Nemultumirile conducerii PSD la adresa lui Mircea Geoana s-au transmis si la grupul PSD din Senat printre apropiatii presedintelui Victor Ponta. In absenta lui Geoana, plecat in America, cativa senatori fideli lui Ponta au cerut retragerea sprijinului politic al acestuia pentru functia de presedinte al Senatului. Potrivit surselor HotNews.ro propunerea nu a castigat adepti si asta pentru ca PSD nu-si permite sa piarda sefia Senatului. La sedinta grupului PSD din Senat apropiatii lui Victor Ponta l-au criticat dur pe Mircea Geoana si au cerut chiar retragerea functiei de presedinte al Camerei Superioare.

Intr-un exces de zel senatorii Iulian Badescu, Dan Sova, Daniel Savu si Cosmin Nicula i-au cerut lui Victor Ponta, prezent la sedinta, sa-l schimbe pe Geoana din functia de presedinte al Senatului.

Potrivit surselor HotNews.ro, revolta senatorilor tineri nu a intrunit prea multi adepti in randul grupului si asta pentru ca PSD nu-si permite sa piarda sefia Senatului. Geoana nu mai are sustinatori in grupul PSD insa senatorii vechi ca Miron Mitrea sau Ilie Sarbu, iritati de actiunile acestuia, au in vedere si faptul ca PSD nu detine majoritatea in Senat pentru a nominaliza un alt social democrat la sefia Camerei Superioare.

Procedural, retragerea lui Geoana din functia de presedinte al Senatului se face la propunerea grupului din care provine. Daca senatorii PSD ii retrag sprijinul politic, acesta pierde functia. In sedinta grupului de la Senat, social-democratii puteau supune la vot propunerea insa din motive pur strategice au evitat o astfel de masura.

Sursele citate sustin ca PSD nu-si permite sa piarda functia de conducere de la Senat in conditiile in care toata strategia USL se bazeaza pe acesta. PSD si PNL nu detin majoritate in Senat pentru a numi un alt presedinte, singura modalitate fiind negocierea cu reprezentantii PDL sau UDMR.

Inlocuirea lui Geoana din functie este extrem de riscanta iar esecul unor eventuale negocieri cu senatorii UDMR sau PDL ar duce la pierderea functiei. Totodata, strategia USL de a numi premierul in 2012 se bazeaza pe functia de presedinte a Senatului.

"Daca USL castiga alegerile in 2012 si Traian Basescu ar refuza sa-l nominalizeze pe Victor Ponta premier, PSD si PNL trec la procedura de suspendare a presedintelui. Intregul plan al USL se bazeaza pe functia de presedinte al Senatului care preia prerogativele sefului statului in cazul unei suspendari", au explicat sursele citate.

In decembrie 2010 Mircea Geoana a fost suspendat din PSD pe o perioada de sase luni in urma unui conflict cu presedintele PSD, Victor Ponta. Scandalul intre cei doi social-democrati a izbucnit in urma unei declaratii filmata si postata pe blogul personal de Mircea Geoana in care sustinea ca a fost sfatuit de Victor Ponta, la dezbaterea avuta cu Traian Basescu inaintea ultimului tur al prezidentialelor din 2009, sa spuna ca a fost acasa, la nevasta, in cazul unei intrebari despre vizita facuta la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.

Ponta a convocat o sedinta secreta cu liderii apropiati din conducerea PSD in care a cerut excluderea acestuia din partid. Ion Iliescu si Marian Vanghelie au intervenit la momentul respectiv si l-au temperat pe Ponta, care a obtinut totusi o suspendare a acestuia pe o perioada de sase luni.

Ion Iliescu si Adrian Nastase au invocat la momentul respectiv riscul care si-l asuma PSD prin excluderea lui Mircea Geoana si anume, pierderea functiei de la Senat.

Background. Conducerea PSD a decis, luni, sa-l cheme pe Mircea Geoana in fata partidului sa dea explicatii in legatura cu declaratiile din ultima vreme. Potrivit surselor HotNews.ro, Victor Ponta, Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea sunt deranjati de actiunile fostului presedinte al PSD si il acuza ca face rau partidului. Liderii social-democrati il suspecteaza pe acesta ca pregateste terenul pentru a obtine o functie de conducere in partid. Sursele citate mai sustin ca Geoana, care se afla intr-o vizita in Statele Unite in perioada 31 octombrie – 4 noiembrie, i-ar fi stricat planul lui Victor Ponta, care se pregatea si el intens de o deplasare la Washington.