Dupa ce timp de trei saptamani conservatorii au facut presiuni pentru obtinerea mai multor candidaturi, Victor Ponta si Crin Antonescu le-au retezat pretentile, luni, la sedinta USL. "Fie respectati deciziile USL, fie mergeti singuri mai departe", a fost mesajul catre Dan Voiculescu, care s-a deplasat personal in sediul din Kiseleff cu speranta ca-si va impune punctul de vedere. Liderul fondator al PC, insotit de Daniel Constantin, a parasit sedinta cu amenintari ca partidul sau paraseste USL.

Potrivit surselor Hotnews.ro, social democratii si liberalii au analizat posibilitatea desprinderii conservatorilor de USL si au ajuns la concluzia ca procentele electorale s-ar ridica daca Ponta si Antonescu se distanteaza de imaginea lui Dan Voiculescu. In schimb, la cateva ore de la sedinta tensionata, conservatorii lui Voiculescu au revenit la sentimente la bune si au anuntat ca sustin in continuare proiectele USL.

CONTEXT. Dupa scandalul provocat de candidatura pentru primaria Iasi, conservatorii au fost ignorati total de presedintele PSD, Victor Ponta. In schimb, conservatorii au fortat nota cu liberalii. Dan Voiculescu a ridicat miza, cerand mai multe candidaturi pentru conservatori.

Potrivit intelegerii cu PNL, conservatorii au obtinut candidaturi pentru cinci primarii resedinta de judet (Deva, Arad, Sibiu, Piatra Neamt, Targoviste) si o candidatura la sefia Consiliul Judetean Maramures. Conservatorii le-au cerut liberalilor sustinerea pentru primariile de la Galati, Focsani, Cluj.

Pretentiile lui Voiculescu i-au iritat pe liberali. La sfarsitul saptamanii trecute, liderul PNL de la Iasi, Relu Fenechiu, a declarat ca va cere conducerilor PSD si PNL scoaterea PC din USL, motivand ca intr-o alianta serioasa deciziile nu se pot lua in urma santajului unuia dintre aliati.

Potrivit surselor din USL, social democratii cat si liberalii au luat in calcul si o eventuala rupere de partidul lui Voiculescu. "La nivelul conduceri PSD s-au facut calcule si s-a constatat ca desprinderea de partidul lui Voiculescu ar aduce USL la alegerile electorale 4-5 procente in plus. Asocierea lui Ponta si Antonescu cu imaginea lui Voiculescu se simte in perceptia electoratului " au declarat sursele citate.

ATACUL PC. Dan Voiculescu a venit la sedinta pregatit sa-i ameninte pe Victor Ponta si Crin Antonescu ca rupe Uniunea daca nu-i solutioneaza doleantele. Potrivit surselor citate, Voiculescu si-a inceput discursul reprosandu-le liderlor USL ca partidul sau a fost exclus de la deciziile USL. Voiculescu s-a plans de faptul ca nu s-a tinut cont de conservatorii cand s-a luat decizia sustinerii lui Sorin Oprescu si ca Daniel Constantin nu fost invitat la anuntul candidaturii acestuia pentru Capitala. Liderul fondator al PC ar fi cerut in sedinta reluarea discutiilor pe candidatura la primaria Bucuresti.

Reprosurile si solicitarea lui Voiculescu l-au iritat pe presedintele PNL. Antonescu i-a replicat lui Voiculescu ca partidul sau emite pretentii mult prea mari si ca Daniel Constantin, nefiind co-presedinte al USL, nu are drept de veto pentru candidatura la Bucuresti. Liderul PNL si-a continuat atacul aratand ca nu este fair play ca PC sa anunte public ca va merge singur la alegerile locale din 2012 fara sa discute in prealabil in interiorul ACD acest lucru.

REPLICA PNL. Antonescu i-a spus lui Voiculescu ca in calitate de lider al PNL si-a asumat public alianta cu PC si a purtat in spate toate reprosurile atat din partea propriilor sai oameni cat si din partea opiniei publice. "Am intrat intr-o alianta politica sa castigam alegerile nu se ne batem unii cu altii. Trebuie sa existe reguli. Ce s-a intamplat saptamana trecuta nu e in regula, daca aveti senzatia sa ne santajam unii pe altii ca sa obtinem beneficii nu merge", i-ar fi spus Antonescu

Voiculescu a incercat sa se replieze explicand ca PC este loial USL, insa liderul PNL i-a expus situatia transant: fie respecta decizile partenerilor de alianta, fie merge singur mai departe. "PC trebuie sa se hotarasca daca respecta sau nu decizile aliatilor din USL. Daca nu vreti, singurul beneficiar al acestei situatii este Traian Basescu", ar fi spus Antonescu potrivit surselor citate.

Pus la colt de liderul PNL, Dan Voiculescu ar fi replicat: "In conditiile astea ramane ne gandim serios daca mai ramanem sau nu in USL". Voiculescu si Daniel Constantin au parasit sedinta USL in tromba, fara a face declaratii de presa. Imediat, conservatorii au lansat informatia ca organizeaza o sedinta cu liderii din teritoriu pentru a decide daca raman sau nu in USL.

Presedintele PNL, Crin Antonescu a recunoscut la finalul sedintei ca exista tensiuni in USL, declarand in gluma ca "unde exista viata exista tensiune" dar in ciuda eforturilor actualei puteri de a transmite mesajul ca USL este subrezita, Uniunea "merge mai departe".

Totodata, Antonescu a retezat pretentile conservatorilor pentru primaria Iasi precizand ca USL va merge unita, cu candidat comun la CJ, desemnat de PNL, iar la primarie este spirjinit candidatul PSD Gheorghe Nichita.

PASUL INAPOI. La cateva ore, conservatorii s-au calmat si au transmis un comunicat de presa prin care anunta sustinerea USL si ca vor face tot posibilul ca Uniunea" sa isi atinga obiectivul".

"Din punctul nostru de vedere, din punct de vedere al Partidului Conservator, vrem sa mentinem constructia care se numeste USL. Suntem ultimii care am putea fi acuzati ca facem jocurile cuiva sau ca dorim destructurarea unei uniuni la care am pus umarul mai mult decat altii sa o construim. Nu cred ca se clatina USL si daca se va clatina vreodata vreau sa va ofer inca o data certitudinea ca nu din cauza PC se va clatina. Este un proiect personal si al meu la care tin foarte mult si voi face tot posibilul ca USL sa isi atinga obiectivul pe care si l-a propus", a declarat Daniel Constantin, citat de agentia Agerpres.

Scandalul din interiorul USL a pornit in urma cu trei saptamani. Social democratii si conservatorii lui Voiculescu au avut un schimb de replici dur prin intermediul presei. PC a cerut candidatura pentru primaria Iasi unde dorea sa-l nominalizeze pe Tudor Ciuhodaru, in timp ce PSD nu a vrut sa cedeze scaunul lui Gheorghe Nichita. Conflictul intre cele doua formatiuni politice s-a agravat dupa ce Ponta a declarat ca "daca nu-i convine, PC poate sa mearga singur in alegeri".

In replica, presedintele PC a avertizat ca USL nu poate functiona juridic daca se retrag conservatorii. Pe fondul discutiilor liderilor PSD si PNL cu Sorin Oprescu pentru candidatura Capitalei, conservatorii au iesit si l-au anuntat public pe Cristian Popescu Piedone drept candidat PC la primaria Bucuresti. La cateva zile diferenta, Ponta si Antonescu il oficializeaza pe Sorin Oprescu. Conservatorii, neinvitati la conferinta de presa, au declarat ca merg singuri la alegerile locale.

Citeste si: