Senatorul PNL Teodor Melescanu a declarat intr-un interviu la RFI ca relatia cu Rusia ar putea fi imbunatatita, daca "declaratiile belicoase ar fi inlocuite cu un dialog mult mai concret si mai pragmatic". Seful Comisiei de Aparare considera in contextul temerilor Moscovei fata de scutul antiracheta din Romania ca Bucurestiul trebuie sa renunte la "declaratiile relativ goale de continut si fara argumente convingatoare".

Teodor MelescanuFoto: Rompres

"Nu-mi spuneti ca Serghei Lavrov a cazut de pe scaun cand Teodor Baconschi i-a spus ca scutul antiracheta e un sistem defensiv, care nu afecteaza Federatia Rusa", a comentat Melescanu intalnirea dintre ministrul roman de Externe si omologul sau rus. Teodor Baconschi a spus ca i-a dat asigurari lui Serghei Lavrov ca scutul antiracheta care va fi instalat in Romania este un sistem defensiv, care nu are cum sa modifice echilibrul strategic in regiune.

Seful Comisiei de Aparare din Senat e insa de alta parere: "Sigur ca scutul antiracheta este un sistem defensiv, care te apara impotriva unor lovituri cu rachete. Dar in acelasi timp, trebuie sa fim foarte corecti si sa mergem cu rationamentul pana la capat: acest sistem defensiv influenteaza si echilibrul strategic, pentru ca orice stat, vorbesc de statele mari, care au arsenale foarte importante, in momentul in care stiu ca e nevoie de un numar mult mai mare de rachete ca sa poata penetra un asemenea sistem... evident ca are o implicatie".

Teodor Melescanu a pledat pentru o schimbare a discursului Bucurestiului fata de Moscova: "Din punctul meu de vedere, ar trebui ca in locul declaratiilor generale si relativ goale de continut sau fara argumente convingatoare... nu-mi spuneti ca domnul Lavrov a cazut de pe scaun cand i-a spus ca e un sistem defensiv, care nu afecteaza Federatia Rusa... sa se treaca la o alta etapa".

La inceputul lunii septembrie, presedintele Traian Basescu a sustinut ca relatiile economice cu Rusia se consolideaza, "contrar tuturor aparentelor", in conditiile in care "se observa o crestere a interesului investitorilor rusi pentru obiective economice din Romania".

Basescu si-a exprimat speranta ca aceste intentii "sa se si finalizeze".

Presedintele a afirmat ca Bucurestiul isi doreste, la fel ca si Moscova, o relatie "pragmatica si eficienta, cu rezultate economice".

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.