Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat marti ca discursul Regelui Mihai din Parlament a fost constructiv si util si a afirmat ca nu a fost niciodata dusmanul politic al fostului monarh, relateaza Mediafax.

"Discursul a fost constructiv si util", a spus Ion Iliescu, aratand ca acest moment era util si necesar. In legatura cu absenta unor oficialitati si a Patriarhului BOR de la sedinta, Iliescu a comentat: "Fiecare judeca cum crede mai bine pasii si prezenta".

Ion Iliescu a spus ca niciodata nu a fost dusmanul politic al Regelui Mihai si a explicat ca el a facut un act de reconciliere cu Regele si cu Casa Regala.

"Am facut un act fundamental de reconciliere cu Regele si Casa Regala de intrare in normalitate, normalitate care s-a reflectat si prin acest moment, care era util si necesar", a afirmat Iliescu.

In opinia sa, punerea in practica a mesajului de solidaritate al Regelui Mihai tine de maturitatea societatii si a fortelor politice.

"Din pacate, noi in loc sa progresam, am regresat. Anii '90 au fost ani de mare incordare, insa nu lipsiti de dialog. Simbolurile acestei confruntari in anii '90 erau doi - eu si domnul Coposu, care ne aflam intr-o contradictie permanenta, dar ne respectam reciproc si totdeauna gaseam calea contractelor, intelegerii, dialogurilor", a precizat fostul sef de stat, care a amintit si momentul din 1995 de la Snagov.

Regele Mihai a sustinut, marti, un discurs in Parlament, intr-o sedinta solemna dedicata implinirii varstei de 90 de ani. Regele Mihai a fost insotit la Parlament de principesa Margareta si de principele Radu.

Fostul suveran a primit, dupa discursul sau, Colanul Camerei Deputatilor, si a participat la dezvelirea bustului de bronz al Regelui Carol I, oferit cadou Parlamentului de catre Casa Regala.

La sedinta Camerelor reunite au asistat fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constanescu, fostul premier Petre Roman, presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

De la sedinta au absentat presedintele Camerei Deputatilor, care participa la o vizita la Tbilisi (Georgia), premierul Emil Boc, dar si presedintele Traian Basescu.