Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca atitudinea Olandei fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen nu se va modifica decat in contextul unei rezolvari bilaterale a problemelor, titreaza Mediafax. Presedintele a dat asigurari ca se fac eforturi in aceasta directie.

Declaratia presedintelui a fost facuta in contextul discutiei despre necesitatea solutionarii pe cale bilaterala a problemelor dintre Republica Macedonia si Grecia, facand referire la inalienabilitatea dreptului de veto pe care il are un stat membru NATO.

"Romania nu poate decide intrarea Macedoniei in NATO si UE. Noi nu avem niciun motiv sa nu sustinem Macedonia pentru intrarea in Uniunea Europeana. Stim insa ceea ce stiu toti, nu numai eu sau domnul presedinte [n.r. al Republicii Macedonia]: exista un blocaj in relatia greco-macedoneana, care trebuie negociat intre cele doua capitale. Dupa noi, interesul major este al Macedoniei sa intre in NATO si in UE", a afirmat presedintele.

Traian Basescu a adaugat: "Romania este stat membru al UE. Acum doua saptamani doua state membre impotriva a alte 24 de state au anuntat ca isi vor manifesta dreptul de veto in ceea ce priveste intrarea Romaniei in spatiul Schengen. Romania nu a avut ce sa faca, este un drept al statelor membre. Sigur ca am considerat nedreapta atitudinea, incorecta fata de noi, dar noi stim acum ca aceasta atitudine nu se modifica decat daca rezolvam bilateral problemele. Si asta facem".

Amintim ca decizia cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a fost amanata pe data de 21 septembrie. Desi Polonia a sustinut aderarea, s-a creat un blocaj in urma opozitiei Olandei si Finlandei. Chestiunea nu a fost suspusa votului, fiind evitata astfel o decizie negativa ce ar fi fortat reluarea unei parti a procedurii juridice de aderare.

Problema blocajului ar putea fi pusa in discutie in cadrul Consiliului European din 17-18 octombrie.

Citeste si: