"Guvernul trebuie sa acceseze fondurile europene pe care le are la dispozitie si sa dea drumul la investitii si la locuri de munca - da, domne, drumul la exploatarile de argint si de aur", a declarat presedintele Traian Basescu, invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica dimineata de Pro Tv.Traian Basescu a vorbit din nou si despre Statele Unite ale Europei: "Solutia in momentul de fata in Europa este o integrare - Statele Unite ale Europei. Nu poti sa faci politica fiscala cand politicile fiecarui stat sunt diferite. Daca o astfel de uniune nu se realizeaza, niciuna dintre tarile Uniunii Europene nu poate face fata competitiei globalizarii - nici Romania, nici Germania. Nu vor putea concura cu Statele Unite ale Americii, cu China, cu Brazilia."

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

Despre criza economica:

  • In momentul de fata nu sunt in masura sa dau un sfat practic antreprenorilor romani. Singurul lucru pe care pot sa il face sa cer Guvernului si Parlamentului e sa mentina cea mai sigura centura de siguranta pe care o avem - respectarea acordului cu FMI, CE si Banca Mondiala.
  • Greseala cresterii TVA in 2010 nu as pune-o atat pe seama Guvernului, cat a coalitiei. Premierul Boc s-a dus in coalitie cu propunerea de scadere temporara a pensiilor, insa aceasta varianta a fost respinsa, iar Guvernul nu a avut de ales. Sunt convins ca astazi pensionarii au inteles ca era mai buna o solutie de taxare temporara a pensiilor decat majorarea TVA care a dus la explodarea preturilor.

Despre Rosia Montana:

  • Guvernul trebuie sa acceseze fondurile europene pe care le are la dispozitie si sa dea drumul la investitii si la locuri de munca - da, domne, drumul la exploatarile de argint si de aur.
  • Proiectul de la Rosia Montana este proiectat pentru cinci parti pe milion cianuri. Exact la nivelul la care este cea mai moderna exploatare aurifera din lume probabil, cea din Suedia, care are acest nivel de poluare, de cinci parti pe milion. Am vazut specialisti care spun ca in cafea sunt sase parti pe milion cianuri. Eu o sa ii invit, cand incepe exploatarea, daca va incepe, sa fie primii care beau apa separata din iazul de la Rosia Montana sa ne demonstreze ca apa nu are cianuri la nivel toxic.

Despre Statele Unite ale Europei:

  • Clasa politica este incorecta in Europa de la caderea comunismului, de 20 de ani. Oamenii politici europeni nu au stiut cand sa se opreasca si si-au indatorat statele pentru a creste pensiile, salariile, programele sociale.
  • Solutia in momentul de fata in Europa este o integrare - Statele Unite ale Europei. Nu poti sa faci politica fiscala cand politicile fiecarui stat sunt diferite.
  • Daca o astfel de uniune nu se realizeaza, niciuna dintre tarile Uniunii Europene nu poate face fata competitiei globalizarii - nici Romania, nici Germania. Nu vor putea face fata cu Statele Unite ale Americii, cu China, cu Brazilia.

Despre comasarea alegerilor si votul uninominal

  • Nu sunt un suporter al comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare, decat daca se face cu o justificare. De exemplu, daca se comaseaza pentru ca inainte sa fie timp sa se faca reorganizarea administrativa. Altfel, o tratez ca pe o problema a lor pe care nu mi-o asum.
  • Insist pentru votul uninominal într-un singur tur pentru că este modul corect prin care electoratul îşi poate selecta aleşii. Ce facem cu uninominalul compensat? Îi aducem pe cei pe care i-a refuzat electoratul, într-un fel sau altul. Deci, una din soluţii pentru o clasă politică mai bună este votul uninominal într-un singur tur şi necompensat.

Despre trecerea la management privat:

  • Cred ca trecerea la managementul privat se va face in timp. E un angajament luat de noi fata de Uniunea Europeana. In procesul de selectie vor fi implicate companii straine de resurse umane, nu vor da concurs nici cu mine, nici cu ministrul.

Despre cresterea salariilor si pensiilor:

  • Eu cred ca toti sunt constienti ca n-ai cum sa mergi pe indexari la pensii cand ai un deficit de 3,6 miliarde de euro la fondul de pensii, ca n-ai cum sa revii la salariile din 2010 cand inca ai excedent de angajati.

Despre romanii care comit infractiuni in afara granitelor:

  • Nu putem sa ne asumam integral responsabilitatea pentru ceea ce fac cetatenii nostri pe teritoriul altor state. Daca suntem deranjati de cersit, scoatem lege si interzicem cersitul. Fiecare stat trebuie sa faca ordine pe teritoriul sau. Sa ne tot suparam intr-una pe Guvernul Romaniei nu e cel mai corect lucru. Nu Guvernul Romaniei face ordine in alte state ale UE. Nu ne putem asuma responsabilitatea pentru ceea ce se intampla in alt stat. Nu suntem de acord nici cu ingradirea drepturilor fundamentale ale cetatenilor romani din cauza unui grup restrans in raport cu cetatenii romani.

Despre vizele pentru SUA:

  • Evaluarea presedintelui Obama este ca trebuie ridicat nivelul de respingere de la 3% la 10%, si sa intervina un alt element important, care ne-ar avantaja extraordinar de mult, gradul de intarziere, adica cei carora li se acorda viza, daca pleaca in timp din teritoriul Statelor Unite, sau nu, iar aici Romania sta foarte bine, are cetateni corecti.

Despre relatia cu Nicolas Sarkozy:

  • Este normala.

Despre relatia cu Rusia:

  • Romania are o buna colaborare cu Rusia in plan economic. Sunt pentru o buna colaborare si in plan politic.