Deputatul liberal Ludovic Orban, fratele lui Leonard Orban, cel care a fost nominalizat de Guvernul Boc sa conduca Ministerul Afacerilor Europene, a carui infiintare este supusa la vot in Parlament marti, incepand cu ora 12:00, a declarat, inaintea inceperii sedintei comune a Legislativului, ca se afla intr-o dilema "aproape fara iesire": "Practic, trebuie sa aleg intre fratele meu, intre familia, dragostea pentru fratele meu si convingerile, ideile, valorile in care cred si care mi-ar spune sa votez impotriva lui. Marturisesc ca nu m-am hotarat, mai am inca timp sa reflectez", potrivit Agerpres. Opozitia a anuntat ca nu va vota infiintarea noului minister.

Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

Ludovic Orban a mai spus ca nu ar putea niciodata sa voteze cu Guvernul Boc, cu Traian Basescu si cu tot "clanul asta care a adus Romania unde e astazi. Pe de alta parte, absorbtia fondurilor europene este vitala pentru dezvoltarea economiei romanesti si pentru imbunatatirea vietii oamenilor si daca exista o infima speranta pentru a se face ceva bun in aceasta privinta, aceasta speranta nu vine in niciun caz de la ministrii PDL".

Ludovic Orban a mai aratat ca a avut mai multe discutii cu fratele sau pe marginea acestui subiect si l-a sfatuit sa nu accepte functia de ministru care i-a fost propusa: "El, practic, trebuie sa gireze cu imaginea buna pe care o are la Bruxelles si, de ce nu, si cu imaginea buna pe care o are in fata romanilor, niste nerealizari evidente datorate unui sistem birocratic corupt, unui sistem de alocare politica a proiectelor europene care astazi pun sub semnul intrebarii derularea in continuare a proiectelor. Suntem intr-un impas grav. Prin incetarea decontarilor pe axa doi, practic s-a creat un precedent extrem de periculos, care poate sa ne duca la incetarea platilor pe mai multe programe care sunt in curs de auditare de catre expertii Comisiei Europene, iar problemele legate de achizitii de procedurile extrem de greoaie sunt, in momentul de fata, un obstacol foarte greu de depasit. Esential este ca Leonard nu primeste, prin infiintarea acestui minister, parghiile necesare".