"Iresponsabilitatea Guvernului acutizeaza dezechilibrele economice si destabilizeaza piata financiar-bancara", sustine senatorul conservator Dan Voiculescu, intr-o postare pe blogul sau. Fondatorul Partidului Conservator afirma ca "cercul vicios al indatorarii excesive la dobanzi mereu in crestere paralizeaza economia Romaniei".

Iata cateva dintre afirmatiile facute de Dan Voiculescu:

  • De la inceputul crizei economice, am avertizat constant asupra caracterului nociv al imprumuturilor statului pe termen scurt. Rostogolirea rapida a datoriilor determina cresteri permanente ale dobanzilor, incapacitatea de a desfasura proiecte structurale si instabilitatea politicii financiar-bancare.
  • Dupa doi ani in care s-a imprumutat si la termene de 30 de zile, Ministerul de Finante a anuntat, in iunie 2011, ca se reorienteaza catre imprumuturile pe termen lung. Insa minunea nu a durat decat 3 luni, din aceasta luna Ministerul de Finante revenind la emisiunile de titluri de stat cu scadenta la 6 luni.
  • In consecinta, prima de risc a Romaniei, care evalueaza costul asigurarii impotriva falimentului de tara si determina dobanzile pentru achizitia de titluri suverane, a crescut cu peste 10%. O depreciere atat de abrupta a increderii in economia nationala a ridicat costul finantarilor externe atat pentru stat, cat si pentru companiile si bancile din Romania.
  • Iresponsabilitatea Guvernului acutizeaza dezechilibrele economice si destabilizeaza piata financiar-bancara.