O noua batalie in Parlament / Vezi cine sunt cei doi candidati propusi de putere si de opozitie pentru functia de Avocat al Poporului

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 26 septembrie 2011, 19:32 Actualitate | Politic


Gheorghe Iancu si Valer Dorneanu
Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
PDL si USL vor duce marti o noua lupta in plenul Parlamentului pentru a-si impune candidatul in functia de Avocat al Poporului, institutie care are menirea sa apere drepturile si libertatile cetateanului in conflictele cu administratia publica, dar care poate si ataca la Curtea Constitutionala legile si ordonantele de urgenta. USL l-a propus la aceasta functie pe Valer Dorneanu, fost procuror in perioada comunista, fost deputat si presedinte al Camerei Deputatilor in legislatura 2000-2004. Dorneanu a fost propus anul trecut pentru unul din locurile de judecator al Curtii Constitutionale. De partea cealalta, PDL il sustine pe Gheorghe Iancu, profesor universitar la drept, acuzat prin presa ca ar lua "spaga mascata" de la studenti si cercetat de politie in trecut pentru ca a spart cu pumnul parbrizul unei masini care l-a claxonat in trafic.

Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, au stabilit, in sedinta comuna de luni, ca in ziua de marti, 27 septembrie, incepand cu ora 14.00, sa aiba loc sedinta comuna a plenului reunit al Parlamentului, informeaza Agerpres.

Vicepresedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, a precizat ca ordinea zi a plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului este una incarcata. Chelaru a amintit si de numirea Avocatului Poporului, functie pentru care puterea si opozitia si-a desemnat in prima parte a anului fiecare cate un candidat.

Pe 20 iunie, PDL a anuntat ca il sustine pe Gheorghe Iancu pentru functia de Avocat al Poporului.

Gheorghe Iancu a fost pana de curand adjunctul Avocatului Poporului. Iancu a mai fost si adjunctul directorului Autoritatii Electorale Permanente (AEP), consilier juridic sef in Ministerul Silviculturii (1982-1987), procuror la Tribunalul Suprem si la Parchetul General de pe langa Curtea Suprema de Justitie, secretarul general al Curtii Constitutionale (1995-2000), consilier de conturi la Curtea de Conturi (2000-2001) si sef al Departamentului juridic al Camerei Deputatilor.

Gheorghe Iancu - acuzat ca ar lua "spaga mascata" de la studenti

Intr-un articol publicat pe 12 ianuarie 2011, Academia Catavencu il acuza pe Gheorghe Iancu, "profesor de Drept constitutional la doua facultati: la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti si la catedra de Drept constitutional a Universitatii Titu Maiorescu", ca "jupoaie pielea de pe spinarea studentilor, pe care ii obliga sa-i cumpere cursurile".

Potrivit sursei citate, Iancu ar fi "inventat o norma personala de lasat studenti la restante, care il umple de parale din taxele de re-examinare. Exemplu: le vinde studentilor indigesta lucrare Drept Constitutional si institutii politice, vol. I, de 69 de lei, aparuta la Editura Beck, fenomen ce nu figureaza in declaratia de avere. Jegul de volum II face 50 de lei, deci un student care se amageste ca va promova examenul decarteaza fix 119 lei. Studentii se pling ca libraria Universitatii "Titu Maiorescu" nu da niciodata bon fiscal, pe motivul ca <<nu merge casa>>".

In 2007, Gazeta de Sud scria despre Gheorghe Iancu, intr-un articol intitulat "Spaga mascata sub nasul procurorilor si judecatorilor", ca "o parte dintre candidatii care au sustinut joi, 15 februarie, un examen la Universitatea "Constantin Brancusi" din Targu Jiu, in cadrul cursului de master pe care il urmeaza, au contribuit cu anumite sume de bani pentru a cumpara o carte a conf. univ. dr. Iancu Gheorghe".

Potrivit einformatii.ro care citeaza articolul din Gazeta de Sud, "printre candidati se numarau si multi judecatori, procurori si politisti. Unii dintre ei au platit 400.000 de lei vechi pentru a cumpara cartea, desi aceasta nu le mai era folositoare, pentru ca examenul urma sa-l sustina in momentul respectiv. Aceasta forma de cumparare de carti si cursuri este cunoscuta printre studenti drept spaga mascata."

