Documentar HotNews.ro

VIDEO Moartea lui Ion Diaconescu si disparitia unui partid care a pornit reformele esentiale in Romania. PNTCD, aflat la 1%, este divizat astazi in trei 

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 12 octombrie 2011, 16:24 Actualitate | Politic


NTCD, partid al carui presedinte de onoare Ion Diaconescu a murit marti seara, a ramas doar o palida umbra a formatiunii care intre anii 1996 si 2000 conducea guvernarea ce a realizat reforme semnificative, menite sa reorganizeze economia tarii, in care sectorul de stat era inca predominant. Tot atunci, partidul aflat la putere deschidea calea integrarii tarii noastre in NATO si UE. In prezent, PNTCD se zbate in sondaje acolo unde abia inregistreaza 1%, in timp ce conducerea partidului este divizata in trei factiuni (aripa Aurelian Pavelescu - Petre Milut, aripa Victor Ciorbea - Gheorghe Ciuhandu - Ion Diaconescu si gruparea Eugen Moiescu) si lasa impresia ca intentia de a intra in parlament in 2012 este doar un gand utopic.PNTCD - De la opozitia fata de Frontul Salvarii Nationale, la perioada de guvernare 1996-2000

Partidul National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD) a fost fondat in 1990 de catre Corneliu Coposu ca succesor al Partidului National Taranesc ce a activat in Romania intre 1926 si 1947. Corneliu Coposu a fost pana in 1995 presedintele partidului, in timp ce Ion Diaconescu a fost, in aceeasi perioada, prim-vicepresedinte.
La alegerile parlamentare din 1990, Frontul Salvarii Nationale (FSN) obtinuse circa 66% din voturile exprimate, iar presedintele Ion Iliescu, candidatul sustinut de FSN, castigase alegerile prezidentiale cu circa 85% din voturi.

Astfel, PNTCD si alte partide din opozitie (PNL, PSDR, PER, PAC si UDMR) au format pe 26 noiembrie 1991 Conventia Democrata Romana (CDR), formatiune politica ce urma sa castige alegerile parlamentare din 1996 si, impreuna cu Partidul Democrat, avea sa conduca Romania pana in noiembrie 2000, an in care s-a si destramat.

In cadrul CDR, o coalitie de guvernare larga si eterogena, PNTCD a fost figura centrala.

In alegerile locale de la inceputul anului 1992, CDR s-a clasat pe locul doi, dupa FDSN (fost FSN), insa reusea sa castige fotoliul de primar al Capitalei prin Crin Halaicu (propus de PNL).

Corneliu Coposu
Foto: Agerpres
In 1992, o parte din PNL a iesit din CDR, lucru ce a determinat reorganizarea coalitiei, iar din acel moment alianta a fost dominata de PNTCD si liderul sau, Corneliu Coposu. Numele PNTCD a continuat sa fie legat de cel al CDR pana la alegerile din 2000. Corneliu Coposu a ramas presedintele PNTCD, insa a parasit in 1992 presedintia CDR, lasandu-l in locul sau pe Emil Constantinescu.

Dupa moartea lui Corneliu Coposu in 1995, sefia PNTCD ii revine lui Ion Diaconescu ce va ramane la carma partidului pana la finele anului 2000.

La alegerile locale din iunie 1996, CDR a obtinut un numar aproximativ egal de voturi cu partidul de guvernare de la acel moment - Partidul Democratiei Sociale din Romania (PDSR), succesorul fostului FDSN. Alegerile locale din Bucuresti au fost din nou castigate de CDR, care a obtinut atat mandatul de primar al Capitalei, prin Victor Ciorbea, cat si cinci dintre cele sase primarii de sector.

Ascensiunea CDR din acea perioada a fost incununata cu victoria de la alegerile prezidentiale cand Emil Constantinescu a fost ales presedinte, iar la scurt timp dupa Victor Ciorbea a fost numit prim-ministru.

Guvernarea CDR 1996 - 2000 - Intre crize sociale si deschiderea drumului spre NATO si UE

Guvernarea CDR este legata de un program de reforme menite sa reorganizeze economia tarii in care sectorul de stat era inca predominant, dar si de initierea integrarii in structurile occidentale.

Partidul s-a erodat electoral foarte puternic in perioada de guvernare, caracterizata prin dispute acute si lungi in coalitia aflata la putere. Perioada a coincis si cu o criza economica, astfel incat, la finele perioadei de guvernare, formatiunea nu a mai atins pragul electoral.

Emil Constantinescu
Foto: AGERPRES
In aceasta perioada, 1996-2000, Ion Diaconescu a fost presedinte al CDR, dupa alegerea lui Emil Constantinescu in functia de presedinte al tarii. De asemenea, Diaconescu a fost presedinte al Camerei Deputatilor (27 noiembrie 1996 - 15 decembrie 2000).

Cabinetul Ciorbea cade in martie 1998, si la functia de premier vine Radu Vasile, un alt membru al PNTCD. Cabinetul Radu Vasile duce mai departe reformele economice incepute de CDR si, printre alte reforme controversate care declanseaza crize sociale, dispune disponibilizarea personalului din minerit, una dintre cele mai putin rentabile ramuri economice sustinute de catre stat, act ce i-a facut pe mineri sa vina in Bucuresti, la inceputul anului 1999, pentru a rasturna Guvernul.

In timpul guvernarii CDR, Romania a inceput sa priveasca spre Europa, Alianta Nord-Atlantica si SUA si a demarat procedurile de integrare in structurile occidentale. Desi sustinerea candidaturii Romaniei la NATO a fost respinsa la summitul de la Madrid din iulie 1997, alianta anunta ca tara noastra va fi luata in vedere cu prioritate pentru un al doilea val al extinderii, lucru ce s-a si intamplat.

In plus, in timpul guvernului Radu Vasile, in decembrie 1999, la Consiliul European de la Helsinki, Romania a fost invitata sa inceapa negocierile de aderare la Uniunea Europeana.

Radu Vasile
Foto: AGERPRES
Pentru a sublinia orientarea pro-NATO, Romania a sprijinit decizia aliantei de bombardare a Serbiei, ca reactie fata de criza umanitara declansata in provincia Kosovo de conflictul sarbo-albanez. Aceasta optiune a fost criticata in presa si resimtita de opinia publica ca un act nedrept si ostil fata de o tara prietena a Romaniei.
Guvernarea Radu Vasile pica si ea, si la conducerea guvernarii CDR vine Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale.

La alegerile din 2000, Conventia s-a destramat, PNL optand sa candideze separat fata de PNTCD.

La 7 august 2000, la initiativa PNTCD, impreuna cu alte partide mai mici (Uniunea Fortelor de Dreapta, Alianta Nationala Crestin Democrata, Partidul Moldovenilor, Federatia Ecologista din Romania) s-a constituit o noua alianta politica, denumita Conventia Democrata Romana 2000, care insa nu a reusit sa stranga suficiente voturi (10% din voturile valabil exprimate, prag instituit de legea electorala in vigoare la data alegerilor pentru aliante politice) pentru a mai intra in Parlament.

PNTCD dupa anul 2000 - Un partid in picaj liber

Ion Diaconescu a demisionat din functia de presedinte al PNTCD la 27 noiembrie 2000, ulterior fiind ales presedinte de onoare, in 21 ianuarie 2001. La conducerea partidului a venit Constantin Dudu Ionescu (interimat), fost ministru al apararii si al internelor in guvernarea CDR. Ionescu paraseste PNTCD si intra in Partidul Conservator.

In 2002 presedinte devine Andrei Marga, dar si acesta paraseste partidul si intra in PNL. In data de 18 iunie 2011 un congres extraordinar al PNTCD, convocat pentru a pune capat sciziunilor interne din partid, l-a ales in functia de presedinte al formatiunii pe Victor Ciorbea.

Ciorbea a condus PNTCD pana in 2004 cand la sefia partidului vine Gheorghe Ciuhandu (primarul Timisoarei).
PNTCD nu reuseste nici la alegerile din 2004 sa intruneasca pragul electoral (5%) pentru a intra in Parlament. PNTCD obtine 1,91% la Senat si 1,84% pentru Camera Deputatilor.

In 2007, PNTCD este zguduit de un scandal de coruptie. Fostul Ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, membru PNTCD, a fost exclus din partid pentru un scandal de coruptie in care, in 2011, a fost condamnat la 7 ani de inchisoare cu executare.

In 2007, Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, devenit membru al partidului in anul 2005, a fost ales noul presedinte al PNTCD. Gheorghe Ciuhandu nu si-a mai depus candidatura pe motiv ca nu se mai poate imparti intre primarie si conducerea PNTCD.

Din acel moment, conducerea PNTCD s-a aflat in permanenta disputa intre multiple factiuni.

PNTCD in 2011 - partid cu 1% in sondaje, divizat in trei grupari care-si revedinca sefia

Marian Milut a fost urmat de Aurelian Pavelescu. In 2011, un congres tinut in luna iunie l-a ales ca presedinte pe Victor Ciorbea.

Atunci, Ciorbea sustinea ca in anul 2011 partidul sau va lua initiativa formarii unei largi coalitii politice "Calea Dreapta", care isi propune, printre altele, revenirea la monarhia constitutionala. Victor Ciorbea a mai spus ca aceasta coalitie isi propune sa ofere o alternativa celor nemultumiti de PDL, USL sau UDMR.

Vasile Lupu
Foto: Agerpres
In septembrie, factiunea condusa de Vasile Lupu si Aurelian Pavelescu a organizat un nou congres extraordinar al PNTCD, contestat de catre Victor Ciorbea. Congresul a avut loc la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, in ziua de 17 septembrie 2011. Vasile Lupu a fost ales presedinte, iar Pavelescu secretar general.

"Sunteti un infractor ! Nu va e rusine, nemernicilor! Cum indrazniti sa-l comparati pe un anume Milut cu Ion Diaconescu si sa-l puneti presedinte de onoare. Mintiti, faceti falsuri, adunatura de infractori ce sunteti, agenti infiltrati! O sa dovedesc in curand faptele penale ale acestui individ!", i s-a adresat Ciorbea lui Pavelescu la Realitatea Tv.

In prezent, PNTCD este disputat in instanta de trei grupari: aripa lui Aurelian Pavelescu - Petre Milut, aripa lui Victor Ciorbea - Gheorghe Ciuhandu - Ion Diaconescu si gruparea lui Eugen Moiescu. Partidul are, astfel, trei presedinti, fiecare ales intr-un congres diferit si fiecare dintre ei sustine ca el este de fapt liderul legitim si ca scopul principal al fiecaruia este unificarea partidului.

Potrivit sondajelor de opinie realizate in 2011, PNTCD ar inregistra un scor de 1% dintre optiunile de vot.

Ciorbea: Tinta pentru 2012 - PNTCD partid parlamentar

La jumatatea lunii septembrie, Victor Ciorbea spunea ca tinta PNTCD este de a redeveni, in toamna anului 2012, partid parlamentar, dupa 12 ani de absenta din Parlament, intentionand sa dezvolte o platforma politico-civica intitulata "Calea Dreapta".

Victor Ciorbea
Foto: Agerpres
La inceputul lunii octombrie, PNTCD-gruparea Ciorbea a semnat cu Asociatia 21 Decembrie 1989 protocolul de constituire a aliantei politico-civice "Calea Dreapta".

In schimbul ajutorului pe care Asociatia 21 Decembrie 1989 il va acorda partidului taranist, asociatia condusa de Teodor Maries va primi un post de prim-vicepresedinte in PNTCD, un vicepresedinte, un primvicepresedinte la organizatia de tineret a PNTCD si un reprezentat al asociatiei va fi ales intre primele trei functii de conducere la nivel judetean si local.

Potrivit lui Victor Ciorbea, "toti membrii Asociatiei vor deveni membri ai PNTCD".

Reprosuri pentru Victor Ciorbea la capataiul lui Ion Diaconescu

Discutiile privind formatiunile din partid nu au incetat dupa moartea lui Ion Diaconescu, dimpotriva. Liderul
Priveghiul lui Ion Diaconescu
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
PNTCD, Victor Ciorbea, a avut parte de reprosuri chiar si la priveghiul lui Ion Diconescu. 10 persoane i-au imputat lui Ciorbea tolerarea lui Aurelian Pavelescu ca lider, dar si lipsa de incisivitate si de curaj care a facut ca partidul sa fie divizat in prezent. (Sursa)

"Am promis ca voi incerca impreuna cu colegii care cred in valorile democratiei sa incercam sa refacem un PNTCD curat, care sa reprezinte in cel mai scurt timp o alternativa viabila in politica romaneasca", a afirmat Victor Ciorbea, miercuri, la sediul PNTCD unde este depus trupul neinsufletit al lui Ion Diaconescu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11786 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  PNTCD (Miercuri, 12 octombrie 2011, 16:58)

  Maria [anonim]

  intr-adevar este o mare problema cu agentii infiltrati, ii doresc domnului Ciorbea sa reuseasca!
  • 0 (0 voturi)    
   vai de el (Joi, 13 octombrie 2011, 8:21)

   tde [anonim] i-a raspuns lui Maria

   Cum ar putea? El insusi a fost infiltrat! Cine a uitat sedintele de partid care il aveau pe indrumator pe Victor Ciorbea? Zi de vara pana in seara tineau... De PCR era vorba!
   • 0 (4 voturi)    
    DAR DE BASESCU GROPARU PNTCD NIMIC? (Joi, 13 octombrie 2011, 8:53)

    Bebe [anonim] i-a raspuns lui tde

    Dar de Basescu Groparul PNTCD nu spune nimeni nimic...?
    • +1 (1 vot)    
     fiecare pasare pe limba ei piere (Joi, 13 octombrie 2011, 10:13)

     crestinul [anonim] i-a raspuns lui Bebe

     de basescu se va mai aminti ca ex-presedintele romaniei..

     se vorbeste, in ultimul timp, de partidul tzaranesc al lui mihalache si diaconescu.
     de partidul chiaburilor, tzaranilor instariti, al popilor si invatatoerilor...
     asta ar fi trebuit sa fie orientarea pnt dupa lovirutia iemanarii iliciste.
     trebuia sa insiste pe zona ruruala, pe renasterea micului producator agricol, pe retrocedarea fostelor proprietati ale deschiaburitilor.
     reforma agrara din 1945, facuta prin negocieri, cu acordul pnt, stabilea proprietarea agrara la 50 ha, maxim.
     a fost o lege convenita la presiunile comunistilor si ar fi trebuit respectata, ca punct principal al programului post decembrist.

     dupa alungarea regelui si instalarea la putere a partidului unic, al alor lui ilici, s'a trecut la deschiburire. dupa care a urmat colectivizarea....
     adica spolierea tzaranimii, transformarea acestei clase intr'un lumpen proletariat agrar.

     pnt trebuia sa insiste, sa nu lase pe ilici "sa dea pamant la tzarani", in limita a 10 ha si tuturor cap-istilor un ha, chiar daca n'au avut niciodata atata.

     d'aia este acum atata nedreptate cu restituirea proprietatilor.
     in majoritatea localitatilor rurale, pamantul a fost dat pe cumetrii, unora care n'au locuit sau nu au fost originali din satul respectiv, nu au posedat pamant in vatra acelui sat, inainte de colectivizare.
     iar fosti proprietari, tzaranii ce ar fi muncit au ajuns sa primeasca pamant divizat pe parcelute, prin diferite rape.
     azi ne plangem ca pamantul nu este lucrat. nu este lucrat pentru ca n'a ajuns la cine ar fi trebuit.

