Blocajul legislativ si refuzul UDMR de a vota proiectele Guvernului au intensifcat negocierile pentru atragerea parlamentarilor din PSD si PNL, au declarat pentru HotNews.ro surse din arcul guvernamental. Ramasi fara o majoritate parlamentara la Senat si sabotati de parlamentarii UDMR, democrat-liberalii si unperistii fac eforturi sa compenseze voturile de care au nevoie fie prin racolari din zona Opozitiei, fie prin intelegeri punctuale pentru proiectele de lege.

  • “ Suntem in discutii cu mai mult de 10 parlamentari pentru a se inscrie in UNPR , parlamentari care sunt dezamagiti de fanfaronadele lui Ponta”, a declarat pentru HotNews.ro, Eugen Nicolicea, liderul UNPR de la Camera Deputatilor.

Negocierile pentru voturi se poarta pe toate fronturile. UNPR incearca racolarea cat mai multor parlamentari din PSD si PNL. Potrivit surselor HotNews.ro unperistii - coordonati de Marian Sarbu si Gabriel Oprea - ar fi in tratative cu 9 deputati si 3 senatori. Ar fi vizati parlamentarii nemultumiti de liderii lor si cei cu sanse mici la noi mandate.

Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro si de catre liderul UNPR de la Camera Deputatilor, Eugen Nicolicea. “Suntem in discutii cu mai mult de 10 parlamentari pentru a se inscrie in UNPR , parlamentari care sunt dezamagiti de fanfaronadele lui Ponta care se declara premier nestiind ca in Constitutie premierul este numit de presedintele tarii. Pentru a evita presiunile politice, vom anunta numele acestora cum am facut de fiecare data prin comunicat de presa si in momentul in care se vor inscrie in UNPR”, a declarat Nicolicea.

Totodata, democrat-liberalii poarta negocieri de sustinere a proiectelor guvernului cu parlamentarii nemultumiti din interiorul PSD si PNL, dar si cu o parte a UDMR-ului. Sursele citate sustin ca negocierile se poarta strict pe sustinerea proiectelor de lege si nu pe parasirea partidelor din care provin.

Aceleasi surse sustin ca democrat-liberalii si unperistii promit in schimbul sustinerii bani pentru colegii sub forma de amendamentele la bugetul de stat pe 2012, dar si sustinere la nivel local pentru alegerile din 2012. Legea bugetului de stat a fost in fiecare an moneda de negociere intre putere si opozitie.

Liderii USL incearca sa blocheze demersurile puterii. La inceputul saptamanii, sub protectia votului secret, Puterea a primit promisiuni de sustinere din partea a noua deputati USL la votul pe eutanasierea cainilor. Votul a fost suspendat la legea respectiva dupa ce presedintele PSD, Victor Ponta a intervenit in plen si le-a cerut propriilor parlamentari sa paraseasca sala.

Negocierile apar in contextul in care democrat-liberalii nu mai detin o majoritate in Parlament, iar UDMR refuza colaboararea pe legea electorala si reorganizarea administrativ teritoriala. De la inceputul sesiunii legislative, activitatatea Senatului este in blocaj total, iar Guvernul nu mai poate trece niciun proiect de lege.

Pe fondul proastei colaborari intre conducerea PDL si senatori democrat-liberali la care s-au adaugat si neintelegerile din Coalitie, proiectele Guvernului sunt blocate in Parlament. Dezbaterea si adoptarea Codului de asistenta sociala a fost amanata pentru inceputul lunii noiembrie, iar proiectul de lege care prevedea impunerea de criterii mai stricte de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a fost respins.

Presedintele Traian Basescu a solicitat joi Parlamentului, printr-o scrisoare adresata presedintilor celor doua Camere, Mircea Geoana si Roberta Anastase, adoptarea in regim de urgenta a proiectelor de lege privind Codul de asistenta sociala si statutul judecatorilor si procurorilor.

Pe de alta parte la nivelul Coalitiei de Guvernare exista un blocaj total pe reforma legii electorale si proiectul reorganizarii administrativ teritoriale. PDL si-a asumat public reducerea numarului de parlamentari, votul uninominal si reorganizarea administrativ teritoriala.

In plin an electoral, UDMR isi face calcule si este presata de liderii din teritoriu sa nu cedeze la reducerea mandatelor de parlamentari. Aparitia partidului lui Tokes si masurile nepopulare luate de Guvernul Boc creaza riscul divizarii electoratului de etnie maghiara si implicit un numar de voturi mai mic si mai putine mandate pentru UDMR.

Sebastian Lazaroiu: "Sunt in momentul asta in jur de 20 de oameni care ar trece maine din Opozitie la Putere"

Totodata presiunile exercitate de liderii din teritoriu si parlamentari asupra conduceriii UDMR s-au inmultit. In interiorul Uniunii exista lideri de organizatii si parlamentari adepti ai iesirii de la Guvernare si cu afinitati catre PSD. Tot din perspectiva anului electoral, reorganizarea administrativ teritoriala este respinsa de catre UDMR. Desfiintarea judetelor cu populatie majoritara maghiara ar dezavantaja categoric UDMR in alegerile locale si parlamentare.

Cu un partener de guvernare reticent, PDL ia in calcul si varianta angajarii raspunderii Guvernului in Parlament pe reorganziarea administrativ teritoriala, sustin sursele citate. "O astfel de decizie ar putea duce la ruperea Coalitiei, UDMR fiind cel care ar putea sa paraseasca Guvernul. In acest context, se impune identificarea unor noi voturi si sustineri in Parlament", au explicat sursele citate.

Totodata, nevoia unei mai mari sustineri parlamentare cu sau fara retragerea UDMR este principala prioritate a PDL si UNPR. Mult asteptata remaniere nu s-a produs, iar democrat-liberalii asteapta in continuare inlocuirea ministrilor cu rezultate slabe.

Sebastian Lazaroiu, intr-un interviu HotNews.ro, despre racolarile de parlamentari USL:

  • "Multi oameni pleaca de acolo (n.r. - PSD) spre UNPR pentru ca nu mai cred ca obiectivele pot fi atinse. Pleaca primarul, o sa mai plece si parlamentarul. O sa vedeti. Nu poti sa spui tot timpul <>. O fi si asta, le da bani, nu stiu ce le da. Dar va spun ca ei nu mai cred in proiectul politic. Si vor veni incoace. Vor veni si spre PDL. Parlamentari de la PSD si de la PNL. Unii vor trece la UNPR, altii vor trece la PDL.
  • "Stiu pentru ca mai vorbesc si eu cu oamenii. Sunt in momentul asta in jur de 20 de oameni care ar trece maine... O sa va surprinda ce-i tine in loc. La PDL nu vor sa-i primeasca pentru ca nu vor sa le dea colegii in judetele lor. Nu se inteleg pe colegii. Vin si ei si spun <>. E bataie mare, va dati seama. PDL e partid mare, are 20% in sondaje, are mult de impartit si nu vrea sa-si bage corpuri straine acolo, sa le dea si altora.
  • De la PNL nu ma astept sa treaca multi la UNPR. In general cei de la PNL vor sa mearga spre PDL. E si o chestie de afinitate... Cat sunt oamenii astia desprinsi de valorile partidului lor, totusi, parca nu s-ar duce asa de la dreapta la stanga...
  • Bucatica asta (n.r. - UNPR) care acum e un pariu, atunci era un grupuscul... Fara bucatica asta nu se putea face nimic din ce s-a facut. Faceti dumneavoastra analiza, ca ziceti de UDMR... UDMR-ul a fost la guvernare tot timpul, a fost parte din majoritate. Nu UDMR-ul lipsea actualei guvernari in majoritate. Sa fim seriosi. Au sustinut si guvernul Nastase si guvernul Tariceanu si guvernul Ciorbea, toate guvernele".

Repartizarea locurilor in Camera Deputatilor pe grupuri parlamentare (330 de locuri ocupate dintr-un total de 334 de locuri):

  • Puterea: PDL - 121 locuri; UDMR - 20 locuri; UNPR - 17 locuri; Minoritati - 17 locuri;
  • Opozitia: PSD - 91 locuri; PNL-PC - 60 locuri;
  • Independenti - 4 locuri;

Repartizarea locurilor in Senat pe grupuri parlamentare (137 locuri in total):

  • Puterea: PDL - 48 locuri; UDMR - 9 locuri; UNPR - 14 locuri;
  • Opozitia: PSD - 42 locuri; PNL-PC - 24 locuri;