​AUDIO Ce spun parlamentarii acuzati de ANI ca au incalcat legea conflictelor de interese

de Attila Biro     HotNews.ro
Luni, 19 septembrie 2011, 17:00 Actualitate | Politic

Parlamentarii acuzati de ANI ca au incalcat legislatia conflictelor de interese pentru ca si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca institutia a interpretat eronat legea. Deputatul Mate Andras, a carui sotie a fost angajata la cabinetul parlamentar pentru a-i scrie discursurile si pentru a-i face revista presei, sustine ca nu a incalcat legea si ca, in realitate, ANI interpreteaza eronat prevederile legale privind conflictele de interese. Deputatul PDL Stelica Iacob Strugaru sustine ca, atunci cand fiul sau a fost angajat consilier personal la cabinetul parlamentar, conducerea Camerei Deputatilor i-a transmis ca nu exista nici un fel de incalcare a legii.
 • IPP despre cazul deputatilor prinsi ca si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare: Institutia Parlamentului tolereaza nepotismul pe bani publici.
 • Victor Ponta: Trebuie sa se aplice legea, intotdeauna, indiferent despre cine este vorba, cine greseste trebuie sa plateasca
Deputatul UDMR Mate Andras spune ca sotia sa ii facea revista presei si ii redacta discursurile publice. In opinia deputatului maghiar, ANI a interpretat eronat legea si nu exista nici un fel de conflict de interese.
Mate Andras (mp3)

Iata ce a declarat deputatul:
 • “Distinsii domni de la ANI, care se ocupa de aceste conflicte de interese, nu cunosc legislatia. Nici o norma nu interzice ca la un birou parlamentar sa fie angajat cineva, indiferent daca este ruda. Angajarea nu se face de deputat direct. Contractul de munca se semneaza de catre Camera Deputatilor si de salariat. Or camera nu face nici un fel de ilegalitati. Asta ar fi insemnat ca de la secretar general pana la toti ceilalti ar fi vinovati. ANI incurca functionarul public cu alesul care are un regim separat.
 • Nu este nici un fel de conflict de interese ca sotia mea a fost angajata la cabinet. Camera a facut angajarea, iar cu cine lucrez eu decid in cine am incredere. Un conflict de interese ar fi insemnat ca ma influenteaza cumva or cum sa ma infuenteze? Cum votez sau ce? Nu e nicio problema. In legea lor au si prevederi privind raspunderea pentru gafe. ”
Mihai Radan, reprezentant al Grupului Parlamentar al Minoritaților Naționale, sustine ca nu exista nici un fel de articol de lege care sa-i interzica sa-si angajeze rudele la cabinetul parlamentar.
Mihai Radan (mp3)

Citeste mai jos punctul de vedere al deputatului:
 • “Acuzarea ANI se bizuie pe un articol din lege care vizeaza administratia publica si nu pe noi, demnitarii. Noi nu suntem functionari publici de aceea nu cred ca suntem afectati de acesta lege.
 • Nu vad nici un fel de conflict de interese. Nu eu am facut angajarea. Daca imi citati vreun articol de lege in care sa se mentioneze ca demnitarii nu pot sa angajeze rudele in biroul parlamentar, atunci sigur ca sunt de condamnat. Nu putem insa sa interpretam legile asa dupa ureche.”

Deputatul PDL Stelica Iacob Strugaru a explicat pentru HotNews.ro ca fiul sau a fost angajat la cabinetul de parlamentar pe pozitia de consilier personal si primeste un salariu de 1.700 lei. Deputatul PDL este de parere ca nu a incalcat legislatia, dar a mentionat ca daca ICCJ va fi de acord cu ANI se va supune deciziei si va rezilia contractul fiului sau.
Iacob Strugaru (mp3)

Vezi mai jos declaratia deputatului:
 • “Nu l-am pus director, nu l-am pus altundeva pe un salariu de sute de milioane. Nu cred ca este conflict de interese. El m-a ajutat in campania electorala. Acum el imi pregateste revista presei. Lucram impreuna. El imi spune ce se intampla in teritoriu. Cei de la ANI vorbesc despre asta de un an jumatate. Sa spuna ei ca nu am voie sa angajez pana la gradul sapte de rudenie, ca nu am voie pe ala sau pe alalalt.  
 • Nimeni nu mi-a spus nimic. Nu stiu ce conflict de interese ar fi. Curtea Suprema va decide si daca se va constata ca nu e bine, atunci contractul va fi reziliat. Daca este moral sau imoral eu nu pot sa va spun. Cand l-am angajat am intrebat la Parlament. Ne-au spus ca putem sa-l angajam cum vrem noi, cu sau fara carte de munca. A mai fost si o comisie de la ANI la Camera Deputatilor, au verificat si au spus ca este in regula. ”

Deputatul PSD Oana Niculescu Mizil a transmis HotNews.ro ca va da publicitatii un comunicat public in care isi va expune punctul de vedere. Deputatul Sonia Draghici nu a raspuns solicitarilor HotNews.ro de a-si prezenta pozitia fata de decizia ANI.

Victor Ponta, despre cazul deputatilor prinsi ca si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare: “Pozitia PSD este ca trebuie sa se aplice legea, intotdeauna, indiferent despre cine este vorba, cine greseste trebuie sa plateasca”, a declarat liderul PSD citat de Agerpres.


Institutul pentru Politici Publice (IPP), organismul care monitorizeaza activitatea parlamentarilor, a transmis un comunicat public in care mentioneaza ca situatiile de conflict de interese “se datoreaza deopotriva lipsei de raspundere a alesilor, dar si institutiei Parlamentului care le tolereaza nepotismul pe bani publici”. Potrivit IPP, cazurile sesizat de ANI nu sunt singulare si intr-un raport facut public de institut in 2010 ar mai exista 25 de cazuri in care apar “o serie de coincidente intre numele parlamentarilor si cele ale angajatilor din birourile acestora”.

Iata mai jos frangemente din comunicatul IPP:

 • Vina pentru aceasta situatie apartine in mod egal parlamentarilor, care au facut tot posibilul pentru a mentine un registru ambiguu in ceea ce priveste regimul incompatibilitatilor la angajarea in birourile parlamentare, dar si conducerii Camerei Deputatilor – in cazul de fata, care cunoaste aceste practici si le tolereaza.
 • In primul caz, asa cum se intâmpla in toate tarile civilizate, Statutul deputatilor si senatorilor ar trebui sa cuprinda un articol clar prin care acestora sa le fie interzis sa angajeze in orice structura parlamentara sotia/sotul sau rudele, asa cum este prevazut, de altfel, in Legea 161/2003 in definitia data conflictului de interese si aplicabilitatea acestuia functiilor de autoritate publica si administratia centrala si locala.
 • In ce priveste conducerea Camerei, atât Presedintele, cât si Secretarul General respectiv Biroul Permanent ca structura de conducere colectiva, se fac raspunzatori pentru situatiile in care parlamentarii isi angajeaza si platesc din bani publici rudele sau sotiile/sotii. Mai mult decât atât, Camera ascunde cu buna stiinta aceste informatii, semneaza in continuare contracte de munca cu rude ale parlamentarilor si nu face publice aceste informatii.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

1804 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  Conflict de interese... (Luni, 19 septembrie 2011, 17:19)

  Ionelus [anonim]

  Nu trebuie sa fii prea destept ca sa iti dai seama ce e corect si ce nu, ce e moral si ce este imoral. Ajunge un IQ modest. Logica ar fi cam asa: Daca distinsii parlamentari nu ar fi fost in respectivele demnitati, neamurile de la gradul 1 si pana la n, precum si toti ceilalti arici cu pene ar mai fi fost angajati in aceleasi locuri de munca si pe aceleasi functii? Un singur lucru sa nu uite distinsii alesi ( indiferent carei culori politice apartin ): In viata totul se plateste! Chiar si magariile!
  • -2 (6 voturi)    
   Care conflict de interese între demnitar si sotie? (Luni, 19 septembrie 2011, 18:23)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Ionelus

   Dacă „distinșii parlamentari” nu ar fi fost în respectivele demnități, nu ar fi avut dreptul să angajeze oameni care să îi ajute personal în îndeplinirea mandatului.

   Acest personal este angajat pentru a fi în serviciul demnitarului dintr-un buget destinat tocmai susținerii activității acestuia. Serios și rațional, ce conflict de interese poate exista între un parlamentar și un salariat pe care îl poate concedia după plac, chiar dacă îi este soție sasu rudă?

   Adevărata problemă este atunci cînd parlamentarii încadrează o persoană care nu poate să îi ajute, indiferent dacă este vorba de o rudă (depistabilă) ori de o pilă sau de o nulitate servilă (mai greu de detectat cu excepția cazurilor extreme).

   Este însă mult mai simplu să ne legăm de chichițe birocratice decît să observăm că parlamentarii nu își angajează din bugetul alocat pentru biroul lor experți pe problemele de specialitate pe care la au în comisii, specialiști în relația cu alegătorii, etc.
   • +1 (3 voturi)    
    In Germania (Luni, 19 septembrie 2011, 21:11)

    Dan123 [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

    e interzis sa angajezi rude daca salariul vine din bani publici. Si presupun ca asa este si in restul UE. Nu inteleg cum poti sa aperi asa ceva.
    • 0 (0 voturi)    
     Dar care este motivul? (Marţi, 20 septembrie 2011, 0:20)

     bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Dan123

     Sînt 2 motive pentru care nu mi se pare normală discriminarea pe criterii de rudenie în cazul acestui tip de numiri, indiferent ce se întîmplă aiurea (în fond nici cota unică nu se aplică în Germania).

     Mai întîi pentru că acest tip de angajați, spre deosebire de restul bugetarilor, nu sînt în folosul direct al statului ori cetățenilor, ci sînt ajutoarele strict ale demnitarului. Banii pentru acest personal sînt alocați în ideea că demnitarul nu-și poate îndeplini mandatul fără un număr de asistenți, de la consilieri la secretară. Doar el singur poate stabili dacă este mai bine servit de un străin decît de soție. Iar dacă nu își alege bine colaboratorii, demnitarul e cel care va suporta consecințele, pierzînd susținerea colegilor de partid sau direct a electoratului.

     Așadar aștept în continuare mi se explice care este conflictul de interese între demnitarul care face angajarea și același demnitar ca beneficiar al prestației ori între demnitar și angajatul la dispoziția sa.


     Mai e un motiv pentru care sînt deranjat de invocarea acestui „conflict de interese” și anume că el maschează problema de fond, evidențiată și de hun.

     Cum spuneam, acești bani publici se adaugă la drepturile bănești personale ale demnitarului în ideea că nu s-ar putea descurca altfel. Dar dacă el își permite să îi irosească angajînd rude, pile sau personal subcalificat, care acceptă să ia în mînă mai puțin decît scrie în acte, fie acei bani de fapt nu sînt necesari și ar trebui tăiați din bugetul Parlamentului, fie - ceea ce se întîmplă de regulă - demnitarilor respectivi nu le pasă dacă își îndeplinesc sau nu competent și responsabil mandatul.

     Problema nu e că o vor ca șefă de cabinet pe soția lor, ci dacă nu pot dovedi că la baza poziției lor politice se află opinii calificate ale unor specialiști ori dacă se dovedesc incapabili să comunice eficient cu cetățenii și colegii de partid.

     E însă mai ușor să verifici dosarul de cadre decît competența profesională a demnitarului.
     • 0 (0 voturi)    
      Problema e ca se fura sanse (Marţi, 20 septembrie 2011, 8:37)

      enter [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

      Probabil ca exista macar 10-20 de persoane care ar fi apte de a lucra pe post de asistent, s.a.m.d., in afara rubedeniilor, care insa nu au avut ocazia nici macar de a li se citi C.V.-ul.
  • +2 (4 voturi)    
   Judecata se face usor. (Luni, 19 septembrie 2011, 18:56)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Ionelus

   "ar mai fi fost angajati in aceleasi locuri de munca si pe aceleasi functii?"
   Scuze, eu n-am auzit ca functia de "sfatuitor" al unui parlamentar sa poata fi scoasa la concurs.

   Eu apreciez oamenii in care am incredere mai mult decat pe cei care stiu nai multe dar in care nu am incredere (specialistii pot fi si ei mercenari). Si care sunt oamenii in care avem incredere, daca nu membri familiei?

   Este adevarat si ca se fac multe magarii, dar asta este situatia; pentru ca au fost alesi si pentru ca raspund in fata alegatorului este dreptul lor sa angajeze orice consilier doresc ei.
 • +8 (8 voturi)    
  scandaluri sexuale (Luni, 19 septembrie 2011, 17:31)

  radu [anonim]

  intrebare: de ce la noi nu sunt scandaluri sexuale cu politicieni?
  raspuns: pentru ca sunt toti inruditi
 • +4 (4 voturi)    
  Oricum banii ajung la ei (Luni, 19 septembrie 2011, 18:02)

  hun [anonim]

  Chiar daca-si angajeaza familia sau nu, banii ajung tot la ei. Stiu pe cineva care a fost angajat la birou de parlamentar, avea salariu de 1700 ron in acte, dar efectiv lua 600ron.

  Ghici unde se duc restul banilor?
 • +1 (3 voturi)    
  civilizat? (Luni, 19 septembrie 2011, 18:24)

  precaut [anonim]

  in tari civilizate interpretarea legii o face judecatorul, nu parlamentul!
 • 0 (0 voturi)    
  Nostim... (Luni, 19 septembrie 2011, 21:01)

  Veetor [utilizator]

  Imi place cum fiecare o scalda sa iasa cum vrea el/ea :))
 • -1 (1 vot)    
  Da, bineinteles (Luni, 19 septembrie 2011, 21:33)

  The Political Incorect Guy [anonim]

  Da, bineinteles, asa este, aveti dreptate, totul este absolut corect, perfect, legal, moral. Nu e nici un conflict de interese, astia sunt rai, carcotasi, cauta nod in papura, bat apa in piua, samd. Mergeti inainte, noi va sustinem, pentru ca va iubim!
 • -1 (3 voturi)    
  Ne umplem de ridicol!!! (Luni, 19 septembrie 2011, 22:22)

  Liviu Iordache [anonim]

  Daca din 471 de deputati si senatori 5 au angajat fie o sotie, fie o mama, fie copiii inseamna ca 1 la suta au incalcat o asa-zisa lege idioata! Ne facem de tot rahatul daca pierdem vremea zile intregi cu chestii din astea! Dar daca mama deputatei sau deputatului este un om de exceptie, un specialist colosal in tehnica legislativa? Dar daca fiul senatorului este un geniu politic in nuce? Urlam de azi dimineata pentru un subiect inexistent, pentru o inventie de prost gust, care te duce cu gindul ca aia citeva sute de oameni platiti cu adevarat din bani publici de la ANI chiar fura banii! Aici e vorba daca aia angajatii sunt niste catastrofe, daca nu au pregatirea necesara, daca sunt angajati pe fals, adica doar semneaza si iau banii angajatorii, nu ca unul din 500 si-a angajat mama, iar 2 din tot atitea copiii! Penibil! Mai rau decit comunistii, daca a fost tactu mosier nici liceul nu-l poti face!
  • +1 (1 vot)    
   Daca ar fi asa de geniali cum spui (Marţi, 20 septembrie 2011, 8:40)

   enter [utilizator] i-a raspuns lui Liviu Iordache

   Atunci de ce nu s-ar angaja prin concurs undeva unde as li se ofere cele mai bune conditii de lucru si cele mai bune salarii ?
 • 0 (0 voturi)    
  NEVINOVATI (Marţi, 20 septembrie 2011, 9:29)

  Deveanu Silviu [anonim]

  Sunt NEVINOVATI ! Au contribuit la crearea de locuri de munca, la diminuarea somajului. Si, in cele din urma, daca nu luau ei acesti bani, ajungeau in buzunarele altora, cu totii pusi pe hotii.
 • 0 (0 voturi)    
  Dar si mai sus e valabil ... (Marţi, 20 septembrie 2011, 11:31)

  anonim [anonim]

  Oare seful statului nu se afla in conflict de interese atunci cand sustine proiectul de la Rosia Montana, un proiect pagubos pentru tara ?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică