Antal Arpad (UDMR) elaboreaza un nou proiect de autonomie a Tinutului Secuiesc, "mai concret si mai explicit": Autonomia va aduce prosperitate zonei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 22 septembrie 2011, 18:55 Actualitate | Politic


Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca lucreaza la proiectul unui nou statut de autonomie a Tinutului Secuiesc, cu prevederi concrete si explicite, in care vor exista si reglementari referitoare la comunitatea romaneasca din aceasta zona, respectiv din judetele Covasna, Harghita si Mures. Potrivit acestuia, proiectul aflat in curs de elaborare va aduce unele lamuriri referitoare la autonomie si ar putea deschide calea dialogului pe aceasta tema cu membrii comunitatii romanesti, relateaza Agerpres.

"Exista un statut de autonomie elaborat in urma cu cativa ani de Consiliul National Secuiesc, dar acolo sunt putine reglementari care privesc comunitatea romaneasca (...) Ca sa dialogam cu romanii trebuie sa propunem clar, explicit ce vrem noi sa facem, ca romanii sa nu aiba teama de autonomie (...) Romanii nu trebuie sa sprijine autonomia, trebuie sa o accepte", a spus Antal Arpad, adaugand ca "autonomia va aduce prosperitate zonei", lucru dovedit si de alte regiuni europene, printre care Tirolul de Sud, unde convietuiesc italieni si germani.

Declaratia a fost facuta in contextul unei intrebari legate de modul si argumentele prin care sustinatorii autonomiei teritoriale ii vor convinge pe romani de avantajele acesteia.

Saptamana trecuta, sub egida Primariei, la Sfantu Gheorghe a avut loc un simpozion referitor la autonomia Tirolului de Sud, in cadrul caruia invitatii straini au prezentat procesele si etapele parcurse de aceasta regiune care s-a transformat dintr-o zona cu potential conflict interetnic in una de succes. La finalul seminarului, Antal Arpad, care este si primar al municipiului Sfantu Gheorghe, a declarat ca Tirolul de Sud reprezinta un model pentru "Tinutul Secuiesc".

"O comunitate mai mica decat secuimea a realizat autonomia intr-o tara mai mare decat Romania. Acesta este un mesaj pozitiv catre romani ca avem incredere in fortele noastre, iar catre maghiari acela ca trebuie urmarite exemplele pozitive. Sunt sigur ca vom realiza autonomia Tinutului Secuiesc alaturi de 20 de milioane de romani", a mai spus Antal Arpad.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

895 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Articolul din Covasnamedia despre simpozion (Joi, 22 septembrie 2011, 18:57)

  lili [anonim]

  Prof. univ. Christoph Pan (Tirolul de Sud): „Nu veţi avea autonomie în Ţinutul Secuiesc fără acordul românilor şi României” [VIDEO]
  Sala mare de ședințe a Consiliului Județean (CJ) Covasna a găzduit la finele săptămânii trecute un simpozion de prezentare a autonomiei Provinciei Tirolului de Sud din Italia. ”Drumul regiunii autonome Alto Adige – Sudtirol din Italia, o fostă problemă – un succes actual ca regiune multilingvistică din Europa” a fost un eveniment de prezentare a uneia dintre formele de autonomii existente cu succes în spațiul Uniunii Europene (UE). Scopul declarat al prezentării a fost informarea cu privire la istoria politică, economică și juridică a provinciei Alto Adige din Tirolul de Sud, realizându-se o analiză a proceselor internaționale și locale care, în timp, au dus de la tensiuni politice la o regiune de succes.
  Cei care au prezentat istoricul Tirolului şi modul în care germanii și italienii de aici au reușit să transforme regiunea într-un succes economic au fost lectori originari din Tirolul de Sus. Astfel, expunerile au fost realizate de către prof. univ. Christoph Pan, cercetătorul și specialistul în relații internaționale Davide Zaffi și jurnalistul Lucio Giudiceandrea, discuțiile fiind moderate de către vicepreşedintele SENCE (Society for the Enhancement of National Communities in Europe), Komlossy Jozsef.
  http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=23380
 • +1 (1 vot)    
  continuare.... (Joi, 22 septembrie 2011, 19:00)

  lili [anonim]

  Discuțiile au fost deschise de către Christoph Pan, acesta prezentând istoricul provinciei autonome Alto Adige, care a fost anexată Italiei după Primul Război Mondial, în 1919. În sudul Tirolului, care a aparținut Imperiului Habsburgic, comunitatea majoritară era cea de vorbitori de limbă germană, existând de asemenea un procent de 3% de italieni și un alt procent de 4% de ladini. Regimul fascist care a durat 20 de ani a încercat italienizarea și alungarea populației germane în Imperiul German, iar Tirolul a devenit pentru prima oară provincie autonomă după cel de-al Doilea Război Mondial, dar fără a putea asigura o protecție reală celor două comunități minoritare. Cazul Tirolului de Sud a devenit o permanentă sursă de litigiu între Austria și Italia, astfel că s-a ajuns în fața Adunării Generale a ONU în 1960, cea de-a doua autonomie fiind creată în 1971, după nenumărate negocieri la baza cărora a stat un pachet legislativ de 137 de măsuri, referitoare la relațiile dintre populațiile regiunii: germani, italieni și ladini.

  O autonomie cu succes economic?
  Potrivit lui Christoph Pan, reprezentant al comunității germane, în prezent regiunea este un exemplu, deoarece implementarea celei de-a doua autonomii a făcut dintr-o structură slabă o regiune europeană multilingvă de succes. Astfel, în Alto Adige nu există în prezent șomaj, venitul pe cap de locuitor întrece venitul mediu din Italia, iar bilanțul anual al provinciei este de 5 milioane de euro, banii colectați din taxe și impozite fiind trimiși în proporție de 10% administrației de la Roma, în vreme ce restul rămân în regiune.
  În ceea ce privește administrația, prezența germanilor și a italienilor este proporțională cu procentul acestora; în prezent, populația în regiune este formată din 25% italieni și 4% ladini, restul fiind formată din germanii majoritari.
 • +1 (1 vot)    
  continuare.... (Joi, 22 septembrie 2011, 19:01)

  lili [anonim]

  La rândul său, jurnalistul Lucio Giudiceandrea a arătat că cea mai bună soluție pentru Ținutul Secuiesc, care țintește o autonomie, nu poate fi dată pur și simplu, nici chiar de către cei care provin dintr-o regiune autonomă exemplu, dar a dat asigurări că ”această regiune poate fi una de succes, dacă toată lumea colaborează, aceasta fiind cheia succesului regiunii Alto Adige”.

  Nu se poate autonomie fără acceptul românilor și al României
  ”În concluzie, respectarea valorii și culturilor fiecăruia se impune de la sine, iar atunci când vine vorba despre mediul de afaceri, preferăm să colaborăm. Regiunea trăiește în primul rând din agricultură, turism și artizanat, dar împreună ajutăm diverse sectoare ale industriei, pentru o dezvoltare cât mai bună. Tocmai de aceea, riscul de a rămâne șomer în Alto Adige este unul scăzut. Dar trebuie ținut cont de faptul că separat, împotriva voinței centrale, nu se poate face nimic. Așa că, în cazul Ținutului Secuiesc, unde se dorește o autonomie, nu trebuie uitat faptul că aceasta nu se poate realiza decât prin dezvoltarea economică pe care o aduce ”pacea socială”. În plus, minoritarii de aici – românii, trebuie convinși prin exemple reale că autonomia este și în beneficiul lor, adică trebuie ofertați, să își știe clar drepturile, să știe că nu se va atenta la cultura lor, la identitate. Autonomia nu va fi însă posibilă fără aceste lucruri, fără acordul de la București și al populației române locale”, a mai spus Christoph Pan.

  http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=23380
 • +4 (4 voturi)    
  Mures? (Joi, 22 septembrie 2011, 19:09)

  dum_i [utilizator]

  Eu nu o inteleg pe asta cu Muresul. Care are o populatie MAJORITAR Romaneasca. De unde pana unde autonomie si alte tampenii?

  Eu inteleg ca fara Mures, raman atati maghiari cati locuitori sunt in sectorul 3, Bucuresti, si asta doare rau...

  Si inca ceva...autonomia ca sa stie si instigatorii = izolare = saracie.
 • 0 (0 voturi)    
  Stiu de ce nu sunt surprins. (Joi, 22 septembrie 2011, 19:15)

  cornel19 [utilizator]

  Cred ca se pot face, lejer, unele paralele cu europa si respectiv romania aniilor 1938 - 1940.
 • +5 (5 voturi)    
  Pai (Joi, 22 septembrie 2011, 19:22)

  HP [utilizator]

  Cand va demonstra dl. Arpad ca "autonomia va aduce prosperitate zonei" o sa fim si noi, romanii de acord.
  • 0 (0 voturi)    
   daca ! (Vineri, 23 septembrie 2011, 2:20)

   dan [anonim] i-a raspuns lui HP

   daca demostreaza sint de acord
 • +4 (4 voturi)    
  mda... (Joi, 22 septembrie 2011, 19:32)

  daniel [anonim]

  ...romano-ungurii astia inca nu s-au prins ca nu au nici o sansa la vre-o autonomie ??
  ROMANIA ramane ROMANIA!
 • +4 (4 voturi)    
  Autonomia va aduce prosperitate zonei (Joi, 22 septembrie 2011, 19:43)

  dacicus [anonim]

  1. tirolul de sud nu are nimic de a face cu asa zisul "tinut secuiesc", sunt ample date despre istoricul tirolului de sud ce demonstreaza diferentele majore dintre acea zona si 3 judete din romania.

  2. situatia celor 3 judete e mai degraba asemanatoare cu aceea a cartierului chinezesc din new york. o suprafata a unui stat a ajuns sa fie locuita de o populatie majoritara de origine chineza. cand chinezii din new york vor obtine autonomie pentru cartierul chinezesc (care apropos e mare si in suprafata si in populatie) atunci se pot discuta paralele

  3 este enervanta obraznicia celui ce afirma ca un document in care un grup de locuitori ai romaniei, vorbesc de "autonomie" chipurile ofera romanilor un "os": "[...]vor exista si reglementari referitoare la comunitatea romaneasca din aceasta zona,[...]"
  vai, merci... ce "generozitate".

  Ce-ar fi sa va bagati mintile in cap, caci locuiti pe teritoriul romanesc si deci sunteti romani. faptul ca vorbiti si o alta limba nu va da dreptul sa rupeti din teritoriul tarii.
  Aveti deja nenumarate privilegii (!): aveti scoli si universitati si in limba voastra, aveti ziare, radio, televiziune si in limba voastra, magazinele si locurile de munca sunt in multe cazuri si in limba voastra, nume de strazi, si asa mai departe.
  ceea ce vreti voi nu este dreptul la a va pastra cultura, obiceiurile. astea le aveti deja comform tuturor standardelor europene si nu numai. Ce vreti voi este cu totul altceva, este sa rupeti din teritoriul tarii. iar asta este inacceptabil.

  daca vreti sa traiti intr-o tara unde limba pe care preferati sa o vorbiti este cea oficiala, sunt curse zilnice. numai sa va primeasca...
  • +2 (2 voturi)    
   Foarte bine (Joi, 22 septembrie 2011, 20:07)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui dacicus

   Multumim de comentariu...stiu ca ai vb pt mai multi romani si printre ei sunt si eu; sunt total de acord cu punctele tale de vedere!Multumesc
 • +1 (1 vot)    
  Unguri se folosesc de secui (Joi, 22 septembrie 2011, 19:51)

  aa [anonim]

