Senatorul PDL, Alexandru Peres, a solicitat Biroului Permanent al Senatului reluarea votului pe proiectul de lege care prevedea criterii mai stricte pentru promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), proiect picat de Senat miercurea trecuta. Seres a invocat probleme de procedura si sustine ca cererea sa este regulamentara. De cealalta parte, vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD) a declarat pentru HotNews.ro ca "regulamentar nu se poate" sa fie reluat votul si ca daca se va decide reluarea votului acest lucru ar fi un act periculos pentru democratie".

Alexandru PeresFoto: Agerpres

Potrivit Agerpres, in sedinta de luni a Biroului Permanent al Senatului s-a luat in discutie o scrisoare a senatorului PDL Alexandru Peres prin care solicita reluarea votului asupra a doua proiecte de lege: O ordonanta pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si proiectul Guvernului de a modifica modul de promovare a judecatorilor la ICCJ.

In scrisoarea transmisa Biroului permanent al Senatului, senatorul democrat liberal sustine ca cele doua proiecte de lege supuse la vot au caracter organic, iar supunerea lor la vot este contrara hotararii Biroului Permanent si programului de lucru aprobat.

"Am solicitat reluarea voturilor pe cele doua proiecte de lege cu caracter organic, avand in vedere o hotarare a Senatului in sensul ca toate proiectele de lege organice se supun la vot final in zilele de luni, incepand cu orele 17. Exceptie fac legile care intra sub incidenta procedurii de adoptare tacita", a confirmat pentru HotNews.ro senatorul PDL, Alexandru Peres.

Senatorul PDL a mai precizat ca o astfel de cerere de reluare a votului este regulamentara.

Ion Chelaru, vicepresedinte al Senatului, a declarat pentru HotNews.ro ca scrisoarea senatorului PDL nu a fost dezbatuta in BP si ca o decizie va fi luata miercuri dimineata, la ora 9:00, cand se vor intalni liderii grupurilor parlamentare.

"Miercuri, dupa votul din Senat, domnul Peres a solicitat repetarea votului pentru ordonanta 70, dar nu a fost nimic neregulamentar pentru a dispune o astfel de masura. Acum, in cererea care ne-a trimis-o, domnul Peres a solicitat repetarea votului si pe ordonanta 70 (privind Ministerul Agriculturii) si pe legile 303 si 304 (proiectul privind promovarea judecatorilor la ICCJ)", a precizat pentru HotNews.ro, Ioan Chelaru.

Potrivit lui Chelaru, "regulamentar nu se poate" sa fie reluat votul pe proiectele de lege, dar a precizat ca "daca se va face, se va face pe o cutuma". "Daca se va decide revotarea acestei legi voi solicita plenului, daca voi conduce sedinta, sa se pronunte daca este de acord. Considera ca daca se va decide reluarea votului acest lucru ar fi un act periculos pentru democratie", a spus Chelaru.

Saptamana trecuta, Senatul, in calitate de camera decizionala, a respins in sedinta de plen de miercuri proiectul de lege initiat de Guvern privind impunerea de criterii mai stricte de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) - locul unde se judeca, printre altele, si marile dosare de coruptie. Senatorii au respins si proiectul de lege, in forma inaintata de Guvern, cu 48 de voturi pentru, 51 de voturi impotriva si o abtinere.

Printre prevederile proiectului: cel putin 15 ani vechime totala in magistratura si cel putin cinci ani vechime la o Curte de Apel (in prezent necesarul este 12 ani vechime in sistem), examen scris pe langa interviul in CSM si necesitatea ca judecatorul sa nu fi fost sanctionat in decursul carierei sale pana la acel moment.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), intr-un comunicat remis joi HotNews.ro, "isi exprima consternarea" fata de atitudinea Senatului Romaniei care a respins proiectul de lege initiat de Guvern privind criteriile mai stricte de promovare a judecatorilor la ICCJ si sustine ca, prin votul acordat, Senatul arata "ca nu isi doreste o asemenea procedura transparenta". UNJR considera ca "este inadmisibil a se perpetua acelasi tip de numire, in conditiile in care interviul sustinut in fata Plenului CSM este irelevant din punct de vedere al verificarii competentelor profesionale ale candidatilor, al profilului lor psihologic si de integritate, precum si al evaluarii carierei acestora".