Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat, vineri, ca formatiunea sa propune un sistem electoral mixt prin care la Senat sa fie alesi cate doi senatori din fiecare judet. In acest fel, numarul senatorilor ar scadea la 100: "Noi am mai propus o schimbare, ca o tema de gandire, ca la nivelul Senatului, in sensul de a reduce numarul senatorilor, fiecare judet sa aiba cate doi senatori, indiferent de marimea judetului si fiecare sector cate un senator. Asta ar insemna ca am avea un senat sub 100 de membri, un Senat care ar reflecta o alta gandire spre viitor", a explicat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

"In acelasi timp, pentru Senat putem sa mergem chiar mai departe, sa fie ales pe colegii uninominale, fara lista nationala, ceea ce ar insemna o noutate. Este o tema care trebuie dezbatuta, analizata. La Camera Deputatilor am propus sa ramana asa cum e acum, numarul de deputati, nicio schimbare si un sistem mixt pentru o compensare'', a mai spus liderul UDMR.

Potrivit presedintelui UDMR, in cazul adoptarii acestui sistem, pentru alegerile la Senat in fiecare judet ar urma sa existe cate doua colegii, iar primii clasati sa devina senatori.

Kelemen Hunor a adaugat ca e necesar un sistem electoral mixt pentru a nu se pierde niciun vot al alegatorilor: ''Sunt convins ca vom gasi o solutie concreta, astfel incat sistemul proportional sa functioneze, fiecare vot sa fie transformat in mandat, sa nu se piarda niciun vot exprimat din partea niciunui cetatean. (...) Sistem mixt inseamna ca 50, 55, 60% din mandate vor fi obtinute in colegii uninominale, restul mandatelor vor fi obtinute de pe o lista nationala''.

El a subliniat ca aceasta propunere trebuie discutata cat mai repede si luata o decizie in acest sens pana la sfarsitul lunii in curs pentru a exista timpul necesar modificarii legislatiei, in paralel cu demersul de comasare a alegerilor: ''Comasarea alegerilor trebuie sa mearga impreuna cu acest sistem regandit, sistemul electoral, si daca promovam un act normativ privind comasarea alegerilor, adica prelungirea mandatului alesilor locali, trebuie dublat de acest act normativ privind sistemul electoral''.