Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca lucreaza la proiectul unui nou statut de autonomie a Tinutului Secuiesc, cu prevederi concrete si explicite, in care vor exista si reglementari referitoare la comunitatea romaneasca din aceasta zona, respectiv din judetele Covasna, Harghita si Mures. Potrivit acestuia, proiectul aflat in curs de elaborare va aduce unele lamuriri referitoare la autonomie si ar putea deschide calea dialogului pe aceasta tema cu membrii comunitatii romanesti, relateaza Agerpres.

"Exista un statut de autonomie elaborat in urma cu cativa ani de Consiliul National Secuiesc, dar acolo sunt putine reglementari care privesc comunitatea romaneasca (...) Ca sa dialogam cu romanii trebuie sa propunem clar, explicit ce vrem noi sa facem, ca romanii sa nu aiba teama de autonomie (...) Romanii nu trebuie sa sprijine autonomia, trebuie sa o accepte", a spus Antal Arpad, adaugand ca "autonomia va aduce prosperitate zonei", lucru dovedit si de alte regiuni europene, printre care Tirolul de Sud, unde convietuiesc italieni si germani.

Declaratia a fost facuta in contextul unei intrebari legate de modul si argumentele prin care sustinatorii autonomiei teritoriale ii vor convinge pe romani de avantajele acesteia.

Saptamana trecuta, sub egida Primariei, la Sfantu Gheorghe a avut loc un simpozion referitor la autonomia Tirolului de Sud, in cadrul caruia invitatii straini au prezentat procesele si etapele parcurse de aceasta regiune care s-a transformat dintr-o zona cu potential conflict interetnic in una de succes. La finalul seminarului, Antal Arpad, care este si primar al municipiului Sfantu Gheorghe, a declarat ca Tirolul de Sud reprezinta un model pentru "Tinutul Secuiesc".

"O comunitate mai mica decat secuimea a realizat autonomia intr-o tara mai mare decat Romania. Acesta este un mesaj pozitiv catre romani ca avem incredere in fortele noastre, iar catre maghiari acela ca trebuie urmarite exemplele pozitive. Sunt sigur ca vom realiza autonomia Tinutului Secuiesc alaturi de 20 de milioane de romani", a mai spus Antal Arpad.