Ministrul validat al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a respins, marti, acuzatiile la adresa sa aduse de presedintele PSD, Victor Ponta, mentionand ca nu va fi un "paravan" pentru unii sefi de ministere neperformanti in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, potrivit Mediafax. Leonard Orban a adaugat ca se va ocupa personal de aspectele "pe orizontala": achizitii publice, capacitatea administrativa, negocierea intre diferitele programe.

Leonard OrbanFoto: EurActiv.ro

"Pana la urma, fiecare ministru, fiecare minister va ramane cu autoritatile de management, cu programele oficiale si binenteles ca vor fi diferente intre modul in care vor performa unele autoritati de management si alte autoritati. Nu cred ca mi se vor transfera mie toate nereusitele partiale sau totale ale unora sau ale altora, dupa cum nici nu cred ca succesele mi se vor transfera integral mie. Nu cred acest lucru", a spus Leonard Orban.

Pe de alta parte, el s-a declarat optimist vizavi de cresterea ratei de absorbtie. "Dar trebuie incercat acest lucru, pentru ca daca nu luam masurile acum momentul in care ele se vor resimti cel mai puternic va fi 2013, cand Romania va trebui sa cheltuiasca o suma enorma, 6,7 miliarde de euro", a aratat acesta.

Intrebat daca vor fi bani suficienti pentru cofinantare, fostul comisar european ales a evitat sa dea un raspuns transant: "Va trebui sa luam pas cu pas, va trebui sa vedem pe de o parte acolo unde avem posibilitatea sa cheltuim fondurile comunitare pana la sfarsitul lui 2012 pana in 2013".

"Probabil, foarte curand se va lua decizia ca TVA sa devina eligibil pentru proiectele comunitare, ceea ce in mod cert ii va ajuta si pe beneficiari, dar va ajuta inclusiv la cresterea ratei de absorbtie pentru ca si TVA va fi inclus in aceste sume", a incheiat Leonard Orban.

Parlamentul a aprobat, marti, infiintarea Ministerului Afacerilor Europene. Potrivit secretarului Senatului, Gheorghe David, citat de Agerpres, 245 de parlamentari au votat pentru infiintarea ministerului afacerilor europene si pentru numirea in fruntea acestei institutii a lui Leonard Orban.