Presedintele PDL, Emil Boc, a cerut duminica liderilor PSD si PNL sa retraga initiativa legislativa ce prevede ca absolventii de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat sa fie inscrisi la facultate, transmite Agerpres. El a acuzat Opozitia de populism. Prevederea face parte dintr-un proiect de lege depus marti la Camera Deputatilor de social-democratii Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean. Potrivit documentului, anul pregatitor poate fi "echivalat total" cu anul I de facultate, daca absolventii iau BAC-ul, iar finantarea va fi de la stat. Victor Ponta (PSD) a declarat pentru Mediafax ca "retragem proiectul dupa ce ne spune Boc ce planuri are pentru tineri".

"Ce dovada mai buna de populism puteti avea decat ultima propunere a PSD ca cei care nu au luat Bacalaureatul sa fie inscrisi la facultate si sa-si poata continua studiile. Este ultima forma sau apogeul populismului de care PSD da dovada. Oamenii astia nu s-au lecuit deloc, nu au inteles ca cu populismul nu se mai poate guverna", a declarat Boc, prezent la constituirea Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala a Partidului Democrat Liberal

Emil Boc a mai spus ca nu a auzit pe nimeni din randul PNL sa comenteze initiativa venita din partea PSD: "Nu am auzit pe nimeni din randul PNL sa comenteze aceasta initiativa. Sunt parteneri de alianta, daca nu gresesc, dar nu l-am auzit pe domnul Antonescu, care este atat de vocal uneori, sa comenteze aceasta initiativa, nu l-am auzit pe domnul rector Andrei Marga sa comenteze aceasta initiativa si sa spuna daca i-ar conveni la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj sa inmatriculeze studenti care nu au trecut Bacalaureatul".

In opinia lui Boc, initiativa reprezinta inca o dovada ca, daca USL ar ajunge la Putere, nu i-ar interesa decat un singur lucru, populismul: "Voturile de moment, fara sa le pese ce s-ar intampla cu tara pe termen mediu si lung. Fac apel inca o data la Victor Ponta si Crin Antonescu sa retraga aceasta initiativa legislativa pentru a nu crea sperante iluzorii tinerilor".

Reactionand la solicitarea lui Boc, liderul PSD Victor Ponta a declarat pentru Mediafax ca o va ruga pe Ecaterina Andronescu sa retraga proiectul privind admiterea la facultate a elevilor care nu au luat bacalaureatul, imediat dupa ce premierul va prezenta un proiect referitor la cei 100.000 de tineri vizati de masura: "Domnul Boc este in opozitie ca, daca e la putere, inseamna ca are majoritate. Si inteleg ca are o problema in general cu legile opozitiei ca nu se strang ai lui de la putere sa le respinga. In al doilea rand, o sa vorbesc cu doamna Andronescu - ca nu e initiativa mea sau a domnului Antonescu - si o sa retragem proiectul de lege imediat ce domnul Boc vine si ne spune care este programul Guvernului pentru cei 100.000 de tineri ramasi practic fara nicio sansa".

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat vineri pentru HotNews.ro ca, prin propunerea legislativa depusa marti la Parlament, Ecaterina Andronescu "arata modul in care a condus ministerul: in functie de interesele fabricilor de diplome care aduceau bani partidului". Ministrul a avertizat ca "in acest an universitar ceea ce s-a intamplat la bacalaureat se va intampla si in universitati".

"Vedem acum de ce s-au opus cu disperare noii legi. Sprijinitorii acestor practici revoltatoare au plecat din minister odata cu Andronescu-PSD care au format o cardasie a mediocritatii cu rudele rectorilor din Parlament, care aduce atingere grava credibilitatii Parlamentului. Aceasta initiativa denota inconstienta, atinge grav credibilitatea Romaniei pe care am recladit-o prin Legea Educatiei Nationale, inclusiv prin clasificarea universitatilor de catre un organism international", a afirmat Funeriu (vezi declaratiile complete aici) .

La randul sau, premierul Emil Boc a spus tot vineri ca initiativa unor parlamentari PSD ca elevii sa intre la facultate fara promovarea examenului de bacalaureat reprezinta "o sfidare a normelor de bun simt" si este "degradant" pentru un partid sa faca o asemenea propunere. El a acuzat PSD ca astfel doreste ca Romania "sa se afunde in mocirla" creata de social-democrati atunci cand au fost la guvernare, doar de dragul unor voturi care ar putea veni din partea celor care nu au luat bacalaureatul.

HotNews.ro a scris ca unul dintre initiatorii proiectului de amendare a Legii Educatiei Nationale este Cristian Dumitrescu - presedintele Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, care este sotul Corinei Dumitrescu - rector al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir".