Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat luni ca Uniunea Social Liberala nu va vota bugetul de stat pentru 2012 daca proiectul nu va contine amendamentele pe care USL doreste sa le propuna, informeaza Agerpres. Printre acestea se numara reducerea contributiilor la asigurarile sociale, reducerea TVA, interdictia "absoluta" pentru fondul de rezerva al primului ministru "de a mai finanta autoritati locale pe criterii politice" si suspendarea Programului National pentru Dezvoltarea Infrastructurii al Ministerului Dezvoltarii Regionale.

Liderul PSD a explicat ca amendamentele USL vizeaza reducerea contributiilor la asigurari sociale "cu trei puncte procentuale, 10% din cat reprezinta in acest moment", reducerea TVA "prevazuta clar in bugetul multianual pana la 19%" si diminuarea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri si servicii.

Victor Ponta a adaugat ca unul dintre amendamente urmareste cofinantarea in totalitate a proiectelor europene. "Aici, daca Guvernul Romaniei nu da un euro la cofinantare, pierdem 4 euro in medie din banii nerambursabili pentru fonduri structurale. Fondul de rezerva al primului ministru trebuie sa aiba o singura destinatie - indundatii, catastrofe", a declarat liderul social-democrat.

Unul dintre punctele pe agenda USL este reprezentat de suspendarea Programului National pentru Dezvoltarea Infrastructurii (PNDI) al Ministerului Dezvoltarii Regionale. "Creditele de 4 miliarde de euro vor intra pe deficit si, practic, ne vor impiedica sa folosim acesti bani pentru alte investitii utile, acestea fiind investitii strict politice. (...) In momentul in care inregistrezi reduceri cu 50%, in momentul in care elimini PNDI-ul si in momentul in care opresti finantarea din fondul de rezerva al primului ministru se va inregistra un plus la bugetul de stat - 0,5-1 % din PIB", sustine Victor Ponta.

In conditiile in care masurile propuse nu se vor regasi in proiectul bugetului pentru 2012, Ponta a declarat ca USL va vota impotriva.

"Analizele facute de analisti independenti spun ca fara aceste masuri vom continua sa avem o crestere economica zero si un deficit mai mare de 3%. Masurile propuse de Guvernul Boc, de fapt de Traian Basescu, taiem, taiem si nu punem nimic in loc, s-au dovedit in octombrie 2011 ca duc la accentuarea recesiunii economice si la incapacitatea noastra de a mai refinanta deficitul", a declarat liderul PSD. ​