Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a declarat, luni, pentru Mediafax, ca nu sustine legea promovata de Ecaterina Andronescu privind admiterea la facultate a elevilor care nu au luat bacalaureatul si a precizat ca apare dintr-o eroare la coinitiatori si deja a facut cerere pentru a-si retrage semnatura.

Lia Olguta VasilescuFoto: Agerpres

Vasilescu a precizat ca nu este de acord cu proiectul de lege promovat de colega sa de partid Ecaterina Andronescu, prin care elevii care nu au luat examenul de bacalaureat au posibilitatea de a fi admisi la unele facultati.

Olguta Vasilescu a mentionat ca semnatura ei apare pe initiativa legislativa dintr-o eroare a consilierilor de la grupul PSD din Senat.

"Acum doua saptamani, doamna Andronescu a propus in grupul nostru din Senat un proiect de lege privind organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat. Eu am fost de acord si am semnat initiativa, alaturi de mai multi colegi senatori. Saptamana trecuta, la discutiile din grup, s-a renuntat la aceasta initiativa, doamna Andronescu propunand proiectul cu elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat. Dintr-o eroare a unor consilieri, lista de semnaturi de pe celalalt proiect legislativ a fost copiata pe noua propunere. Eu nu sunt de acord cu aceasta propunere a doamnei senator Andronescu si am facut cerere la Biroul Permanent al Senatului sa imi retrag semnatura de pe proiect", a explicat Olguta Vasilescu.

  • Proiect de lege PSD: Absolventii care nu au luat Bacalaureatul ar putea sa se inscrie la facultate si sa urmeze un an pregatitor

Parlamentarii PSD Ecaterina Andronescu, Titus Corlatean si Cristian Dumitrescu au depus o initiativa legislativa privind posibilitatea inscrierii la facultate pentru o parte dintre elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat. Coinitiatori ai proiectului legislativ apar peste 30 de senatori PSD, intre care si Olguta Vasilescu. Proiectul acorda dreptul tuturor absolventilor care nu au obtinut nota de trecere la toate probele, dar au inregistrat o medie de minimum sapte sa se inscrie la facultate.

Controversatul proiect de lege mai creeaza un avantaj elevilor care sunt primiti la facultate desi nu au promovat examenul de bacalaureat, obligand statul sa ii finanteze pe acestia "cel putin la nivelul ajutorului de somaj".

Proiectul a fost catalogat de catre premierul Emil Boc drept o "tampenie populista", in timp ce ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a spus ca este o propunere "nastrusnica" si "iresponsabila".

Duminica, premierul Emil Boc le-a cerut liderilor USL Victor Ponta si Crin Antonescu sa retraga initiativa legislativa. Boc le-a transmis liderilor opozitiei sa nu creeze sperante iluzorii tinerilor, care, in loc sa fie preocupati de carte, sa caute "alte alternative". In opinia sa, solutiile trebuie sa insemne carte si munca, Boc subliniind ca o societate se contruieste pe temeiuri sigure, nu prin tot felul de propuneri care nu incurajeaza munca.

Liderul PSD Victor Ponta a declarat ca o va ruga pe Ecaterina Andronescu sa retraga proiectul privind admiterea la facultate a elevilor care nu au luat bacalaureatul, imediat dupa ce premierul Boc va prezenta un proiect referitor la cei 100.000 de tineri vizati de masura.

"Domnul Boc este in opozitie ca, daca e la putere, inseamna ca are majoritate. Si inteleg ca are o problema in general cu legile opozitiei ca nu se strang ai lui de la putere sa le respinga. In al doilea rand, o sa vorbesc cu doamna Andronescu - ca nu e initiativa mea sau a domnului Antonescu - si o sa retragem proiectul de lege imediat ce domnul Boc vine si ne spune care este programul Guvernului pentru cei 100.000 de tineri ramasi practic fara nicio sansa", a declarat Ponta.

Forul decizional in privinta acestui act normativ este Senatul, unde puterea are dificultati in a-si asigura majoritatea la dezbateri si la vot.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat insa, luni, ca formatiunea sa nu a sustinut initiativa promovata de parlamentarii social-democrati potrivit careia tinerii care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot inscrie la facultate, el apreciind ca nu aceasta este solutia.