Parlamentarii PSD si PNL au boicotat miercuri sedinta comisiei care se ocupa de revizuirea Constitutiei iar dezbaterile au fost suspendate din lipsa de cvorum. Presedintele comisiei, Daniel Buda a declarat ca in cazul in care deputatii si senatorii Opozitiei, membrii ai comisiei, vor lipsi si saptamana viitoare, dezbaterile si votul pe proiect vor continua in Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Buda a precizat ca la Comisia Juridica va finaliza proiectul Constititiei in maxim doua luni de zile.

"In ipoteza in care colegii din Opozitie nu vor dori sa participe la lucrari, in mod cert voi continua lucrarile in cadrul Comisiei juridice de la Camera Deputatilor. Si va garantez ca maxim doua luni de zile am sa scot acest proiect de la Comisia juridica a Camerei Deputatilor", a declarat presedintele Comisiei comune pentru revizuirea Constitutiei.

PDL a depus la doua comisii dezabterea proiectului de revizuire a Constitutiei in varianta venita de la Cotroceni, declarand ca doreste astfel sa-si mareasca sansele trecerii proiectului. La prima sedinta a comisiei mixte de revizuire a Constitutiei, PDL a anuntat ca, daca proiectul presedintelui Basescu se blocheaza in comisia speciala, muta dezbaterea in Comisia Juridica. Demersul pare fara finalitate. Chiar daca proiectul va fi adoptat in Comisia Juridica, va ajunge in plen unde PDL are nevoie de votul a doua treimi din numarul parlamentarilor.

Folosindu-se de artificiul legislativ, PDL poate adopta mai usor, cu o majoritate simpla, in comisia juridica proiectul de revizuirea a Constitutiei. Conform procedurii parlamentare raportul merge in plenul Camerei Deputatilor unde are nevoie de votul a doua treimi din deputati pentru a fi adoptat. Reprezentantii Coalitiei PDL, UDMR, UNPR si Minoritatile nu detin doua treimi din numarul de mandate iar demersul are sanse mari sa ramana blocat.