Democrat liberalii s-au intalnit, vineri la Timisoara, pentru a-si completa conducerea partidului cu opt posturi de secretari executivi. Marin Anton a fost propus si ales de catre delegatii prezenti la sedinta, presedintele comisiei de infrastructura. Anton este unul dintre reprezentantii cu dare de mana din Guvernul Boc. Fost secretar de stat la Transporturi, in prezent secretar de stat la Ministerul Mediului raporteaza o avere impresionanta: 2 milioane de mp de teren în toată ţara, patru apartamente, trei case, tablouri de 160.000 de euro.

Marin AntonFoto: AGERPRES
  • Vezi atasata declaratia de avere a lui Marin Anton

Potrivit statutului PDL, presedintii comisiilor de specialitate intra ca membri de drept in Biroul Permanent al partidului cu rangul de secretari executivi. Dupa congresul PDL din iunie, liderii de organizatii care si-au pierdut posturile au negociat introducerea propriilor oamenii in structura de conducere a partidului.

Potrivit programului oficial al intalnirii de la Timisoara, 400 de delegati l-au ales presedinte al comisiei pentru infrastructura, energie si mediu pe secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Marin Anton.

Potrivit surselor HotNews.ro, Anton este un apropiat al liderilor de organizatie Florin Popescu de la Dambovita si Cristache Radulescu de la Ilfov si a fost sustinut de acestia pentru functia de secretar de stat la Ministerul Mediului. Totodata, Marin Anton a preluat sefia PDL Giurgiu cu ajutorul lui Cristache Radulescu, inlocuindu-l pe Bogdan Cantaragiu, apropiat de Vasile Blaga.

Pana in prezent a fost nominalizat secretar executiv responsabil pe comisia de agricultura a PDL. Fost deputat PNL in legislatura 2000-2004, fost administrator la RAFO Onesti, a fost secretar de stat in subordinea ministrului Berceanu. Dupa ce Radu Berceanu a demisionat, a devenit secretar de stat la Ministerul Mediului si Padurilor, condus de Laszlo Borbely.

A lucrat pentru Gelu Tofan si, acolo, l-a cunoscut pe Theodor Stolojan. A fost apoi administrator la RAFO Onesti si sponsor al PLD, inainte ca acesta sa fie inghitit de PDL, dar acum a optat pentru un salariu de secretar de stat, de numai 4.800 de lei pe luna.

"Nu pentru bani am venit secretar de stat. Eram prim-vicepresedinte al PDL Ilfov si, deci, sunt trimisul judetului intr-un post inalt", a declarat el pentru Gandul in martie 2009, cand era secretar de stat la transporturi.

Pentru comisia de munca a fost validat fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botis, promovat puternic de secretarul general al PDL Ioan Oltean si liderul PDL Bistrita (judet din care provine si Botis).

Potrivit surselor democrat liberale, pentru restul comisiilor de specialitate ale PDL s-au purtat negocieri intre conducerea PDL si liderii din teritoriu. Gheorghe Falca, primarul Aradului, care a renuntat sa candideze pentru un post de conducere in PDL ar putea reveni in forul de conducere al partidului pe postul de secretar executiv si presedinte al comisiei de administratie. Sursele citate sustin ca Falca va candida la sefia comisiei de administratie.

Pentru comisia economica sunt vehiculate doua nume: senatorul Dumitru Staicu, sustinut de liderul PDL Brasov, George Scripcaru, si Andreea Vass consiliera premierului Emil Boc. Cu cele mai mari sanse este cotata Andrea Vass, dupa ce a renuntat la candidatura pentru sefia organizatiei de femei.

La comisia pentru Justitie si Afaceri Externe este sustinut senatorul Mircea Andrei cunoscut apropiat de Elena Udrea. Democrat liberalii urmeaza sa se intalneasca sambata la Arges pentru a-l valida pe acesta in functie.

La comisia pentru educatie si cultura nu s-a luat o decizie clara. Raluca Turcan, care nu a obtinut niciun post in forul de conducere al PDL, ar putea fi propusa pentru functia de secretar executiv. In cazul in care nu va dori sa candideze, Daniel Funeriu si parlamentarii Catalin Croitoru si Marius Spanu sunt variante luate in calcul.

Alegerea presedintilor de comisii este efectuata la nivel local, pe regiuni, de catre delegati, urmand, potrivit statutului PDL, sa fie validati si in Biroul Permanent National al PDL.