  Dar secuii sunt DACI CAUCONI care au fost din totdeauna pe aceste meleaguri si nu vorbeau ungureste.
  Dar prin inselatorie(asa cum si romani ortodosi au devenit greco-catolici) unguri au reusit sa-i invrajbeasca pe secui cu romanii, ambi din aceiasi semintie.
  Ca dovada Gheorghe Doja a fost secui si a luptat impotriva ungurilor ca si secuii ce au fost alaturi de Mihai Viteazul (Malus Dacus - Dacul Cel Rau).
  Dar stiinta (prin analiza genomului) va aduce adevarul la suprafata deoarece noi suntem daci si geti dintotdeauna pe aceste meleaguri si avem Markerul I1b(din zona carpatica ai R1a (cei dinspre est -cunoscuti ca geti , sciti sau mesageti).
  Si nu ne tragem nici din romani ca italienii si in general vesticii au Markerul R1b.
  • +1 (1 vot)    
   Multumim (Joi, 22 septembrie 2011, 20:05)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui aa

   Multumim de comentariu, nu ca nu l-am putea gasi pe net(daca am cauta), dar tare este comod s ale ai toate in fata!Multumesc inca o data!
 • +1 (1 vot)    
  Noul recensamint va arata altceva (Joi, 22 septembrie 2011, 20:14)

  Prietenul cifrelor [anonim]

  In asa zisul tinut secuiesc romanii vor fi majoritari cf. noului recensamint - aici e disperarea mare. In Tirolul de Sud austriecii erau supermajoritari nu minoritari ca secuii asa ca nu e nici o sansa lasati-o balta.Oricum la emigratia care e acum din HarCov o sa piarda majoritatea in 15 ani si in Covasna- ce le mai ramine 200000 de oameni in Harghita? Cine o sa le aprobe lor un nou stat- va dau un raspuns nimeni fiindca aceasta ar tinde sa arunce in aer Europa. Eu ii inteleg pe maghiari dar soarta lor in Transilvania e ireversibila si orice zbatere grabeste sfirsitul
 • +1 (1 vot)    
  Tupeu maghiar (Joi, 22 septembrie 2011, 20:43)

  Ioan [anonim]

  Maghiarii sa prezinte daca sunt prezenti pe aceste meleaguri inaintea romanilor. In prezent aplica o politica discriminatorie in asa fel incat romanii sa se sature si sa paraseasca zona. daca simt nevoia de independenta fata de romini si dependenta fata de unguri, sa plece acolo unde se simt ei mai bine. In rest sa ne scuteasca cu pretentiile lor de autonomie si sa inteleaga odata pentru totdeauna ca din Romania face parte si judetele Covasna, Harghita si Mures. Mai mult daca unim in aceste judete maghiarii sunt minoritari. De altfel recensamantul care va urma va evidentia clar acest lucru. Traiasca ROMANIA!
 • +1 (1 vot)    
  prosperitate pe bat !!!! (Joi, 22 septembrie 2011, 22:31)

  costica [anonim]

  Toti primarii din Sfantu Gheorghe dupa '89 au fost de la UDMR si toti au fost sovini!!
  Dar mai sovin ca asta, nu a fost nici unul!!!!
  Vai de noi romanii din zona daca in nu stiu cati ani aici va fi autonomia Tinutului Secuiesc.... ce nu mai sunt acum romani decat ffff putini(deja anul asta au avut dificultati sa faca clase de limba romana la mai multe licee de specialitate, ptr ca nu erau decat vreo 5-6 elevi!!!), dar in vreo 10-15 ani nu vor mai fi deloc, bebelusii din parc nu prea sunt romani!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Aberatii (Vineri, 23 septembrie 2011, 12:12)

  utzu [anonim]

  Romanii din secuime daca ar accepta autonomia, si-ar bate ultimul cui in sicriu. Nu uitati ca in Tirol sunt majoritari nemtii, despre care se stie ca sunt educati, organizati si respectuosi, iar al doilea razboi mondial a fost o lectie din care au invatat sa respecte si celelalte etnii.
  Cat despre unguri, acestia dupa Trianon s-au salbaticit si mai tare in loc sa invete ceva, sunt si azi in continuare predispusi la violenta si eliminarea a tot ce nu e unguresc, sau la santajarea oamenilor sa invete limba maghiara si sa renunte la identitatea lor. Si ce ofera in schimbul acestei renuntari? Fix nimic! Nu va lasati pacaliti de minciunile lui Antal, aici avem de-a face doar cu niste golani salbatici si profitori cum sunt cei din UDMR.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by