PSD cere populatiei sa nu isi divulge Codul Numeric Personal in cadrul raspunsurilor la intrebarile recenzorilor, la Recensamantul care a inceput astazi, si acuza PDL ca, prin solicitarea "ilegala" a CNP, ar urmari sa isi faca o baza de date pentru a frauda alegerile, a declarat, joi, senatorul PSD Georgica Severin, potrivit Mediafax. El a precizat ca CNP-ul poate fi solicitat doar de catre autoritatile abilitate si in niciun caz de catre recenzori, care comit o ilegalitate daca pun intrebari legate de acesta.

Si fostul premier PSD Adrian Nastase scrie pe blog ca "Recensamantul populatiei este una dintre cele mai importante actiuni de calibrare a politicilor de dezvoltare ale unei natiuni. Din pacate, puterea pedelista nu rateaza nimic, reusind si de aceasta data sa deturneze semnificatia celei mai importante masuratori statistice a populatiei intr-un instrument de furt al identitatii si frauda electorala prin impunerea declararii Codul Numeric Personal".

"Recensamantul are caracter statistic, de imagine globala, datele furnizate de cineva nu duc la persoana respectiva. E inexplicabil din punct de vedere democratic, dar explicabil din punct de vedere al intentiei de fraudare a alegerilor de catre puterea PDL faptul ca cetatenii sunt obligati sa-si spuna CNP-ul", spune Georgica Severin.

La randul sau, Adrian Nastase scrie pe blog ca "Regimul Basescu arunca o noua bomba cu ceas electoral fixat sa explodeze taman la alegerile din 2012. Obligativitatea declararii CNP-ului este o masura scandaloasa care anuleaza practic securitatea datelor personale si ofera PDL un grup masiv de alegatori virtuali numai buni de inviat la alegeri. Dupa celebra suveica, PDL reuseste performanta de a inventa o noua metoda de fraudare a votului si anume metoda CNP, sau, as spune eu, metoda PDL. Astfel ca, un eventual esec al schemei piramidale 1 milion de voturi din scrisorelele pierdute ale domnului Baconschi, va putea fi compensat de PDL cu ingineria 2 milioane de CNP-uri pentru linistea lui Zeus."

"Lasand gluma la o parte, ideea declararii obligatorii a CNP-ului in cadrul recensamantului nu are nicio justificare. Regulamentul (CE) Nr. 763/2008 al Parlamentului European si Consiliului European, din 9 iulie 2008 nu impune formularea chestionarelor, deci cu atat mai putin obligativitatea declararii CNP-ului, ci traseaza cadre generale. Argumentul indicatorilor unici pentru evitarea numararii duble nu sta nici el in picioare, cu atat mai mult cu cat se incearca prevenirea unei probleme minore - numararea dubla - printr-o masura foarte riscanta care pune in pericol securitatea datelor personale. Prin urmare, nu UE ne cere sa facem recensamant cu CNP, ci frica PDL ca pierde puterea si inclinatia naturala de a gasi noi metode de a fura identitatile oamenilor si de a insela democratia", mai scrie liderul social-democrat.

"In aceste conditii, fac un apel catre toti concetatenii de a se proteja singuri in fata acestui abuz prin refuzul de a-si declara Codul Numeric Personal. Sunt curios cum va amenda Boc 20 de milioane de romani care refuza sa-si dezvaluie CNP-ul in fata unor recenzori cu salariile ciuntite de austeritatea basesciana", incheie Adrian Nastase.