Cercetat de politie pentru ca a spart cu pumnul parbrizul unei masini care l-a claxonat in trafic

Gheorghe Iancu
Foto: Agerpres
In 2006, Gheorghe Iancu a fost cercetat de politie pentru ca a spart cu pumnul parbrizul unei masini care il claxona pentru ca a oprit in drum. Potrivit cotidianul.ro, "Iancu, despre care colegii spun ca este o persoana extrem de nervoasa, se afla intr-un Renault, in apropierea Pasajului Marasesti, si a cerut soferului sa opreasca pentru a merge la sediul Autoritatii Electorale Permanente pentru a lua citeva acte. Soferul a oprit in drum si a fost claxonat de Todorel Negrescu, aflat intr-un VW Passat care rula in spate. Dupa ce a coborit din masina, deranjat de claxon, Iancu a dat cu pumnul in parbrizul Passatului, pe care l-a spart".

Site-ul pardaf.ro, intr-o postare intitulata "Sceleratul de la catedra de Drept", il acuza pe Iancu ca ar fi notat cu 4 lucrarea unui student de la ID (Invatamant la Distanta) si nu a raspuns la cererea studentului de a-i justifica nota acordata.

"Studentii sunt absolut ingroziti de acest satrap care in fiecare sesiune, fara sa citeasca macar o lucrare, da 4 la jumatate de clasa! Daca cumva isi permite vreun student sau vreo studenta sa conteste nota este pur si simplu injurat, persiflat si umilit chiar in fata colegilor lui sau mai ales, ei! Da, se lasa cu plansete de umilinta!", apare scris pe site-ul pardaf.ro unde este postat si un clip video cu Gheorghe Iancu filmat de catre unul dintre studenti .

Fostul adjunct al Avocatul Poporului a fost propus de PDL ca Avocat al Poporului. La sedinta comisiilor juridice ale Parlamentului, Gheorghe Iancu a declarat ca isi doreste sa creeze un climat de stabilitate in aceasta institutie, care sa creeze conditiile pentru a lucra asa cum trebuie in domeniul protectiei drepturilor si a libertatilor cetatenilor.

"Cunosc institutia Avocatul Poporului foarte bine, pentru ca am pus umarul la mutarea ei in noul sediu si la reorganizarea ei structurala. Imi pot permite sa spun ca, felul cum se prezinta ea in momentul de fata, este si efectul muncii mele, eu am fost cel care a facut legea privind infiintarea Autoritatii de Surpaveghere a datelor, am implementat acea recomandare a Europei legata de protectia datelor personale. Ce-mi doresc sa fac, as vrea acolo un climat de stabilitate si mai ales un climat universitar, un climat care sa creeze bazele si conditiile pentru a lucra cum trebuie in domeniul protectiei drepturilor si a libertatilor cetatenilor", a spus Iancu. (Sursa)

Candidatul USL - fost deputat si presedinte al Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu

USL a anuntat in luna mai ca il sustine pe Valer Dorneanu la functia de Avocat al Poporului. In prezent, Dorneanu este in prezent adjunct al Avocatului Poporului.

Potrivit CV-ului sau de la Camera Deputatilor, Dorneanu a absolvit in '67 Facultatea de Drept a Facultatii Bucuresti si a ocupat, in perioada comunista, numeroase posturi in aparatul de stat pe probleme de justitie. In perioada 1967-1974 Valer Dorneanu a fost procuror la procuraturile locale ale sectoarelor 5 si 6 din municipiul Bucuresti. Mai apoi a fost expert pe probleme de legislatia muncii la UGSR, si din nou procuror la Directia Recursuri Extraordinare Civile din Procuratura Generala intre anii 1980 - 1985. Din '85 si pana la Revolutie a fost consilier in cadrul Consiliului Legislativ.

