Unite ale Europei.... cam greu să semene cu SUA.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version