Sebastian Lazaroiu a explicat, pentru Mediafax, de ce nu a contestat decizia CE privind restrictiile pe piata muncii din Spania, spunand ca nu ar fi fost sanse de reusita, un punct castigat fiind supravegherea Spaniei de catre CE.

In opinia fostului ministru al Muncii, "episodul cu Spania" a fost o situatie de criza, in care ministerul a incercat sa se implice repede si rational si in beneficiul romanilor care ar fi fost afectati de decizia Spaniei de-a reintroduce restrictiile pe piata muncii.

"Atunci a fost... ne-a luat un pic prin surprindere si spaniolii au venit la Bucuresti, ne-au anuntat despre intentia lor de a reintroduce restrictiile. Primul lucru a fost sa intelegem cum stau lucrurile daca ei au dreptul sa faca asta, ne-am uitat repede pe tratatul European si aveau dreptul si orice tara are dreptul sa faca asta, poate ca si Romania va fi vreodata intr-o situatie de genul asta si va decide, pt ca e pana la urma o masura la nivel national.

Care adevarat ca stiam la fel de bine si ca e foarte important ca Spania sa nu ridice aceste restrictiuni, adica ei le impun, le reimpun. Intrebarea era pana cand? Din 2007 nu mai au nici ei dreptul, practic toate tarile isi vor liberaliza piata muncii. Intrebarea era vor sta pana in 1014, vor decide singuri si atunci am realizat ca de fapt sunt trei parti angajate si Bucurestiul si Madridrul dar si Bruxellul. Si asta a fost primul lucru care l-am facut, n-am fost al Madrid ci am fost la Bruxelles cand a aparut criza pentru ca am vrut sa inteleg care este pozitia Comisiei Europene pe acest subiect", a explicat Sebastian Lazaroiu.

Din punctul sau de vedere, decizia luata la Bruxelles privind obligarea Spaniei de a prezenta din trei in trei luni un raport asupra efectelor acestei restrictii a fost un lucru bun.

El a mentionat ca a mers in Spania unde a discutat cu omologul sau, cu asociatii ale romanilor si si-a dat seama ca romanii de acolo sunt foarte panicati si confuzi. In opinia sa, situatia provocata de restrictiile Spaniei a fost gestionata bine, scopul principal fiind protejarea romanilor de acolo.

"De Spania cumva zic eu am gestionat-o bine si principalul lucru pe care l-am avut tot timpul in minte a fost sa ne protejam romanii care lucreaza acolo. Ne-am pierdut putin cumpatul la Comisia de munca, cand cei din comisie au contestat eficienta noastra, ce am facut in vara asta cu Spania pentru ca pe de-o parte stiam ca e multa ipocrizie si ca ei nu dadeau doi bani pe romanii de acolo. Ei sunt in continuare suparati ca romanii din Spania, din Italia, au facut candidatul lor in 2009 sa piarda alegerile, asta e teoria lor. M-am enervat putin pentru ca stiam ce eforturi am facut sa rezolvam lucrurile si ca romanii de acolo sa nu aiba de suferit in niciun fel", a mai explicat fostul ministru.