Intre anii 1990-1992 Dorneanu a fost consilier al Presedintelui Romaniei pe probleme de legislatie, air din 1992 opana in 1995 a fost ministru pentru relatia cu Parlamentul. Din '95 si pana in 200 a fost Presedintele Consiliului Legislativ.

In 2000 a fost ales deputat in Circumscriptia electorala Iasi si a fost desemnat Presedintele Camerei Deputatilor in legislatura 2000-2004. In 2002 a devenit presedintele comisiei pentru revizuirea Constitutiei.

La alegerile parlamentare din 2008, Dorneanu a candidat din partea PSD in Colegiul 12 Nicolina, fiind invins de Nicusor Paduraru (PD-L).

In 1999, potrivit Revista 22, pe cand era presedintele Consiliului Legislativ, Valer Dorneanu a semnat  un raport al Consiliului prin care proiectul Legii lustratiei, avansat de un grup de deputati PNTCD in 1999, era respins.

In 2005, potrivit unui articol din Gandul, Valer Dorneanu, pe atunci presedinte al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si Petitii din Camera Deputatilor, "a pus umarul la o "improprietarire" cu dedicatie de 18 hectare in Baneasa". Detalii aici.

In septembrie 2010, Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat in plen, ca i-a cerut demisia secretarului general adjunct, Valer Dorneanu, pentru ca i-a trimis, spre a supune votului, un proiect de hotarare privind vacantarea unui post de deputat care a decedat. Detalii aici.

Dorneanu - a pierdut un post de judecator la Curtea Constitutionala in 2010 dupa o sedinta cu cantec in Camera Deputatilor

Daca in prezent Valer Dorneanu este propunerea USL pentru Avocatul Poporului, in aceeasi perioada din anul
Valer Dorneanu
Foto: Agerpres
trecut, Dorneanu era propunerea PSD pentru un loc de judecator la Curtea Constitutionala (CC). Votul din Parlament pentru numirea lui Dorneanu la CC a fost unul cu cantec.

Pe 1 iunie 2010, Camera Deputatilor a votat pentru numirea lui Valer Dorneanu in functia de judecator la Curtea Constitutionala. La sedinta au fost prezenti la vot 280 de deputati, iar pentru Valer Dorneanu au votat 161 de deputati. Candidatul puterii, Stefan Minea a primit doar 123 de voturi.

PDL a contestat rezultatul si a sustinut ca voturile lui Dorneanu nu sunt suficiente pentru a deveni judecator intrucat Legea Curtii Constitutionale impune o majoritate de jumatate plus unu din numarul total al deputatilor pentru alegerea unui nou membru, adica 168 de voturi.

Votul s-a reluat intr-o noua sedinta cu scandal care s-a prelungit pana noaptea tarziu la ora 2:00.

Scene incredibile au avut loc dupa miezul noptii cand reprezentantii PSD si PNL au blocat accesul la urne pentru a bloca inceperea votarii. Victor Ponta a propus suspendarea sedintei, dar propunerea nu a fost votata. Dupa ce au disparut pana si capacele de la urne, votarea s-a reluat in jurul orei 01.30 iar rezultatele au fost anuntate la ora 02.00.

Stefan Minea, candidatul sustinut de PDL, a fost  desemnat la limita (168 de voturi pentru si unul impotriva) ca judecator la Curtea Constitutionala. Candidatul PSD, Valer Dorneanu, a primit doar un singur vot pentru si 168 impotriva in timp ce doi deputati s-au abtinut la vot. Reprezentantii PNL au parasit sala si nu au participat la vot.

In ceea ce priveste nominalizarea din prezent a lui Valer Dorneanu pentru functia de Avcatul Poporului, Victor Ponta a declarat: "Cred ca un tip de reparatie morala pentru oamenii corecti si bine pregatiti care au suferit de pe urma abuzurilor comise de PDL in ultima perioada ar fi un gest normal si un gest pe care foarte multi din cei care au suferit in aceasta perioada il asteapta", a adaugat presedintele PSD. Ponta a afirmat ca una din "recomandarile" pentru Dorneanu este ca a fost votat de Camera Deputatilor ca judecator al Curtii Constitutionale, votul fiind insa reluat printr-o procedura pe care el a numit-o "fraudata si abuziva".

Ce este si ce face institutia Avocatul Poporului

Alegerile pentru Avocatul Poporului vin ca urmare a expirarii mandatului presedintelui institutiei inca in functiune, Ioan Muraru, ales in 2001 si reales in 2006. Mandatul lui Muraru a expirat pe 15 mai.

Procedura spune ca partidele de la putere si opozitie nominalizeaza fiecare cate un candidat ce este votat de catre plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senat. Avocatul Poporului este ales din randul personalitatilor vietii publice care indeplinesc conditiile de numire prevazute pentru judecatorii de la Curtea Constitutionala.

Avocatul Poporului este numit pentru un mandat cu o durata de 5 ani, mandat ce poate fi reinnoit o singura data. Functia de Avocat al Poporului este asimilata cu functia de ministru.

Avocatul Poporului este o institutie autonoma si independenta, dar raspunde in fata Parlamentului. Avocatul Poporului este echivalentul romanesc al Ombudsmanului, institutie din Europa Occidentala.

Avocatul Poporului este institutia publica al carei scop este sa apere drepturile si libertatile cetateanului in conflictele cu administratia publica (primari, prefecti, ministri, Politia, penitenciare, regii autonome s.a). Avocatul poporului isi exercita functiile fie din oficiu, fie la cererea persoanelor interesate.

Astfel, daca o institutie nu face ce trebuie, cum sau cand trebuie, cetateanul se poate plange la Avocatul Poporului, care teoretic este obligat sa il ajute. Spre exemplu, atunci cand s-a discutat despre celebra OUG 50/2010, clientii nemultumiti ai institutiilor bancare aveau la dispozitie fie parlamentarii, fie institutia Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constitutionala aplicarea ordonantei.

De ce este important Avocatul Poporului? Institutia poate ataca la Curtea Constitutionala legile si ordonantele de urgenta

Institutia Avocatul Poporului are un rol extrem de important atunci cand vine vorba de atacarea legilor la Curtea Constitutionala (CC). Avocatul Poporului are puterea de ataca la Curtea Constitutionala legi aflate in vigoare sau ordonante de urgenta. Astfel, partea care detine controlul institutiei Avocatul Poporului poate ataca la CC si ar putea astfel anihila unele legi care nu-i convin.

Avocatul Poporului se implica in controlul de constitutionalitate prin atacarea unei legi la Curtea Constitutionala inaintea promulgarii acesteia de catre presedinte, prin atacarea unei legi care se aplica deja (exceptia de neconstitutionalitate), si prin emiterea de puncte de vedere in legatura cu procesele judecate la Curtea Constitutionala care privesc drepturile omului.

In plus, daca Avocatului Poporului primeste plangeri legate de activitatea Justitiei, poate sesiza ministrul, procurorul general, presedintele instantei sau Consiliul Suprem al Magistraturii.

Avocatului Poporului este si autoritate de supraveghere in domeniul protectiei datelor personale. Astfel, toate persoanele si institutiile care vor sa se ocupe de datele personale trebuie sa se inscrie la Avocatului Poporului ca operatori. Unul dintre principalii operatori este Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

746 de petitii analizate in domeniul drepturilor omului dintr-un total de peste 5.000 de petitii inregistrate in 2010

Mai putin de jumatate dintre romanii care au dreptate si sesizeaza Avocatului Poporului ajung sa-si vada problema rezolvata, a afirmat in luna mai profesorul Ioan Muraru, seful institutiei, care a criticat dur ineficienta institutiilor romanesti, scrie stirileprotv.ro

Ioan Muraru a apreciat ca doar "40-50 la suta" dintre petitionarii care "au dreptate in ceea ce reclama" la Avocatul Poporului "pleaca multumiti" dupa ce primesc serviciile institutiei conduse de el.

