Prim-vicepresedintele PDL Teodor Baconschi declara ca, alaturi de Sorin Frunzaverde, a primit un "mandat tacit" in partid pentru a continua discutiile privind Miscarea Populara, el mentionand ca va propune consultari pentru a prelua in programul politic al PDL agenda clasei de mijloc, relateaza Mediafax.

"Au fost discutii (n.red. in BPN al PDL), inclusiv lansarea ideii acesteia in cadrul partidului despre o Miscare populara", a spus Baconschi, miercuri, la TVR Info, referindu-se la sedinta de luni a partidului.

Intrebat daca s-a stabilit in PDL un grup de lucru care sa negocieze si sa redacteze un proiect pentru Miscarea populara, Baconschi a raspuns: "Lunea trecuta am intervenit eu si Sorin Frunzaverde. A aparut un fel de mandat tacit - sa vedem daca se confirma formal - ca noi sa gasim in continuare si cu Valeriu Stoica si cu alte capete ganditoare ale partidului cum se poate articula".

"Dar eu o vad ca pe o chestiune de bun-simt. Voi propune o serie de consultari, care sa ne permita sa preluam in programul politic al PDL agenda clasei de mijloc. Asta inseamna un dialog structurat cu calendar si agenda, cu mediul antreprenorial, cu ONG-urile reprezentative si apropiate de o viziune de centru-dreapta, cu elita intelectual-academica, cu bisericile. Trebuie sa avem aceste dialoguri", a mai spus Teodor Baconschi.

El a fost intrebat si despre sursa listelor publicate in presa pe care numele sau s-a regasit printre cele ale potentialilor ministri remaniabili. "Vin de la diversi adversari politici. Mai cu seama dinspre USL, dar nu exclud anumite complicitati transpartinice. Traim, din pacate, dintr-un material abundent si dezgustator de calomnii, zvonistica asta permanenta din care ne hranim... pe post de informatie sau de analiza lucida. Nu cred ca trebuie sa pierd vremea cu astfel de zvonuri nici pentru a le infirma prea insistent, nici pentru a le confirma. Am constiinta impacata, imi fac treaba cu cat de multa constiinciozitate pot si cu mult efort, inclusiv fizic", a spus Baconschi.

In opinia sa, oameni de genul lui Sebastian Lazaroiu sunt necesari PDL. "Pe de-o parte, e o obligatie a fiecarui membru al Guvernului de a se solidariza cu Executivul. (...) Nu regret mai putin aceasta despartire dupa parerea mea prea brutala si intempestiva pentru ca a venit asa, pe nepusa masa. Am inteles reactia partidului, am respectat decizia premierului. In acelasi timp, consider ca Sebastian Lazaroiu si altii ca domnia sa - intelectuali cu viziuni de dreapta - care doresc sa contribuie la un proiect politic mai mare de coagulare a dreptei sunt bineveniti si sunt partenerii nostri de dialog (...) Astfel de oameni trebuie sa fie partenerii nostri", a mentionat el.

PDL intentioneaza sa constituie rapid Miscarea Populara, astfel incat aceasta sa fie definitivata pana la sfarsitul lunii octombrie.

Potrivit lui Frunzaverde, din Miscarea Populara ar trebui sa faca parte grupari politice, reprezentanti ai societatii civile, ONG-uri, grupari sindicale, daca vor dori, dar si persoane fizice.

El a mai spus ca principalul obiectiv al Miscarii Populare ar fi coagularea fortelor de centru-dreapta si deschiderea spre societatea romaneasca. Frunzaverde a aratat ca exista discutii in interiorul partidului pe aceasta tema si crede ca de acum acest demers va fi mai clar.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la TVR 1, ca, in opinia sa, trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei eventuale aliante, mentionand ca de aceea a si rugat-o pe fiica sa sa inregistreze la OSIM aceasta denumire. El nu a dorit sa faca mai multe precizari privind momentul realizarii unei eventuale aliante sau despre componenta acesteia.

Fiica cea mare a sefului statului, Ioana Basescu, a depus, in 11 aprilie, la OSIM, o cerere de inregistrare a marcii "Miscarea Populara", domeniile asociate fiind educatie, instruire, divertisment, servicii stiintifice si tehnologice, crearea calculatoarelor, servicii juridice, personale si sociale.