Liderii Uniunii Social - Liberala (USL) au prezentat joi documentul programatic al Uniunii pentru problemele de mediu. Strategia prevede noua directii principale de actiune, toate avand ca obiectiv transformarea "economiei verzi" intr-un motor al dezvoltarii, dupa cum arata documentul prezentat (vezi atasat). In ceea ce priveste exploatarea aurifera de la Rosia Montana, liderii USL au cerut in primul rand desecretizarea completa a contractului, anuntandu-si si sprijinul pentru un referendum. In timp ce Victor Ponta s-a declarat un "ecologist convins, ortodox, habotnic", Crin Antonescu a spus ca "pesemne din cauza varstei nu reusesc sa ma convertesc la ecologie, nici nu mai intentionez".

Cele noua directii de actiune si cateva dintre masurile principale preconizate de USL:

1. Cresterea capacitatii statului de aplicare a politicilor de mediu

- Corelarea tuturor programelor nationale/locale

- Unificarea Garzii de Mediu cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului

- Deschiderea unei Linii Verzi cu societatea civila

- Scurtarea termenelor de avizare si autorizare pentru investitiile verzi

2. Fonduri si stimulente pentru politicile de mediu

- Absorbtia rapida a fondurilor UE pe mediu

- Stimulente pentru crearea de "locuri de munca verzi"

- Impozite directe pentru produse cu impact mai mare asupra mediului

- Introducerea treptata in bilantul firmelor a capitolelor corespunzatoare eficientei utilizarii resurselor

- Modificarea legilor Achizitiilor Publice, acordind prioritate ofertelor de produse/servicii etichetate drept "prietenoase cu mediul"

- Impozitarea diferentiata corespunzatoare consumului individual

- Facilitati fiscale operatorilor din turism care obtin eticheta ecologica pentru pensiunile si capacitatile de cazare pe care le detin

- Promovarea de produse bancare destinate protectiei mediului (credite, garantii etc.) in cadrul unui parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor

- Etichetarea produselor, serviciilor si lucrarilor (eticheta "eco"), cu prioritate a celor de provenienta romaneasca

3. Combaterea schimbarilor climatice si refacerea calitatii infrastructurii capitalului natural

- Promovarea transferului intermodal, taxarea autovehiculelor in functie de emisiile de CO2, promovarea biocarburantilor, sprijin acordat la achizitia unui autoturism eco

- Cresterea suprafetei impadurite cu 2,5% din suprafata tarii

- Sustinerea de la bugetul statului a cheltuielilor de administrare a padurilor private cu suprafete sub 30 ha, inclusiv cheltuielile pentru efectuarea cadastrului forestier

- Repunerea in functiune a Agentiei Nationale pentru Arii Protejate

- Masuri pentru a tine sub control calitatea aerului, radioactivitate si zgomot

- Gestionarea durabila a resurselor de apa, prin reducerea dependentei de precipitatii si alte masuri

- Combaterea degradarii solului prin impaduriri, reabilitarea sistemelor de irigatii

- Eco-turism

- Renaturarea Deltei si a Luncii Dunarii

4. Scaderea impactului deseurilor

- Sisteme locale de colectare selectiva

- Utilizarea deseurilor din constructii in infrastructura

- Continuarea valorificarii si reciclarii vehiculelor uzate si scoase din uz

5. Sistem integrat de monitorizare a mediului

- Facilitarea controlului si transparentei in privinta calitatii aerului, apei si solului

6. Dezvoltarea durabila a oraselor

- O lege a zonei metropolitane pentru dezvoltarea oraselor in periurban

- Cresterea eficientei energetice

- Promovarea agriculturii periurbane

- Finalizarea relocarii in periurban a producatorilor generatori de noxe, pulberi si zgomot

- Cresterea ponderii transportului in comun

7. Alimentatie sanatoasa

- Sustinerea unei agriculturi ecologice si a produselor verzi (pentru USL aceasta este o optiune strategica de dezvoltare pentru Romania)

- Primatul interesului national in abordarea problematicii organismelor modificate genetic (transgenice) si a utilizarii lor (in special ca resursa de hrana). Acesta trebuie completat cu respectarea unor principii generale precum precautia, transparenta, fundamentarea stiintifica si abordarea pe termen lung

8. Educatie ecologica

- Cuprinderea in curricula scolara a disciplinelor legate de protectia mediului, biodiversitate si rolul ei, capital natural ca structura suport a dezvoltarii etc.

9. Extinderea cooperarii la nivel european si international

- Armonizarea programelor de mediu la nivel transfrontalier cu tarile vecine

Rosia Montana: USL cere clarificarea urmatoarelor aspecte:

1. Desecretizarea contractului RMGC cu statul roman. In afara de situatia cetatenilor romani din zona sunt implicate resurse importante ale statului - mediu, patrimoniu istoric si cultural, zacaminte minerale, si toate acestea sunt relevante pentru dezbaterea subiectului.

2. Realizarea unei evaluari independente cu privire la beneficiile si costurile implicate pentru statul roman, in ce priveste crearea locurilor de munca, rolul si pozitia partii romane, precum si beneficiile financiare reale. Reindustrializarea si crearea de locuri de munca reprezinta o prioritate pentru USL dar cu o analiza corecta si transparenta a costurilor si beneficiilor pe termen mediu si lung.

3. Realizarea unei analize independente cu privire la interesele reale ale persoanelor si companiilor care vor sa investeasca la Rosia Montana. Trebuie clarificat actionariatul si conducerea executiva a acestor companii, destinatia fondurilor de promovare ale acestui proiect, atat in zona societatii civile cat si in zona politica. Aceasta analiza trebuie sa cuprinda si o evaluare a modului in care s-au tranzactionat actiunile privind acest proiect la bursele externe si in ce masura persoane care au influentat deciziile oficiale au luat parte si la speculatiile bursiere.

4. Considerarea in luarea deciziilor a rezolutiei Parlamentului European cu privire la interzicerea exploatarilor cu cianuri pe teritoriul UE.

5. Considerarea in luarea deciziei a lectiilor grave ale trecutului recent precum catastrofa ecologica generata de exploatarea similara de la Baia Mare, din anul 2000. Astfel de cazuri nu este permis a se mai repeta.

6. Respectarea dreptului de proprietate, prin sustinerea de catre USL a amendamentelor la proiectul "legii minelor" in asa fel incat acestea sa nu se aplice in cazul exploatarii de la Rosia Montana.

USL nu sustine demararea exploatarii aurului la Rosia Montana fara indeplinirea acestor conditii si raspunsul la intrebarile ridicate.

USL considera obligatorie o dezbatere serioasa asupra proiectului in Parlamentul Romaniei.

USL sprijina demersurile societatii civile privind consultarea populatiei asupra proiectului, in ansamblu sau prin referendum conform articolului 74 din Constitutie.

Doar prin transparenta deplina, dialog deschis si democratic si respectarea legilor interne si internationale putem oferi romanilor, inclusiv celor din zona Rosia Montana, o solutie corecta, durabila si favorabila interesului national.

Mediul inconjurator ocupa un loc central in viziunea USL privind evolutia si dezvoltarea sociala.

Declaratiile lui Crin Antonescu:

- Pesemne din cauza varstei nu reusesc sa ma convertesc la ecologie, nici nu mai intentionez.

- Salut faptul ca Victor Ponta e convertit la aceasta cauza, sper sa se opreasca aici si ca vom avea cu ajutorul lui Dumnezeu un prim-ministru care chiar sa traiasca in aceasta religie a verdelui. Sper doar sa nu uitam ca in formula cu totul acceptabila de economie verde economie e substantiv si verde e adjectiv.

Intrebat de ce nu vrea sa renunte la masina poluanta cu care circula acum, Antonescu a dat urmatorul raspuns:.

- Eu cred ca intr-o tara ca Romania, unde daca intrebi pe cineva: ai vrea sa fie aer curat, ai vrea sa fie padurea netaiata, pastrata, ai vrea copiii tai sa traiasca intr-un climat mai putin poluant, lumea raspunde 'da', Romania este totusi tara in care practic exista, nu doar la autoritati, ci si la cea mai mare parte din simplii cetateni, foarte putina preocupare pentru politici si practici si comportamente de felul acesta si atunci sigur ca este responsabilitatea decidentilor politici si guvernantilor sa acorde mai multa atentie acestui subiect.

- Noi trebuie sa avem mai intai o economie performanta, iar daca ea poate sa fie cat mai verde, este foarte bine, numai ca trebuie sa avem din capul locului aceasta preocupare. Nu putem astepta 20 de ani sa avem o economie performanta cu adevarat si dupa aceea sa ne apucam sa o inverzim. Cred ca este o preocupare de care trebuie sa ne apucam din prima zi a guvernarii si mai e ceva, lucrurile nu sunt contradictorii decat aparent, cine stie sa-si protejeze mediul va avea in urmatoarele deceni si beneficii economice din asta.

- Istoria poluarii se confunda cu istoria progresului tehnologic al omenirii in multe privinte. Preocuparea pentru un mediu curat trebuie echilibrata, pentru ca asa idealul nostru ar fi omul din Paleolitic, care nu avea niciun pic de poluare, glumind un pic.

Declaratiile lui Victor Ponta:

- Sunt un ecologist convertit ortodox, habotnic, misionara care m-a convertit este Daciana (sotia sa - n.red.).

- Sunt de acord ca suntem obligati sa avem o asemenea politica. In rest, am vazut anumite aplecari catre ecologie in Romania, am vazut ca la Cogealac oamenii s-au batut cu bate si pistoale pentru energia verde, am vazut ca de cate ori este un program european pentru construirea unei gropi de gunoi, este o adevarata batalie politica pentru cine castiga proiectul.

- Am vazut, de asemenea, ca se fac parcuri in sate - poate ar trebui sa o felicit pe doamna ministru care se ocupa de aceste lucruri, era exact ce trebuia sa arate implicarea si spiritul ecologist in satele romanesti, niste parcuri pe tapsan unde paste vaca sau oaia.

- Daca nu te educi la o varsta mult mai frageda este aproape imposibil ca mai tarziu sa faci acest lucru. Baiatul meu face un asemenea curs in clasa a treia si este mult mai constient. Cred ca vom lua o asemenea masura la inceputul anului 2013.

- Il vom schimba pe actualul guvernator al Deltei Dunarii.

La conferinta de presa de joi au mai participat si Liviu Mihaiu, in calitate de reprezentant al ONG-ului Salvati Dunarea si Delta, si Remus Cernea, reprezentantul Miscarii Verzilor Democrati Agrarieni