Curtea de Apel Bucuresti a decis, marti, sanctionarea eurodeputatului PDL Monica Macovei pentru declaratii politice si a obligat-o la plata a 10.000 de lei catre senatorul PSD Dan Sova. Procesul intentat de Sova este vechi de doi ani, social-democratul acuzand unele declaratii facute de Macovei la scoala de vara a PDL in 2009, atunci cand aceasta a spus ca doi tineri parlamentari PSD (n.r. Dan Sova si Victor Ponta) au contracte de milioane de euro cu companii de stat din judetele unde sunt parlamentari, aratand ca acest lucru reprezinta "o fapta tipica de coruptie prin influenta politica". Dan Sova a pierdut procesul in instanta de fond, insa marti Curtea de Apel Bucuresti i-a admis apelul. Monica Macovei anunta pe blogul sau ca va face recurs.

Monica Macovei si Dan SovaFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

"In urma cu aproape doi ani de zile Dan Sova, deputat PSD, m-a actionat in judecata pentru ca am spus ceea ce relatase deja presa: avocatul Dan Sova, ca si prietenul lui Ponta, a avut contracte cu statul si a castigat bani publici. Multi! A pierdut procesul in instanta de fond, care a retinut ca nu sunt intrunite elementele raspunderii civile. Acum Curtea de Apel Bucuresti i-a admis apelul. Voi face recurs", scrie Monica Macovei pe blogul sau.

Europarlamentarului PDL mai enumera pe blog si cateva "posibile raspunsuri" la intrebarea "ce l-a deranjat pe Dan Sova, partener pentru o vreme la propria casa de avocatura cu Victor Ponta".

Macovei: Ma gandesc sa vorbesc la MIT si Harvard despre cum au castigat Ponta si Sova bani publici din contracte cu statul

"Presa a scris in repetate randuri despre avantajele parteneriatului cu Victor Ponta, si anume cresterea substantiala a veniturilor casei de avocatura "Sova si asociatii", dupa ce Ponta i s-a alaturat. Numai un exemplu: in anii 2007-2008, "Sova si asociatii" a obtinut circa 5,6 milioane RON de la companii din judetul Gorj, in perioada anterioara si, mai ales, pe parcursul relatiilor de parteneriat cu deputatul de Gorj si avocatul Victor Ponta. In documentul atasat gasiti in detaliu aceste date financiare.

Am sustinut constant - si sustin in continuare - introducerea incompatibilitatii intre calitatea de avocat si cea de parlamentar, fiind si initiatoarea, pe vremea cand eram ministru al Justitiei, a unui proiect de lege in acest sens. Ceea ce a scris presa despre parteneriatul Ponta-Sova nu a facut decat sa-mi intareasca aceasta convingere: parlamentarii nu trebuie sa profeseze ca avocati", scrie Monica Macovei.

Eurodeputatul PDL isi incheie postarea spunand ca se gandeste "ca maine si joi la MTI si Harvard, unde am fost invitata, sa relatez despre cum au castigat Ponta si Sova bani publici din contracte cu statul in contextul discutiei despre incompatibilitati si buna guvernare".

Monica Macovei, in septembrie 2009: "Uitati-va la avocatii din Parlament, sunt doi tineri din PSD, care au contracte de milioane de euro de la companii de stat"

In septembrie 2009, in cadrul Scolii de vara a PDL de la Costinesti, Monica Macovei a declarat ca doi tineri parlamentari PSD au contracte de milioane de euro cu companii de stat din judetele unde sunt parlamentari, aratand ca acesta reprezinta un caz clar de coruptie, potrivit Ziarului Financiar care citeaza o stire Mediafax.

"Uitati-va la avocatii din Parlament, sunt doi tineri din PSD, de exemplu, care au contracte de milioane de euro, bani pe care ii iau pe consultanta juridica, de la companii de stat din judetele unde ei sunt parlamentari. Aceasta este exact fapta tipica de coruptie prin influenta politica. Nu este cu nimic deosebita de alta fapta de coruptie", a spus fostul ministru al justitiei.

Ulterior, ea i-a nominalizat pe cei doi parlamentari PSD, spunand ca s-a referit la deputatul Victor Ponta, care este si ministru pentru relatia cu Parlamentul, si senatorul Dan Sova si a adaugat ca aceste informatii au aparut in presa. Macovei a aratat ca primul pas care ar trebui facut este introducerea incompatibilitatii intre cele doua calitati, de avocat si parlamentar. "Cat timp esti in Parlament, nu exerciti aceasta profesie (de avocat - n.r.)".

"Voi prezenta documentele emise de la CE Turceni si CE Rovinari care atesta ca nu am avut legaturi contractuale cu aceste unitati. Si astept sa isi prezinte si Macovei dovezile pe baza carora acuza un membru al Guvernului de coruptie (n.r. la ora aceea, Victor Ponta era ministru pentru relatia cu parlamentul). Daca Macovei are aceste dovezi imi voi da demisia din Guvern si din functia de deputat daca nu, ii cer ei sa faca acest lucru si sa demisioneze din functia de europarlamentar", declara atunci revoltat Victor Ponta. (Sursa: Gorjeanul)

Victor Ponta si Dan Sova in scandalul banilor pentru consultanta juridica de la complexurile energetice Turceni si Rovinari

La 22 iunie, presedintele PSD, Victor Ponta, a primit o invitatie de la ANAF, in care era solicitat sa se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaratiile de venit pe 2007 si 2008 si cu registrul jurnal de incasari si plati. Adresa apartinea Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, Activitatea de Inspectie Fiscala, Serviciul de Inspectie Fiscala Persoane Fizice.

Invitatia primita de Ponta este datata 20 iunie 2011, zi in care doua cotidiene centrale relatau ca un control facut de ANAF la complexurile energetice Turceni si Rovinari ar fi demonstrat ca firma de avocatura condusa de senatorul Dan Sova, din care a facut parte si Victor Ponta ca "senior partner", a incasat ilegal 4,4 milioane de lei. Potrivit relatarilor presei, in raportul facut de ANAF se concluzioneaza ca mai mult de jumatate din banii incasati de SCA "Sova & Asociatii" de la Turceni si Rovinari - 4,4 milioane de lei din 7,1 milioane, au fost platiti necuvenit in baza unor contracte intocmite defectuos, prin incalcarea prevederilor OUG 34/2006, privind achizitiile publice.

In 21 iunie, la intalnirea de la Cotroceni, presedintele Traian Basescu i-a spus liderului PSD, Victor Ponta, ca l-ar putea intreba despre banii de la Midia si Rovinari.

"Am o rugaminte. Incerc sa nu fiu ironic si sa va intreb de banii de pe la Midia sau Rovinari", a spus Basescu, Ponta raspunzand ca poate sa-l intrebe orice. "Pot sa raspund la toate intrebarile", a adaugat presedintele PSD.