Deputatul PNL Octavian Bot propune intr-o initiativa legislativa prezentata marti in Biroul permanent al Camerei Deputatilor reducerea indemnizatiei si eliminarea folosirii gratuite a unei locuinte de protocol pentru fostii sefi de stat, transmite Agerpres.

Bot doreste eliminarea obligativitatii statului de a pune la dispozitia fostilor presedinti o locuinta de protocol in folosinta gratuita si limitarea indemnizatiei lunare la 30% din indemnizatia acordata presedintelui Romaniei in exercitiu.

Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativa a liberalului are drept scop "limitarea" drepturilor persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman, in "semn de solidaritate" cu cetatenii romani care in ultimii trei ani au fost nevoiti sa faca fata masurilor de austeritate determinate de criza economica.

"Toate facilitatile de care beneficiaza persoanele care au avut calitatea de presedinte al statului roman reprezinta capitole de cheltuieli sustinute din bugetul statului, adica din bani publici. In ultimii trei ani toate categoriile de bugetari au resimtit reduceri in veniturile salariale, precum si in alte bonusuri, astfel incat consideram ca o masura egala trebuie aplicata si categoriei mentionate", sustine Octavian Bot in propunerea sa.

El isi motiveaza initiativa prin faptul ca aceasta ar reduce cheltuielile bugetare, dar ar fi si o masura corecta si solidara cu celelalte categorii socio-profesionale afectate de criza.

In prezent, Legea nr. 406/2001 stipuleaza acordarea unei indemnizatii pentru fostii presedinti in cuantum de 75% din cea acordata sefului de stat in exercitiu. De asemenea, se prevede folosirea gratuita a unei locuinte de protocol, cu destinatia de resedinta.