Institutia Avocatul Poporului a acordat, in 2010, 17.470 de audiente (cu peste 5% mai mult ca in 2009), a inregistrat 8.895 de petitii (cu peste 7% fata de 2009) si 6.928 de apeluri telefonice (cu peste 15% fata de 2009) la sediul institutiei si la birourile teritoriale. Institutia a efectuat 18 anchete, a exprimat 599 puncte de vedere privind exceptiile/obiectiile de neconstitutionalitate la solicitarea Curtii Constitutionale si a ridicat direct sapte exceptii de neconstitutionalitate.

In domeniul Drepturilor Omului, a analizat un numar de 746 de petitii ceea ce reprezinta 15% din totalul de 5.096 de petitii inregistrate la sediul central al institutiei Avocatul Poporului.

In cadrul Domeniului Proprietate, munca, protectie sociala, impozite si taxe au fost analizate un numar de 1.617 de petitii, reprezentand un procent de 31,7% din totalul de 5.096 de petitii inregistrate la sediul central al institutiei.

Dintre cele 18 anchete efectuate, patru au facut referire la dreptul de proprietate privata si trei anchete au privit dreptul la un nivel de trai si dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica.

In anul 2010, institutia Avocatul Poporului a avut o schema de personal ce cuprinde un numar de 99 de posturi finantate, repartizate la centru si in teritoriu. In anul 2010, Avocatul Poporului a avut alocat un buget de 5,5 milioane lei.

"Avem de-a face cu unul din cei mai importanti stalpi ai sistemului juridic; poate unul din cei mai importanti actori ai sistemului de drept; cu cel mai important aparator al interesului cetateanului de rand... nu-i asa?! Din pacate nu este. Rolul si functiunile (n.r. Institutiei Avocatul Poporului) (...) sunt egale cu zero. Pentru noi.

Realitatea si evenimentele de zi cu zi ne arata ca institutia Avocatului Poporului este una fantomatica, a carei activitatea este prea putin cunoscuta de cei mai importanti beneficiari ai sai - cetatenii - o institutie care nu starneste nimic presei (nici reactii de lauda, nici ironii, nimic); o institutie privita de presedintele PSD, Victor Ponta, ca fiind un loc binemeritat de odihna pentru un fruntas al partidului, actualul vicepresedinte, Valer Dorneanu", scrie portalul afaceripublice.ro, un proiect ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5509 vizualizari

 • +2 (12 voturi)    
  NICI O SURPRIZA (Luni, 26 septembrie 2011, 20:27)

  cetateanu emigrat [anonim]

  Imi pare foarte rau
  Era cit pe aici sa ma duc sa voterz cu..........................
  Dar imi este clar ca USL=PDL
  Au aceleasi apucaturi

  Vai de tara asta!
  Asa ni creeaza impresia ca nu sint oameni onesti
  Chiar nu au avut pe cine alege?

  NB : Hotnews te rog sa publici comentariul
  • +3 (3 voturi)    
   hei (Marţi, 27 septembrie 2011, 10:38)

   hei [anonim] i-a raspuns lui cetateanu emigrat

   hei, ia uite, l-au scos pe "valerica" (dupa cum il alinta nastase, aka 4 case) de la naftalina.

   sunteti armageddon episodul IV, domnule... valerica?
 • +5 (5 voturi)    
  Avocatul "Poporului"..de ce tace poporul la meciul (Luni, 26 septembrie 2011, 21:04)

  jango cage [anonim]

  asta... Oare putin ii pasa poporului cine este pus sa-l apere ?...sau poate stie ca nu conteaza cine-i pus in functia asta...pentru ca oricare dintre cei doi va fi ales ...la fel de tare va musca in stanga si-n dreapta sa-si apere poporul ?!?.....
 • +7 (7 voturi)    
  v. dorneanu... (Luni, 26 septembrie 2011, 22:10)

  gogu [anonim]

  nu este decat un biet ofiter sub acoperire. un bun executant si tacut precum lebada lui blaga. mai cercetati.
 • +6 (8 voturi)    
  Ma simt deja mai in siguranta (Luni, 26 septembrie 2011, 22:27)

  Justin Puscasu [anonim]

  stiindu-ma aparat de un avaocat al poporului care e in stare sa sparga un parbriz cu pumnul.
  (P.S. Am sesizat de vreo doua ori Avocatul Poporului pe niste teme foarte clare si bine documentate. Am primit prompt niste raspunsuri care in traducere sunau cam asa: "Hai bai, tu chiar ne iei in serios!? Noi nu facem nimic, dar suntem foarte bine organizati". Organizarea asta merita un milion si ceva de euro de la buget, nu-i asa?).
  • 0 (0 voturi)    
   IMI PARE RAU DE DAN AMEDEO LAZARESCU (Marţi, 27 septembrie 2011, 13:05)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   deoarece am impresia ca era onest. Dar inca din prima clipa cind s-a impaunat cu legea avocatului poprului am avut mari indoieli ca chiar stie ce face. Doar comunistii lui Ilici deja golisera de continut multe alte initiative corecte, nu erau ei sa se impiedice de atita lucru. Pe urma individul mi se parea excesiv de emfatic ceea ce, de obicei, indica un deficit de autocontrol sau mai concret o buna doza de prostie. Ce sa facem, astea sint "elitele" pe care ni le-au lasat in viata tradatorii neamului adica bolsevicii romani (vezi si exceptionalul "papagal" al lui Radu Cimpeanu).
 • +2 (2 voturi)    
  inca (Marţi, 27 septembrie 2011, 8:29)

  sir [anonim]

  o dovada ca e greu sa gasesti oameni curati in ro.aceleasi fete cu aceleasi apucaturi sunt rotite la toate functiile publice bine platite.bani aruncati pe geam cand sunt atatea instante,dar suna pompos si democrat,nu?
  • 0 (0 voturi)    
   NU E GREU ! (Marţi, 27 septembrie 2011, 12:57)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui sir

   Pur si simplu NU VOR !
 • +2 (2 voturi)    
  sa ne traiasca! (Marţi, 27 septembrie 2011, 9:09)

  DanHorea1307693823041 [anonim]

  bajetzi de bajetzi unul si unul.
 • +2 (2 voturi)    
  din stejar stejar rasare ! (Marţi, 27 septembrie 2011, 9:47)

  dorin bretan [anonim]

  Daca perpetuam sistemul alegerii pe liste zise uninominale, oamenii curati nu vor avea niciodata o sansa sa intre in politica si sa urce in structurile statului .
 • +3 (3 voturi)    
  Dorneanu este.. (Marţi, 27 septembrie 2011, 10:23)

  Andrei [anonim]

  cel ce a condus sedinta rusinoasa si frauduloasa, fara cvorum a Parlamentului in care s-a legiferat privatizarea Petrom; e primul pe lista de vinovati pentru subminarea economiei nationale !!!
 • +1 (1 vot)    
  Dezamagire (Marţi, 27 septembrie 2011, 11:16)

  I.E. [anonim]

  Propunerile dovedesc fara tagada cata importanta acorda statul activitatii "avocatului poporului".Tradus,acest individ,reprezinta si apara poporul care-i seamana.Este clar ca PDL nu mai are persoane onorabile si credibile iar PSD totdeauna a avut la inaintare cei mai corupti indivizi.Mai bine-l propuneau pe Voiculescu care-i reprezinta pe toti.
 • 0 (0 voturi)    
  alt avocat al poporului (Marţi, 27 septembrie 2011, 14:57)

  Liviu [anonim]

  Avocatul poporului este o institutie nascuta moarta, in care diversi politicieni si rudele lor isi pot dormi somnul de frumusete nederanjati. Institutia este aproape necunoscuta de cetateni si exista doar pentru ca a fost impusa cu forta in constitutie pentru a deveni "democratici". Niciuna dintre cele trei puteri ale statului si nici presedintia nu s-au aratat pana acum preocupati nici de volumul si nici de performantele din activitatea acestei institutii, iar cetatenii cu atat mai putin. Fiind numit politic, conducatorul institutiei nu poate decat sa serveasca scopurilor politice care ii sunt impuse. Poate peste ani, cand se va schimba constitutia, acest post se va ocupa prin vot universal. Pana atunci sa facem astfel incat sa ne coste cat mai putin.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by