     daca pnt-cd, ramane cu crestin democratia inchipuita si pune monarhismul pe steagul de lupta, putine sperante.
    • +1 (1 vot)    
     pentru bebe (Joi, 13 octombrie 2011, 11:38)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Bebe

     Groparul -sef al PNTCD-ului a fost FPS-ul si conducatorii pnt-isti ai acestuia( Radu Sarbu, Sorin Dumitriu). Atunci au inceput marile privatizari frauduloase in Romania. Mita se cara cu vaiza.
     FPS-ul a inventat o " clauza de confidentialitate" , prin care direcorii FPS din teritoriu ( membrii PNTCD erau toti) ,nu dadeau socoteala de marsaviile lor conducerii judetena a PNTCD ,pentruca totul era " confidential".
     FPS-ul devenise o mafie care a instutionalizat omerta in acest fel!
  • +2 (2 voturi)    
   Ce sa reuseasca? (Joi, 13 octombrie 2011, 11:32)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Maria

   S-a rupt de PNTCD in 1999 si a fondat ANCD.Acest nou partid incepuse bine , era o forta politica in crestere. Cand a vazut ca este un partid de viitor a tradat, si fara acordul conducerii ANCD a semnat un act prin care a facut fuziunea prin absortie a ANCD in PNTCD. La comanda carui general de Securitate a facut acesta tradare?
 • +5 (9 voturi)    
  ne trebuie un PNTCD in parlamanet (Miercuri, 12 octombrie 2011, 17:13)

  dumil [utilizator]

  sper sa reuseasca, dar din pacate fara promovare TV nu au sanse, si nu vad nici un post tv dispus sa-i promoveze.
  in plus au nevoie de niste figuri noi cu ceva carsima, numai cu Ciorbea n-au nici o sansa.

  acestea fiind spuse eu i-as vota daca i-as vedea in sondaje cu peste 3%.
  • -3 (7 voturi)    
   pntcd (Miercuri, 12 octombrie 2011, 17:43)

   Ari3s [anonim] i-a raspuns lui dumil

   Nu ne trebuie pntcd, pd-l, udmr, unpr, usl, pnl, png-cd, pc, monarhie, democratie, dictatura, comunism, capitalism.
   Avem nevoie de COLABORARE. Pentru a obtine acest lucru, avem nevoie de cineva care sa inteleaga DIFERENTELE.
   • +5 (5 voturi)    
    aha (Joi, 13 octombrie 2011, 8:06)

    dumil [utilizator] i-a raspuns lui Ari3s

    exact, ne trebuie un singur partid si anume partidul comunist.
    se pare ca nu ai inteles rolul divesitatii.
   • +3 (3 voturi)    
    Ce intelegi prin colaborare? (Joi, 13 octombrie 2011, 8:30)

    Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui Ari3s

    Colaborarea dintre victima si calau, colaborarea dintre hot si pagubas, colaborarea dintre esceoc si victima?
 • +3 (7 voturi)    
  onestitate ! (Miercuri, 12 octombrie 2011, 17:33)

  dorin valeriu [anonim]

  Dece incercati sa intretineti "aburirea" cititorilor ? Justitia a hotarat : congresul care l-a ales ca presedinte pe Ciorbea a fost statutar, Ciorbea e singurul presedinte si conduce partidul, fractiunile Pavelescu si Muescu n-au nici o legitimitate.
 • -3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 octombrie 2011, 18:04)

  [anonim]

  • +2 (8 voturi)    
   nee (Miercuri, 12 octombrie 2011, 20:56)

   MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui

   PNTCD-ul s-a ingropat singur, datorita certurilor interne pentru ciolan, asa cum fac si acum pentru niste oase mult mai mici. Din pacate sunt niste oameni care nu pot scapa de frustrari.
   • +7 (7 voturi)    
    Tehnic vorbind Paleo are dreptate.. (Miercuri, 12 octombrie 2011, 21:10)

    ion [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

    Tehnic vorbind Paleo.. are dreptate.

    Emil Constantinescu a renuntat cand avea 20% intentie de vot!! Si in conditiile in care PNTCD practic nu avea solutie de rezerva. E drept trebdul era in scadere pentru Constantinescu, dar pe la 15-17% ar fi obtinut, fiind si presedinte in functie. Si ar fi tractat si PNTCD-ul dupa el, in general votantii lui Emil Constaninescu nu ar fi votat altceva decat PNTCD-ul

    Spun asta nu pentru ca as plange de mila PNTCD-ului. Erau de respectat acolo cei care au facut ani grei de puscarie politica, dar altfel, rezerva lor de oameni a fost foarte slaba, numai sa ne gandim la ministrii: Ciorbea, Remes, Muresean, Ciumara, etc.

    Deci, "retragerea in munti" a "scarbitului" Emilus a dus PNTCD-ul direct afara din parlament si cam afara din toata viata politica.
    • +1 (1 vot)    
     nu cred (Joi, 13 octombrie 2011, 8:37)

     MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui ion

     nu cred ca au ajuns la 1% doar pentru ca i-a lasat EC din brate. De fapt nici nu stiu cum a ajuns EC de la sef BOB pe facultate, la presedinte. Un sef de BOB era mai tare chiar decat un director de editura tehnica.
    • 0 (2 voturi)    
     nu chiar (Joi, 13 octombrie 2011, 10:40)

     florin [anonim] i-a raspuns lui ion

     PNT-ul a pierdut in 2000 pe propria greseala: in loc sa mearga singur in alegeri si sa intre in parlament (pentru ca ar fi obtinut peste 3% cat era pragul electoral) a mizat pe un CDR2. Doar ca toate celelalte partide din CDR2 erau doar de forma si nu aduceau voturi, in schimb si-au ridicat singuri pragul electoral la 10%.
 • +4 (8 voturi)    
  nu reusesc... (Miercuri, 12 octombrie 2011, 18:21)

  Lupu [anonim]

  Oamenii din partidul asta sunt picati din alta lume, n-au nici o legatura cu realitatea. Se bat sa imparta 1% la 3... hilar si tragic. Asa au disparut in 2000, pe mana lor si se pare ca in atatia ani n-au invatat nimic. Pacat ca un nume asa mare sta pe spatele unor oameni de nimic. Singura salvare ar fi venirea unui lider coerent, cu o viziune adaptata realitatii, ca sa poata ridica cat de cat partidul. Dar probabil daca va aparea, vor fi prea ocupati sa-si imparta gaura de la covig ca sa observe. Sau poate nici nu vor sa se ridice din cei 1%. Sunt convins ca sunt multi politicieni fericiti ca PNT este acolo.
  • +2 (6 voturi)    
   Despre gaura covrigului (Miercuri, 12 octombrie 2011, 21:10)

   lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui Lupu

   Stiti ce se intampla: cele doua tabere (securistti infiltrati care au distrus PNT-ul si cei credinciosi valorilor Tarii, acelea ale lui Maniu si Mihalache) sunt "miscate" de lucruri diferite. Primii (groparii) sunt animati de "viziunea adaptata realitatii", in cautarea unui "lider coerent" (gen Basescu?!). Ceilalti par sa se lupte pt gaura covrigului. Pe ei insa nu-i intereseaza nici covrigul, nici gaura sa, nici "cascavalul", ci principii si valori. Anacronici? Da, precum era Maniu in 47-50, precum era Coposu in 1990. Intre "anacronici" si lichele, eu ii prefer pe primii.
 • -1 (5 voturi)    
  odată (Miercuri, 12 octombrie 2011, 19:37)

  ovi [anonim]

  Odată cu Ion Diaconescu,ultima figură emblematică a PNŢ-ului, marele partid istoric dispare de pe eşicherul politic românesc!
  • 0 (6 voturi)    
   hmmm (Miercuri, 12 octombrie 2011, 20:46)

   taranistu [utilizator] i-a raspuns lui ovi

   ati vrea voi!
   • +1 (3 voturi)    
    din pacate (Miercuri, 12 octombrie 2011, 20:58)

    MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui taranistu

    as vrea sa ai dreptate. Poti sa ma convingi ca nu este asa?
  • +2 (2 voturi)    
   Din pacate (Miercuri, 12 octombrie 2011, 20:52)

   roberto [anonim] i-a raspuns lui ovi

   Carpa kaghebista a invins.
 • +1 (3 voturi)    
  Ave! (Miercuri, 12 octombrie 2011, 20:34)

  atom [anonim]

  Um monument de moralitate si caracter s-a stins! Ce ramane in urma? Avem constiinta datoriei de a valoriza astfel de destine? Foarte probabil ca nu!
 • +4 (6 voturi)    
  condoleante (Miercuri, 12 octombrie 2011, 21:56)

  adam [anonim]

  Dzeu sa-l ierte pe dl Diaconescu,a fost un mare Om si Roman adevarat,acum s-a dus sa-l intanleasca pe regretatul Coposu,ne lasa marii oameni ramanem mai saraci in inteligenta si intelepciunea acestei generatii,condoleante familiei si tarii ,caci este o pierdere pe care doar istoria o va putea descrie
 • +3 (3 voturi)    
  Dumnezeu sa-l odihneasca! (Joi, 13 octombrie 2011, 7:16)

  gigi n [anonim]

  Ma indoiesc ca printre politicienii romani actuali ar exista un OM cu calitatile morale ale lui Ion Diaconescu.Din pacate nu a fost un bun politician pentru ca pe de o parte a reinceput sa faca politica mult prea tarziu,iar pe de alta parte pentru ca nu stia si deci nu putea sa minta.
 • +2 (4 voturi)    
  pntcd-ul a pierdut pe mana lui (Joi, 13 octombrie 2011, 8:11)

  ? [anonim]

  prin personaje dubioase precum Radu Sarbu, indivizi ipocriti si penibili precum Victor Ciorbea... in mare, perioada Constantinescu a fost cat se poate de jalnica - oare cati pntcd-isti au sustinut semnarea catastrofalului tratat cu Ucraina?

  nu prea vad utilitatea deplangerii unui partid dezastruos. mai avem suficiente la fel in stare de functionare.

  respectul pentru Ion Diaconescu se datoreaza nu faptului ca a condus un partid precum pntcd-ul - ultimul taranist veritabil a fost Corneliu Coposu - ci anticomunismului sau.
 • 0 (0 voturi)    
  PNT reforme esentiale? (Joi, 13 octombrie 2011, 9:08)

  Laurentiu [anonim]

  Cu respect pentru memoria lui Ion Diaconescu, pentru caracterul si personalitatea lui, dar prostiile din titlu si unele din text n-au legatura cu realitatea. PNT nu a fost niciodata in centrul nimanui, cu exceptia anilor cand a fost condus de Corneliu Coposu. Dupa ce acesta a murit, haosul si lipsa de viziune si-au spus cuvantul. Rezultatele din alegerile din 96 nu i s-au datorat lui Diaconescu si nici partidului, ci dorintei imense a unei parti din populatie de a schimba guvernarea de stanga. Primele reforme in Romania? In niciun caz PNT nu are legatura cu ele! Emil Constantinescu a avut un dram de inteligenta politica, dar el nu conducea PNT si oricum si-a dovedit ulterior limitele. Radu Vasile sau Victor Ciorbea? Dezastru si ani pierduti pentru Romania. Succesele pe linie externa i s-au datorat mai degraba lui Petre Roman, ca si primii pasi pentru schimbare (guvernul daramat de mineri), alaturi de liberalii din CDR, daca vrem sa pastram adevarul istoric. Primele reforme reale au fost demarate in ultimele luni de guvernare CDR, cand premier era Mugur Isarescu. Iar faptul ca PNT nu a mai fost reprezentat decat de figuri sterse precum Ioan Muresan si altii ca el este dovedit de evolutia partidului, de faptul ca n-au fost capabili sa gaseasca valori si idei care sa sustina partidul in perioada grea a alegerilor din 2000 si dupa aceea.
 • 0 (0 voturi)    
  PNT-CD (Joi, 13 octombrie 2011, 9:58)

  Gigi-Contra [utilizator]

  Dumnezeu sa-l odihneasca pe Ion Diaconescu. Este o tristete mare pentru clasa politica de dreapta ca un om care a luptat cu ideologia comunista, care si-a sacrificat o mare parte din viata in inchisorile comuniste, a plecat dintre noi si a lasat un gol imens.
  Din nefericire, PNT-CD duce lipsa de un lider adevarat. Liderii actuali, sunt lideri de conjunctura si nu au neaparat o viziune. Daca le pasa atat de mult de acest partid, ar lasa deoparte mandria, egoismul si ar ajunge la un sens comun...insa se pare ca este mult prea greu.
  Eu sper ca PNT-CD sa isi revina cat mai curand si sa fie din nou acel partid cu o istorie impresionanta si alternativa la celelalte partide de dreapta. Dar asa cum spuneam, au nevoie de un lider puternic, care sa stie sa ii stranga pe toti in jurul sau si sa ridice partidul din cenusa proprie.
 • +1 (1 vot)    
  Care realizari? (Joi, 13 octombrie 2011, 10:15)

  Ba2 [anonim]

  Prima reforma a PNTCD a fost aia precum ca dosurile lor de batrani puscariasi nu mai incapeau in Daciile speciale din dotarea Parlamentului ci numai in Mertzane si BMW-uri. De aici a pornit destrabalarea pe banii publici si caderea unui partid pe care Coposu l-a lasat cu 25% PREFERINTE DE VOT. Sa le fie rusine celor de la guvernarea 1996-2000 , acum sunt in coada fruntii la sondaje.
 • +1 (1 vot)    
  macar de acolo de unde e sa striveasca mafia rosie (Joi, 13 octombrie 2011, 15:03)

  dino [anonim]

  PNTCD a fost infiltrat si in cele din urma neutralizat de comunistii din linia2, ai lui ilici-kgb ! Asa cum s-a intamplat deunazi si cu PNL-ul. Ciorbea este si el un revolutionar activ al klanului oligarhic iliescian, combatand cu elan proletar orice tentativa de reforma si pe toate canalele media ale oligarhiei romanesti - AnteneleTV ale lui Felix, iRealitateaTv, ziarele aservite gastii de jmekeri neo-bolsevici ! Pt aceste fiare rosii, batranii din partidele istorice erau doar niste simpatici inofensivi, folositi ca paravan in constituirea si largirea grupului de crima organizata cu nume de partid: actualul PSD !
 • +1 (1 vot)    
  PNTCD (Joi, 13 octombrie 2011, 15:32)

  PROFESORU' [anonim]

  Era util si un partid de dreapta pe esicherul politic al tarii.Din pacate,Pntcd-ul a murit definitiv odata cu Coposu si Diaconescu. Este vrerea KGB-ului romanesc si cu asta basta !Nu cred ca se mai poate invia un mort ! Mai degraba este util sa apara cu totul un alt partid, care sa preia ce este bun din doctrina acestuia, format din oameni tineri, inca nespurcati de KGB.Mai ales ca PNTCD-ul nu ar mai reprezenta mai nimic din interesele taranilor. Daca s-ar gasi un leader cu carisma, care sa nu fie santajabil, cred ca ar strange in jurul lui oameni de buna credinta si ar mai fi timp sa se lanseze pt. alegerile de la anul. Daca nu, trebuie sa alegem din ce avem:si vom fi obligati de lege ! Si...astfel, vom prelungi chinurile actuale , spre deliciul idiotilor si al...presei !
 • 0 (0 voturi)    
  pacat (Joi, 13 octombrie 2011, 18:56)

  ioni [anonim]

  Sa i fie tarana usoara! A fost un MARE ROMAN!

  Ipocritul de ilici ,mare ordinar!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by