Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase si secretarul de stat al Departamentului Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, au pledat pentru legea votului prin corespondenta la prima editie a Forumului Romanilor de pretutindeni. Anastase a declarat ca legea votului prin corespondenta este gest de reparatie morala pentru romanii plecati in afara, dar conectati la realitatile romanesti. Secretarul de stat Eugen Tomac le-a spus reprezentantilor romanilor din diaspora ca trebuie sa mearga la vot pentru ca statul roman sa-i poata sprijini mai mult.

"Legea votului prin corespondenta este o tema importanta, e un gest de reparatie morala pentru romanii plecati in afara, dar conectati la realitatile romanesti. (...) Legea permite sa revina in dezbatere publica o recunoastere a drepturilor romanilor de pretutindeni. Comunitatile romanesti au nevoie de legi dinamice, care sa fie adoptate. E prima oara cand abordam relatia cu romanii de pretutindeni printr-o strategie care vizeaza unitatea si sprijinirea celor care au ales sa traiasca in afara granitelor pentru rezolvarea problemelor lor", a declarat Roberta Anastase.

Presedintele Camerei Deputatilor le-a explicat reprezentantilor romanilor din strainatate ca beneficiile legii sunt "pentru romani, nu pentru un partid politic".

"Legea e o solutie dreapta pentru cei peste trei milioane de romani ce au ales sa traiasca in afara tarii. Cine se teme de votul prin corespondenta, se teme de fapt de optiunea in sine a romanilor. Asa se vede ca deciziile dure de reforma ale statului sunt aprobate si de cei care traiesc la Roma, Londra sau Madrid", a explicat Anastase.

Secretarul de stat al depratamentului romanii de pretutindeni Eugen Tomac le-a vorbit participantilor depre necesitate prezentarii in umar cat mai mare la vot pentru ca statul roman sa-i poata sprijini mai mult .

"Cred ca sprijinul pe care poate sa-l ofere in viitor statul roman va fi mult mai mare daca dumneavostra in calitate de lideri ai romanilor aflati peste hotare ii veti convinge pe conationalii nostri sa se prezinte la vot indiferent cum voteaza. Cu cat mai mare va fi procentul cetatenilor romani care se prezinta la urne in timpul competitiilor electorale cu atat mai mare va fi spriijinul pe care statul roman poate sa-l acorde romanilor, indiferent unde locuiesc", le-a transmis Eugen Tomac celor prezenti la Forumul Romanilor de Pretutindeni" . a explicat secretarul de stat.

In mapele primite de catre invitati este proiectul de lege privind votul prin corespondenta. Proiectul a fost initiat de Ministerul de Externe si supus dezbaterii publice si se adreseaza cetatenilor romani, care au drept de vot conform legislatiei romane si au domiciliul sau resedinta in strainatate.

  • Initiativa stipluleaza ca romanii din strainatate care doresc sa voteze prin corespondenta trebuie sa adreseze in acest sens o cerere scrisa de inscriere in registrele electorale la misiunea diplomatica a Romaniei din statul de domiciliu sau resedinta sau la oficiul consular al Romaniei in a carei/a carui circumscriptie consulara acestia isi au domiciliul sau resedinta. Cererea trebuie adresata cu cel putin 30 de zile inaintea datei scrutinului.
  • Potrivit proiectului, cu cel putin 15 zile inainte de ziua scrutinului, misiunea diplomatica va transmite, pe cheltuiala ministerului de Externe, prin posta si cu confirmare de primire, fiecarui cetatean roman inscris in registrul electoral, documentele necesare exercitarii votului prin corespondenta: buletin de vot, plic interior, certificat de alegator, plic exterior si instructiuni cu privire la procedura exprimarii votului prin corespondenta.

Plicul exterior va avea imprimata, ca adresa a destinatarului, adresa misiunii diplomatice sau a oficiului consular in functie de situatie.

Prima editie a Forumului Romanilor de pretutindeni se desfasoara la Palatul Parlmentului in perioada 30 septembrie-1 octombrie si are abordeaza teme care vizeaza programele, proiectele statului pentru romanii de pretutindeni, identitatea romaneasca in context european si international, drepturile si obligatiile cetatenilor romani care traiesc in afara granitelor.

Evenimentul este organizat de Camera Deputatilor si Guvernul prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si participa 200 de reprezentanti ai societatii civile si ai asociatiilor romanilor din afara granitelor tarii - Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Franta, Elvetia si Moldova.

La deschiderea lucrarilor au participat premierul Emil Boc, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, secretarul de stat in departamentul pentru romanii de pretutindeni, Eugen Tomac si presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc.