Parlamentarii au discutat marti, in spatele usilor inchise, pe tema invitarii regelui Mihai in Parlament. Potrivit stenogramei sedintei Birourilor Permanente reunite, reprezentantii PDL au respins discursul regelui in plenul Parlamentului argumentand ca nu este sef de stat sau "ca a fost decorat de Stalin". In timp ce reprezentantii UDMR s-au abtinut de la comentarii, parlamentarii PSD si PNL i-au ironizat pe pedelisti si i-au catalogat drept "comunisti pocaiti".

Roberta Anastase: O scrisoare din partea Grupurilor parlamentare PNL din Senat si Camera Deputatilor privind convocarea unei sedinte solemne a Senatului si a Camerei, 25 octombrie 2011, destinata a celebra a 90 de ani de viata a Majestatii Sale, Regele Mihai I al Romaniei. Puncte de vedere?

Mircea Toader: Doamna presedinte, cred ca toata lumea stimeaza, cel putin varsta Majestatii Sale dar cred ca este putin deplasat sa facem un plen reunit. Eu cred ca ar fi util si frumos, din partea noastra, sa stabilim o sala, in care putem sa ne intalnim cu totii, sa il aniversam, pentru ca este aniversarea unei varste.

Mi se pare corect sa nu fie la nivelul plenului reunit, nici nu e sef de stat, dar niciodata nu a fost aniversata varsta cuiva la nivelul acesta si cred ca putem sa oferim ¬ asta este propunerea mea, cel putin ¬ sa oferim o sala, in care toti colegii nostri care vor sa vina, sigur sa poata sa o faca.

Nicolae Banicioiu: Vreau sa va spun ca este prima oara ¬ de fapt, nu este pentru prima oara ¬ este pentru prima oara, la un Birou reunit, cand vad ca domnul lider de grup a vorbit ca un comunist adevarat. A uitat ca a fost monarhist, la un moment dat!

Roberta Anastase: Deci am inteles complimentul de inceput, pentru domnul Toader. Nu am inteles daca ati formulat si o propunere.

Ilie Sarbu: O mica rectificare vreau sa fac si, sigur ca, nu imi apartine, apartine colegului meu. Domnul Toader este un comunist pocait!

Mircea Toader: Nu am fost din convingere, pentru ca, altfel, nu iti dadea voie pe vapor!

Calin Popescu-Tariceanu: Interventia mea are ca scop sa lamurim putin aceasta chestiune. Deci aici nu este vorba de o manifestare pro-monarhica, nu are nimic cu aceasta chestiune. (..) ne-am imaginat ca ii putem oferii Majestatii Sale posibilitatea sa se adreseze natiunii, prin intermediul Parlamentului, noi fiind considerati reprezentantii legitimi ai natiunii si facem, astfel, un act de reparatie si nu facem altceva decat ca Romania, astazi, stie sa-si pretuiasca trecutul, un trecut pe care multi si l-ar fi dorit.

Tineti cont ca regele a fost decorat, la sfarsitul razboiului, pentru actul de curaj pe care l-a facut la 23 august si care, dupa cum bine stiti, a scurtat si durata razboiului si, mai presus de orice, a salvat sute de mii de vieti omenesti.

Radu Berceanu: In legatura cu decoratiile...? La care decoratii v-ati referit? Domnul Tariceanu a spus: este monarhul care a fost la sfarsitul razboiului decorat... el a fost decorat de Stalin.

Puiu Hasotti: Da, dar la vremea aceea nu aveati voie sa vorbiti asa si nici curajul.

Radu Berceanu: Eu m-am nascut pe 5 martie 1953, cand se zice ca a murit Stalin, asa ca... Dar a fost decorat de Stalin.

Calin Popescu-Tariceanu: Draga Radu, putem sa facem abstractie, daca tu ai facut aceasta remarca de decoratia data de Rusia, dar aprecierile nu au fost exclusiv ale Rusiei, americanii si englezii, stii foarte bine ca au avut aceeasi apreciere, pentru ca in final a fost un efort mai mic si al lor si in principal, stim foarte bine ca, considerentul principal nu era efortul de razboi, ci salvarea de vieti omenesti.

Puiu Hasotti: Dar, domnule Berceanu, si Churchill si Roosevelt au fost decorati de Stalin. Ce facem?

Ioan Oltean: Stimati colegi, mie mi se pare totusi ca, sigur, Majestatea Sa Regele Mihai merita atentia cuvenita, nu am nimic absolut impotriva acestui eveniment, dar nu cred ca putem genera un eveniment de natura unei sedinte solemne a Parlamentului Romaniei in care Regele Mihai sa vina si sa se adreseze natiunii romane.

Cred ca nici constitutional nu ne putem permite asa ceva, dar in acelasi timp, cred ca putem sa gandim o alta modalitate prin care sa-i oferim posibilitatea de a fi tratat cu tot respectul de catre Parlamentul Romaniei. Putem pune la dispozitia initiatorilor acestui eveniment o sala in Parlamentul Romaniei in care, impreuna cu toate grupurile parlamentare sa gandim o modalitate prin care sa cinstim aniversarea varstei de 90 de ani a Regelui Mihai, dar in nici intr-un caz, in opinia mea, nu cred ca putem sa organizam o sedinta solemna a Parlamentului Romaniei pentru ca Regele Mihai sa se adreseze natiunii romane.

Calin Popescu Tariceanu:Eu vreau sa spun ceva, ca pentru noi este bine si asa si asa. Si daca o respingeti este bine, pentru ca tot fardul acesta pe care vi-l dati voi cu partid de dreapta cu vrajeli de astea, ca liberali, ca de dreapta, ca nu stiu ce, se duce cu ocazia asta cu viteza vantului. Asta e.

Puiu Hasotti:Foarte scurt. As vrea sa le dau o scurta replica celor doi "tovarasi" de la PD-L, ma rog..

Ioan Oltean: Tovarasi in Parlament cu tine, domnule profesor.Daca imi dati voie doamna presedinte. Eu as vrea sa va asigur ca nu ne este teama de nimic, nu avem un sentiment de teama fata de Majestatea Sa sau fata de oricine care are o gandire regalista si nu de alta natura. De asemenea, nu credem ca toti cei de dreapta sunt regalisti sau sunt oameni care sustin regele. (...)

Este un punct de vedere care, sigur, nu este detinatorul adevarului absolut, dar ceea ce vreau sa subliniez inca odata este ca nu avem nici un fel de teama. Este un punct de vedere al nostru care nu este generat de teama fata de acest eveniment, ci, pur si simplu, asa consideram noi ca trebuie sa se desfasoare lucrurile la nivelul Parlamentului Romaniei.

Mircea Toader: Pe scurt: sustin ce am propus eu si din alt motiv. O sedinta solemna cu parlamentarii nostri care se gandesc in multe locuri, poate sa fie o situatie delicata, sa fie cativa in sala si nu poate sa participe nimeni altcineva din public, cel putin din alte zone si cred ca cel mai bine, ca sa dam si o tenta de suport, pana la urma si de importanta, o sala a Parlamentului dedicata special si cu toti cei care vor sa participe acolo, este mult mai simplu.

Roberta Anastase: Deci, supun la vot propunerea facuta de Grupul parlamentar PNL pentru sesiune solemna.Cine este pentru? O sa rog secretarii sa numere. 11 voturi. Voturi impotriva? 10 voturi. Abtineri? 2 abtineri. Propunerea a fost respinsa.