Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat intr-un interviu acordat Mediafax ca este deranjat de faptul ca presedintele Senatului, Mircea Geoana, si-a "arogat" calitatea de lider al opozitiei in vizita in SUA. Presedintele PSD a mai adaugat ca o discutie cu Mircea Geoana in partid nu isi mai are rostul, dar ca grupul USL nu va face nicio actiune ce ar putea cauza pierderea de catre partid a functiei de presedinte al Senatului.

Victor PontaFoto: Agerpres

Presedintele PSD a subliniat ca ca nu va initia procedura de inlocuire a lui Mircea Geoana de la presedintia Senatului daca PSD risca sa piarda postul. "Nu aman sa iau o decizie si o voi lua in mod sigur, nu cred ca mai este timpul sau momentul de discutii. Insa aici decizia politica nu il priveste pe Mircea Geoana, decizia politica pe care nu doar o aman, dar am si anuntat-o, este ca nu voi face nimic prin care sa pierd pentru PSD si USL functia de presedinte al Senatului, care a fost castigata de noi, PSD, nu de Mircea Geoana. In 2006 am trait momentul in care functia castigata de PSD, ocupata de Adrian Nastase, a fost data de PSD celor de la putere. Eu nu vreau sa fac acelasi lucru si in ce tine de mine, fara nicio legatura cu Geoana, vreau sa apar cat pot functia de presedinte al Senatului pentru PSD. Asta este in principiu. Realitatea din Senat este ca majoritatea din Senat l-a tinut pe Mircea Geoana un an si jumatate", a declarat Presedintele PSD dupa Mediafax.

Referindu-se la nemultumirile conducerii PSD la adresa lui Mircea Geoana, Victor Ponta a declarat: "Sa va zic direct, pentru mine, de ceva timp, subiectul Geoana nu mai exista. Sau, ma rog, nu figueraza intre preocuparile mele. Mircea Geoana a fost preocuparea noastra a tuturor, nu doar a celor din PSD, ci si a celor din PNL, in 2009. Pentru noi toti atunci a fost prioritatea numarul unu Mircea Geoana: cum sa facem sa castige, sa nu greseasca, sa nu mearga la Vantu, sa nu greseasca la dezbateri. Nu a reusit si totusi, dupa decembrie 2009, tot ceea ce ni se intampla, tuturor, nu doar celor din politica, faptul ca am ramas cu Traian Basescu presedinte, este un lucru pe care nu putem sa il uitam. Putem sa-l iertam, dar nu sa-l uitam. Asa incat acum, Mircea Geoana, proiectele lui personale, dorintele lui personale, frustrarile lui prersonale, pentru mine, pentru PSD si pentru USL nu reprezinta nicio prioritate sau nu reprezinta ceva prea important."

Presedintele PSD a adaugat ca, din punctul lui de vedere, decizia Biroului Permanent al PSD de a mai avea o discutie cu Geoana este inutila. "Am mai avut o asemenea discutie ca intre presedintele partidului si fostul presedinte in luna iulie si nimic din ce am vorbit nu s-a materializat si nu o consider utila", a declarat Ponta. Cu acea ocazie, Ponta i-a cerut "intre in dispozitivul USL de batalie" din care, dupa spusele presedintelui PSD, presedintele Senatului nu face parte.

Aducand in discutie vizita lui Geoana in SUA, vizita ce i-a stricat planurile de calatorie ale lui Ponta, acesta din urma a declarat: "Discutia de ieri (de luni - n.r.) a pornit de la un lucru care deranjeaza pe toata lumea. Am vazut un comunicat al domnului Geoana ca merge in America sa reprezinte opozitia. M-am interesat, inteleg ca domnia sa este in vacanta, nu are un mandat al Senatului si niciun mandat al opozitiei. L-am intrebat si pe Crin Antonescu, el este cel care a remarcat si a fost in mod legitim deranjat. Smecheria asta ca te duci la Washington si te prezinti altfel... putea sa se prezinte si ca presedintele Romaniei. Problema este ca trebuie sa spunem tuturor ca noi cei de la USL suntem opozitia, iar puterea cei din PDL si UNPR, iar domnul Geoana este domnul Geoana."

Ponta a anuntat ca va face si el, impreuna cu Crin Antonescu, dar si cu Sorin Oprescu, o vizita la Washington, in primavara anului 2012. "Impreuna cu Crin Antonescu si foarte probabil si cu Sorin Oprescu vom merge la Bruxelles si la Washington, cat mai aproape de alegerile de anul viitor, pentru ca partenerii nostri principali - in aceasta ordine, pentru ca am alta viziune decat Traian Basescu, vad Bruxellesul ca prim partener al Romaniei si apoi Washington - sa cunoasca direct care este alternativa si cine le vor fi partenerii in Romania dupa 2012", a spus Victor Ponta.

Amintim ca nemultumirile conducerii PSD la adresa lui Mircea Geoana s-au transmis marti si la grupul PSD din Senat printre apropiatii presedintelui Victor Ponta. In absenta lui Geoana, plecat in America, cativa senatori fideli lui Ponta au cerut retragerea sprijinului politic al acestuia pentru functia de presedinte al Senatului. Potrivit surselor HotNews.ro propunerea nu a castigat adepti si asta pentru ca PSD nu-si permite sa piarda sefia Senatului. La sedinta grupului PSD din Senat apropiatii lui Victor Ponta l-au criticat dur pe Mircea Geoana si au cerut chiar retragerea functiei de presedinte al Camerei Superioare.

Inlocuirea lui Geoana din functie este extrem de riscanta iar esecul unor eventuale negocieri cu senatorii UDMR sau PDL ar duce la pierderea functiei. Totodata, strategia USL de a numi premierul in 2012 se bazeaza pe functia de presedinte a Senatului.

Conducerea PSD a decis, luni, sa-l cheme pe Mircea Geoana in fata partidului sa dea explicatii in legatura cu declaratiile din ultima vreme. Potrivit surselor HotNews.ro, Victor Ponta, Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea sunt deranjati de actiunile fostului presedinte al PSD si il acuza ca face rau partidului. Liderii social-democrati il suspecteaza pe acesta ca pregateste terenul pentru a obtine o functie de conducere in partid. Sursele citate mai sustin ca Geoana, care se afla intr-o vizita in Statele Unite in perioada 31 octombrie – 4 noiembrie, i-ar fi stricat planul lui Victor Ponta, care se pregatea si el intens de o deplasare la Washington.

Citeste si: